Απειλεί το Ιράν: Ίσως αναθεωρήσουμε το πυρηνικό μας δόγμα
Shutterstock
Shutterstock

Απειλεί το Ιράν: Ίσως αναθεωρήσουμε το πυρηνικό μας δόγμα

Το Ιράν μπορεί να αναθεωρήσει το «πυρηνικό δόγμα» του μετά τις ισραηλινές απειλές, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εγείροντας ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε ότι ήταν αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, την οποία η Τεχεράνη λέει ότι πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε χτύπημα στην πρεσβεία του στη Δαμασκό.

«Οι απειλές του Σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν καθιστούν δυνατή την αναθεώρηση του πυρηνικού μας δόγματος και την απόκλιση από τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας», δήλωσε ο Aχμάντ Χαχταλάμπ, διοικητής των Φρουρών που είναι υπεύθυνος για την πυρηνική ασφάλεια, σύμφωνα με την ημι- επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πάντως, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει τον τελευταίο λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο η Δύση υποπτεύεται ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Το 2021, ο τότε υπουργός Πληροφοριών του Ιράν είπε ότι η πίεση από τη Δύση μπορεί να ωθήσει την Τεχεράνη να αναζητήσει πυρηνικά όπλα, την ανάπτυξη των οποίων ο Χαμενεΐ απαγόρευσε με φετφά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Η κατασκευή και η αποθήκευση πυρηνικών βομβών είναι λάθος και η χρήση τους είναι χαραμ (θρησκευτικά απαγορευμένη)... Αν και έχουμε πυρηνική τεχνολογία, το Ιράν την έχει αποφύγει σθεναρά», επανέλαβε ο Χαμενεΐ το 2019.

«Εάν το Σιωνιστικό καθεστώς θέλει να αναλάβει δράση κατά των πυρηνικών μας κέντρων και εγκαταστάσεων, σίγουρα και κατηγορηματικά θα ανταποδώσουμε με προηγμένους πυραύλους εναντίον των δικών του πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε ο Χαχταλάμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 έχουν σταματήσει από το 2022.

Η συμφωνία, με στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, απαιτούσε από την Τεχεράνη να αποδεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα και πιο εκτεταμένες επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, σε αντάλλαγμα τερματισμός των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Η συμφωνία, η οποία είχε περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν στο 3,67%, εγκαταλείφθηκε το 2018 από τις τότε ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε ότι «ήταν πολύ γενναιόδωρο προς την Τεχεράνη»

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης των πυρηνικών του ΟΗΕ, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι το Ιράν συνέχισε να εμπλουτίζει ουράνιο με ρυθμούς καθαρότητας έως και 60%, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες για εμπορική πυρηνική χρήση.