Αυστρία: 730 τα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Αυστρία: 730 τα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Σε 730 ανήλθε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν στην Αυστρία μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων να είναι σήμερα 8.590, ενώ 469 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 88 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, έως σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα (που έχει πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους) συνολικά 44.258 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, 774 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.569.992 διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με το τελευταίο μοντέλο υπολογισμού από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής για την περίοδο από την 11η έως την 23η Σεπτεμβρίου βρισκόταν στο 1,09, που σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο θα μπορούσε υποθετικά να μολύνει 1,09 επιπλέον άτομα.

Από τον Οργανισμό αναφέρεται ότι στη βάση του μοντέλου, ο αριθμός των νεων μολυσμένων ατόμων κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας, αυξήθηκε σε ποσοστό κατά 0,7% την ημέρα.

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο των περαιτέρω ελέγχων στο χώρο της εστίασης και των κλαμπ βρίσκονται παράνομες εκδηλώσεις, και ήδη το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη δημοτικές αρχές και Αστυνομία πραγματοποίησαν 230 τέτοιους ελέγχους.

"Ο σχετικά μικρός αριθμός μηνύσεων - υπήρξαν συνολικά έξι - οφείλεται στο γεγονός ότι τη Δευτέρα ήταν μια σχετικά αδύναμη βραδιά, και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι διοργανωτές έχουν βελτιωθεί", εξήγησε ο πρόεδρος της Αστυνομίας Βιέννης Γκέρχαρντ Πιούρστλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι με τον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.

Από την πλευρά του, ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ασκώντας κριτική στους διοργανωτές των πάρτι, επισήμανε πως πρόκειται για μία εστία εκτροφής για την παραπέρα μετάδοση του ιού, αλλά ο ίδιος τοποθετήθηκε εκ νέου κατά του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης στις 22.00, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι, εάν δημιουργηθούν ορισμένες προϋποθέσεις-πλαίσιο, αυτές θα γίνουν αποδεκτές από τους πελάτες με "κοινή λογική".

Ο ίδιος, παραπέμποντας στο ισχύον από χθες στη Βιέννη μέτρο της καταχώρησης από τους πελάτες στην εστίαση, των στοιχείων τους σε ειδικό έντυπο -- ούτως ώστε σε περίπτωση που εντοπιστεί εκεί λοίμωξη από κορονοϊό, να διευκολύνεται η παρακολούθηση των επαφών από τις υγειονομικές αρχές -- τόνισε, πως αυτό είναι το "πιο ήπιο μέσο" σε σύγκριση με τον περιορισμό του ωραρίου νυχτερινής λειτουργίας.

Ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης ανέφερε ότι στην παραδοσιακή εστίαση έχουν υπάρξει λίγες λοιμώξεις μέχρι στιγμής, ενώ, από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολες οι περιοχές όπου "συναντιούνται άνθρωποι και δεν προσανατολίζονται στα μέτρα ασφαλείας".

Παράνομα κλαμπ, τα οποία, χωρίς σχέδια ασφάλειας -- δηλαδή με πάρα πολλούς ανθρώπους και χωρίς απόσταση -- διοργανώνουν εκδηλώσεις ακόμη και μετά την ώρα κλεισίματος, είναι πρόβλημα, "και εδώ θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση με συνέπεια", διαβεβαίωσε ο Μίχαελ Λούντβιγκ.