Αντίδραση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Ιρανικού τάνκερ

Αντίδραση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Ιρανικού τάνκερ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την αντίδραση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η είδηση της απελευθέρωσης του Ιρανικού τάνκερ από τις αρχές του Γιβραλτάρ το οποίο ετοιμάζεται για τον απόπλου.

Συγκεκριμένα, το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε χθες τους εμπλεκόμενους στο ζήτημα του Grace 1 με «σοβαρές συνέπειες», μεταξύ των οποίων και περιορισμούς στην έκδοση βίζας. «Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το δεξαμενόπλοιο Grace 1 βοηθούσε τους Φρουρούς της Επανάστασης, μεταφέροντας πετρέλαιο από το Ιράν προς τη Συρία. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για κάθε πρόσωπο που συνδέεται με το Grace 1», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Μέλη πληρωμάτων πλοίων, που βοηθούν τους Φρουρούς της Επανάστασης μεταφέροντας πετρέλαιο από το Ιράν… δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν βίζες ή να γίνονται δεκτά σε αμερικανικό έδαφος», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η ναυτιλιακή κοινότητα πρέπει να γνωρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακαλέσει τη βίζα που έχουν τα μέλη τέτοιων πληρωμάτων», προσθέτει.

Την ίδια ώρα το ιρανικό πετρελαιοφόρο Grace 1 το οποίο απελευθερώθηκε χθες από τις τοπικές αρχές ύστερα από έναν μήνα κράτησης φέρεται να κάνει προετοιμασίες για να αποπλεύσει.

«Το πετρελαιοφόρο πλοίο θα αποπλεύσει για τη Μεσόγειο αφού αλλάξει σημαία και αποκτήσει την ιρανική και μετονομαστεί σε Adrian Darya», δήλωσε ο Τζαλίλ Εσλάμι, αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού λιμένων και ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Το Γιβραλτάρ, έδαφος που ανήκει στη Βρετανία, αποφάσισε χθες να αφήσει ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Παναμά πάρα το νομικό αίτημα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ την τελευταία στιγμή για σύλληψη του πλοίου από την Ουάσινγκτον.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απελευθέρωσης του τάνκερ, εξηγώντας ότι η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε στη βάση «ισχυρών αποδείξεων» ότι το πλοίο πορεύεται προς τη Συρία, όμως η κυβέρνηση έλαβε στη συνέχεια «επίσημες γραπτές διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το πετρελαιοφόρο θα ξεφορτώσει το φορτίο του άλλου σε άλλο προορισμό (πιθανώς το Μαρόκο).

Ο αρμόδιος εισαγγελέας Άντονι Ντάντλει είπε ότι «η απόφαση είχε ληφθεί πολύ πριν υποβληθεί το αίτημα των αμερικανικών αρχών» ενώ ο επικεφαλής Υπουργός του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο είπε «Δεν υπάρχει λόγος να κρατήσουμε το Grace 1 στο Γιβραλτάρ ούτε για άλλο ένα λεπτό αφού δεν πιστεύουμε πλέον ότι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος».

Το Grace 1 συνελήφθη από Βρετανούς καταδρομείς στα ανοικτά του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία, στενό σύμμαχο του Ιράν. Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ιράν συνέλαβε το Stena Impero βρετανικής σημαίας τάνκερ στο Στενό του Χορμούζ.

Από την πλευρά του το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε με αφορμή την απελευθέρωση του τάνκερ ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η παράνομη συμπεριφορά του Ιράν εναντίον πλοίων στα Στενά του Ορμούζ με την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στην Συρία από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ».