Απολογείται η Κίνα για τα κρούσματα του κορονοϊού

Απολογείται η Κίνα για τα κρούσματα του κορονοϊού

Μετά από την κριτική που ασκήθηκε στο Πεκίνο αναφορικά με την διαχείρηση της πανδημίας του κορονοϊού από τον Γάλλο προέδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόνλαντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε σήμερα ότι ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για διεθνή ενότητα κατά του κορονοϊού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Ζάο μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, τόνισε πως η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ουχάν, όπου η επιδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, είναι το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων, προσθέτοντας πως η αναθεώρηση αποτελεί μία συνήθη διεθνή πρακτική.

Η υγειονομική αρχή της Ουχάν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αναθεώρησε τον συνολικό αριθμό των θανάτων κατά 50%, που σημαίνει ότι οι θάνατοι στην πόλη είναι πλέον 3.869, για να διορθώσει αυτό που αποκαλούσε εσφαλμένη αναφορά, καθυστερήσεις και παραλείψεις.

Παράλληλα, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα στην μάχη κατά του κορονοϊού, μετά και από την κριτική που εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και αρκετές δυτικές πρωτεύουσες, σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας από το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε πως «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλες οι χώρες για να πολεμήσουμε την επιδημία και να κερδίσουμε τον πόλεμο» κατά της νόσου Covid-19.

Την προηγούμενη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Μακρόν χαρακτήρισε «αφελές» να πει ότι η διαχείριση της κρίσης από την Κίνα ήταν καλύτερη από αυτή των άλλων χωρών.

Εξάλλου, ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την ακρίβεια των πληροφοριών και στοιχείων που δημοσίευσε η Κίνα σχετικά με την έκταση της επιδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη Τετάρτη εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τους περίπου 3.000 νεκρούς που είχαν ανακοινώσει οι κινεζικές Αρχές εξαιτίας της επιδημίας, διερωτώμενος: «Πιστεύετε πράγματι αυτούς τους αριθμούς σε αυτήν την απέραντη χώρα που ονομάζεται Κίνα και ότι έχουν έναν ορισμένο αριθμό κρουσμάτων και έναν ορισμένο αριθμό θανάτων, το πιστεύει κανείς πραγματικά;».