Ν. Χριστοδουλίδης: Θετικά τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία
POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI
POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Ν. Χριστοδουλίδης: Θετικά τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης για την Τουρκία

Τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης που έγινε για την Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής εξήραν της ικανοποίησης του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως ο ίδιος εξέφρασε κατά την άφιξή του, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

«Από την αρχή θέσαμε ένα στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα χθεσινά συμπεράσματα αλλά και τη συζήτηση που έγινε» ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε, «συνειδητά» εστάλη «ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, που η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε λόγο για πολύ σημαντική συγκυρία, «λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών».

Συν τοις άλλοις, ο Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «που ξεκαθάρισαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους αυτή την διασύνδεση, που αναγνώρισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Λευκωσίας και την ανάγκη αυτή τη στιγμή η Τουρκία, εάν επιθυμεί αυτό το θετικό μήνυμα, επαναλαμβάνω να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες θετικές ενέργειες, να προχωρήσει εκείνα τα βήματα που χρειάζονται στο Κυπριακό».