Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για την Κίνα
AP
AP
Συνάντηση ΥΠΕΞ

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για την Κίνα

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν για την ταχεία αδιαφανή στρατιωτική συσσώρευση της Κίνας και τη συνεργασία της με τη Ρωσία και συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτει το Πεκίνο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Τα μέλη της συμμαχίας μας εξακολουθούν να ανησυχούν για τις πολιτικές της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας), για την παραπληροφόρηση, για την ταχεία, αδιαφανή στρατιωτική της συγκέντρωση, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας της με τη Ρωσία», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της δυτικής αμυντικής συμμαχίας.

«Ωστόσο, παραμένουμε επίσης προσηλωμένοι στη διατήρηση εποικοδομητικού διαλόγου με την Κίνα και καλωσορίζουμε τις ευκαιρίες να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις», τόνισε ο ίδιος.

Κοινές σινο-ρωσικές περιπολίες

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν έγιναν αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ρωσικά και κινεζικά στρατηγικά πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας Tupolev-95, πραγματοποίησαν κοινές περιπολίες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Επιπλέον, η σύμμαχος των ΗΠΑ, Νότια Κορέα, ανακοίνωσε ότι δύο κινεζικά και έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνά της.

Συσσώρευση πυρηνικών

Πρόσφατη έκθεση του Πενταγώνου ανέφερε ότι η Κίνα πιθανότατα θα έχει δημιουργήσει απόθεμα 1.500 πυρηνικών κεφαλών έως το 2035 με βάση τον τρέχοντα ρυθμό της συσσώρευσης πυρηνικών όπλων, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ για τις προθέσεις του Πεκίνου ως προς την επέκταση του οπλοστασίου του.

Η Κίνα και η Ρωσία προκάλεσαν την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, καθώς ανακοίνωσαν στρατηγική συνεργασία «χωρίς όρια» τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγες μέρες πριν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία.

Η Νότια Κορέα και η γειτονική της Ιαπωνία ανέπτυξαν από τότε στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ, παρακολουθώντας τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, ως παρατηρητές, ενώ νοτιοκορεατικές εταιρείες έστειλαν όπλα φέτος στην Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Συστηματική αντιπαλότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αναγνώρισαν ότι ο σημερινός διεθνής ανταγωνισμός αναβιώνει τις διχαστικές τάσεις της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Διαπιστώθηκε επίσης, «συστημική αντιπαλότητα μεταξύ της Κίνας και πολλών από τις χώρες μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Αλλά υπάρχει επίσης αναγνώριση ότι όπου είναι δυνατόν, πρέπει να βρούμε τρόπους συνεργασίας για τα πραγματικά μεγάλα ζητήματα», τόνισε ο ίδιος.

 

Διαβάστε ακόμα:

Γερμανία και Νορβηγία ζητούν από NATO την προστασία του Nord Stream