Αναβολή των συνομιλιών  Ισραήλ - Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορα

Αναβολή των συνομιλιών Ισραήλ - Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορα

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Λίβανο και το Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορά τους που είχαν προγραμματισθεί για μεθαύριο, Τετάρτη αναβλήθηκαν και οι μεσολαβητές των ΗΠΑ θα έρθουν τώρα σε επαφή με τις δύο πλευρές χωριστά, δήλωσαν σήμερα Ισραηλινοί και Λιβανέζοι αξιωματούχοι.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με αντιπροσωπείες να συναντώνται σε μια βάση του ΟΗΕ στην προσπάθεια να επιλύσουν μια διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορά τους που έχει καθυστερήσει την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη δυνητικά πλούσια σε αέριο περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε ότι συμφωνήθηκε με τους Αμερικανούς ότι οι συνομιλίες θα αναβληθούν για μερικές εβδομάδες.

«Στο ενδιάμεσο διάστημα, θα κάνουν κάποιο πήγαιν' έλα προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα τον επόμενο γύρο συνομιλιών», δήλωσε στο ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Λιβανική πηγή ασφαλείας δήλωσε πως ο λόγος για την καθυστέρηση είναι η απόρριψη των προτάσεων του Λιβάνου από το Ισραήλ.

Ο Στάινιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει σημειωθεί καμία σημαντική πρόοδος έπειτα από τέσσερις γύρους συνομιλιών και πως ο Λίβανος έχει «παρουσιάσει μέχρι τώρα θέσεις που ισοδυναμούν με πρόκληση». Είπε πως αναμένει «πολύ περισσότερα εμπόδια και διαφωνίες» αλλά ελπίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε μερικούς μήνες.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία πολέμησε με το Ισραήλ το 2006, έχει πει πως οι συνομιλίες δεν είναι ένδειξη μιας ειρήνευσης με το Ισραήλ.

Η διαφωνία για τα θαλάσσια σύνορα έχει αποθαρρύνει την πραγματοποίηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων για τον εντοπισμό πετρελαίου και αερίου κοντά στη διαφιλονικούμενη γραμμή.

Το Ισραήλ εξορύσσει ήδη αέριο από τεράστια υπεράκτια οικόπεδα αλλά ο Λίβανος δεν έχει ακόμη βρει εκμεταλλεύσιμα εμπορικά αποθέματα αερίου στα δικά του χωρικά ύδατα.

Η συμφωνία για τη διεξαγωγή των συνομιλιών ανακοινώθηκε μερικές εβδομάδες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέτειναν την πίεση στους συμμάχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, επιβάλλοντας κυρώσεις σε υψηλόβαθμο πολιτικό του κυριότερου συμμάχου της, του σιιτικού κόμματος Αμάλ.