Αποσυνδέθηκαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια λόγω φωτιάς σε καλώδια
Energoatom

Αποσυνδέθηκαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια λόγω φωτιάς σε καλώδια

Ζημιές από πυρκαγιά σε εναέριες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσαν τη αποσύνδεση λειτουργίας των εναπομεινάντων δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φωτιά ξέσπασε σε κοιλώματα τέφρας από ένα εργοστάσιο άνθρακα που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια --στις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης-- και προκάλεσαν βλάβη σε καλώδια που συνδέουν τον πυρηνικό σταθμό με το δίκτυο, ανέφερε η εταιρία.

"Ως αποτέλεσμα, οι δύο εν λειτουργία μονάδες ενέργειας του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο", ανέφερε σε μια δήλωση η Energoatom.

Τα συστήματα ασφαλείας του σταθμού λειτουργούν κανονικά και διεξάγονται εργασίες προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας από τους αντιδραστήρες στο δίκτυο, ανέφερε η εταιρία.

Αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας που ζήτησε ανωνυμία είπε στο Reuters πως οι δύο αντιδραστήρες που αποσυνδέθηκαν τροφοδοτούνταν από γεννήτριες ντίζελ. Ένας εκπρόσωπος της Energoatom αρνήθηκε ότι οι γεννήτριες ντίζελ είχαν ενεργοποιηθεί.

Κάθε μονάδα ενέργειας που περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, ένα σύστημα ψύξης και άλλο εξοπλισμό έχει τρεις γεννήτριες ντίζελ της σοβιετικής εποχής που "δεν μπορούν να λειτουργήσουν για εβδομάδες", ανέφερε η πηγή.

Η Energoatom είπε ότι τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου λειτουργούσαν κανονικά και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την επανασύνδεση ενός από τα μπλοκ του αντιδραστήρα στο δίκτυο.

Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής διαθέτει έξι αντιδραστήρες συνολικά.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κατέλαβε τον σταθμό της Ζαπορίζια τον Μάρτιο και τον έχει θέσει υπό τον έλεγχό της από τότε, αν και σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς της Energoatom.

Ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός έχει συνολικά έξι αντιδραστήρες.