Σύνοδος Κορυφής: Έπρεπε να σταλεί το μήνυμα στην Τεχεράνη
AP Photo/Omar Havana
AP Photo/Omar Havana

Σύνοδος Κορυφής: Έπρεπε να σταλεί το μήνυμα στην Τεχεράνη

Κυρώσεις που αφορούν στο πρόγραμμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων θα υπάρξουν στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, πιθανολογείται, επίσης, κυρώσεις να υπάρξουν σε βάρος προσώπων και οντοτήτων, όπως αναφέρει η ΕΡΤ αναφορικά με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Οποιαδήποτε νέα εξέλιξη επί των συμπερασμάτων δεν αναμένεται σήμερα, Πέμπτη, το μήνυμα όμως είναι σαφές, ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Όπως η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες σημειώνει, «δεν περιμένουμε σήμερα κάποια εξέλιξη, δηλαδή κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έπρεπε να σταλεί το μήνυμα, όπως είπε ο Σαρλ Μισέλ μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης. Το μήνυμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη και επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Καταδίκασαν σαφώς τις επιθέσεις, τις ιρανικές επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ και καλούν όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μην υπάρχει κλιμάκωση και χειροτερέψουν τα πράγματα».

Σχετικά με την Τουρκία, «τα πάντα εξαρτώνται από την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, έτσι ώστε εάν η Τουρκία δείξει ότι είναι υπέρ της τήρησης μιας εποικοδομητικής στάσης, μπορεί να υπάρξει θετική ατζέντα, πάντα με αναλογικό, σταδιακό και αναστρέψιμο τρόπο».

Όσο για την αναφορά για το Κυπριακό, «τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ενεργό ρόλο, πάντα με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε όλα τα στάδια». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, κατά την άφιξή του, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία.

«Από την αρχή θέσαμε ένα στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα χθεσινά συμπεράσματα αλλά και τη συζήτηση που έγινε» ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε, «συνειδητά» εστάλη «ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε λόγο για πολύ σημαντική συγκυρία, «λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών».