Μεσανατολικό: «Ναι» των ΗΠΑ για ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα με «αντάλλαγμα» μια ήπια απάντηση στο Ιράν
(AP Photo/Nasser Nasser)
(AP Photo/Nasser Nasser)

Μεσανατολικό: «Ναι» των ΗΠΑ για ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα με «αντάλλαγμα» μια ήπια απάντηση στο Ιράν

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν σε ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ ότι οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν το σχέδιο του Ισραήλ για μια επιχείρηση στη Ράφα, σε αντάλλαγμα για τη μη διεξαγωγή ενός μεγάλου πλήγματος στο Ιράν ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έδειξε να αποδέχεται το σχέδιο που παρουσίασε προηγουμένως η κατοχική κυβέρνηση σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, με αντάλλαγμα τη μη πραγματοποίηση μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης κατά του Ιράν», σχολίασε ένας ανώνυμος αξιωματούχος στο Al-Araby Al-Jadeed.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος τόνισε ότι γίνονται προετοιμασίες ώστε η Αίγυπτος να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επιχείρησης.

Τέσσερα τάγματα της Χαμάς πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ράφα μαζί με πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο εκεί αφού διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα μέρη της Λωρίδας.

Στη Ράφα πιστεύεται επίσης ότι κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς, ενδεχομένως μαζί με Ισραηλινούς ομήρους.

Ο Νετανιάχου έχει πολλές φορές ισχυριστεί ότι έχει εγκρίνει τα σχέδια για μια επιχείρηση στη Ράφα και πιο πρόσφατα δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί μια ημερομηνία για την έναρξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με την Jerusalem Post, ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε στο The New Arab ότι «ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατάφερε να λάβει την αμερικανική έγκριση για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, με αντάλλαγμα [το Ισραήλ] να απέχει από τη διεξαγωγή ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν ως απάντηση στην πρόσφατη επίθεσή του».

Υποστήριξε ότι «η συζήτηση για μια ισραηλινή απάντηση στο Ιράν έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες της αμερικανικής κυβέρνησης και δεν είναι ρεαλιστική, δεδομένων των ισραηλινών ισχυρισμών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν τον κύριο ρόλο στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης και στην αποτροπή της επιτυχίας της».