Αντιδράσεις για την επίσημη αποχώρηση από τη Σύμβαση για τη βία κατά των γυναικών
Τουρκία

Αντιδράσεις για την επίσημη αποχώρηση από τη Σύμβαση για τη βία κατά των γυναικών

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να διαδηλώσουν σε όλη την Τουρκία μετά την επίσημη αποχώρηση από τη διεθνή σύμβαση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας», δήλωσε χθες, Τετάρτη, η Τσανάν Γκουλού, πρόεδρος της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων. «Η Τουρκία αυτοπυροβολείται στο πόδι με αυτή την απόφαση» τόνισε μετά την απόρριψη από το τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας του αιτήματος ακύρωσης εκτέλεσης για αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας των γυναικών.

Η Γκουλού επεσήμανε ότι από τον Μάρτιο οι γυναίκες και άλλες ευάλωτες ομάδες διστάζουν ακόμη περισσότερο να ζητήσουν βοήθεια και είναι λιγότερο πιθανό να την λάβουν, την ώρα που η πανδημία covid-19, με τα lockdown και την οικονομική κρίση που προκάλεσε, έχει αυξήσει τα περιστατικά έμφυλης βίας.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε το 2011 και οι χώρες που την έχουν υπογράψει δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, να προσάγουν τους δράστες και να προωθούν την ισότητα των δύο φύλων.

Η απόφαση της Άγκυρας τον Μάρτιο να αποσυρθεί από τη Σύμβαση προκάλεσε την καταδίκη των ΗΠΑ και της ΕΕ, ενώ κάποιοι εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρώπη.

Οι γυναικοκτονίες έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο στην Τουρκία, με μία οργάνωση να καταγράφει περίπου μία κάθε ημέρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία από φεμινιστικές ιστοσελίδες μόνο την περασμένη χρονιά 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες στην Τουρκία. Οι δράστες συχνά είναι σύζυγοι, πρώην σύντροφοι ή μέλη της οικογένειας. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η αντιμετώπισή τους από τη δικαιοσύνη είναι ήπια. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε στις γυναίκες βουλευτές του κόμματός του ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Την ίδια ώρα ο ίδιος ορίζει σαφώς τη θέση της γυναίκας στην Τουρκία: «Η γυναίκα είναι μητέρα και βάση του παιδιού».

Ωστόσο πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία, αλλά και μέσα από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ισχυρίζονται ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες που προστατεύουν την κοινωνία. Επίσης θεωρούν ότι η Σύμβαση προωθεί την ομοφυλοφιλία μέσω της αρχής της κατά των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο διαρκές πογκρόμ των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και του Τύπου, που κατέστη για πολλοστή φορά σαφές μέσα από τη βίαιη καταστολή της Πορείας Υπερηφάνειας, το Σάββατο, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία σημαδεύτηκε από τον  πρωτοφανή, απρόκλητο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ Μπουλέντ Κιλίτς του γαλλικού πρακτορείου AFP, που κάλυπτε την πορεία.