Άμεση ανάλυση: Γιατί ο Πούτιν παίζει το χαρτί του πυρηνικού πολέμου κατά της Δύσης
Shutterstock
Shutterstock

Άμεση ανάλυση: Γιατί ο Πούτιν παίζει το χαρτί του πυρηνικού πολέμου κατά της Δύσης

«Υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία» δήλωσε πριν λίγη ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία γνώριμη για τη Δύση απειλή, καθώς σε παρόμοιες δηλώσεις έχει προβεί στο παρελθόν τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Δύο αντιστράτηγοι ε.α. μιλούν στο Liberal και τον Ν. Ταμπακόπουλο, και εκτιμούν πως ο Ρώσος πρόεδρος μπλοφάρει.

Λάζαρος Καμπουρίδης, αντιστράτηγος ε.α.

«Η δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν λειτουργεί αποτρεπτικά καθώς αποτελεί την τελευταία κόκκινη γραμμή για τον Ρώσο πρόεδρο. Γιατί γνωρίζει ότι σε περίπτωση που εμπλακούν δυτικές δυνάμεις θα αλλάξει η ροή του πολέμου, θα είναι πολύ αρνητικό για την εξέλιξη της κατάστασης στο επιχειρησιακό πεδίο. Οπότε με ακραία ρητορική προσπαθεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γνωρίζει καλά ο Πούτιν ότι η απειλή πυρηνικού πολέμου είναι κάτι που τρομάζει όλο τον κόσμο και θα πρέπει προκειμένου να αποφύγει την εμπλοκή στο πεδίο δυτικών δυνάμεων να χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, καθώς βλέπει ότι ο πόλεμος φθοράς στο ουκρανικό μέτωπο, λειτουργεί υπέρ των ρωσικών επιδιώξεων.

Γνωρίζει καλά ότι ένας πυρηνικός πόλεμος οδηγεί στην καταστροφή, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες δηλώσεις και από τον Μεντβέντεφ. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα σταλούν δυτικές δυνάμεις και αυτό φάνηκε από την αντίδραση δυτικών ηγετών στο κάλεσμα του Γάλλου προέδρου.

Στην ουσία ο Μακρόν είδε ότι έχουν μπει σε ένα τέλμα οι επιχειρήσεις, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Πούτιν και μίλησε για αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία προκειμένου να αλλάξει τη ροή της επιχειρησιακής εικόνας στον πόλεμο».

Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.

«Οι δηλώσεις Πούτιν εντάσσονται στο πλαίσιο του εξαναγκασμού και της αποτροπής προκειμένου να μην εμπλακεί άμεσα το ΝΑΤΟ στον πόλεμο με ανάπτυξη δυνάμεων. Έμμεσα ήδη έχει εμπλακεί με την αποστολή των όπλων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοιες δηλώσεις από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, παρόμοιες τοποθετήσεις έγιναν από πολλούς Ρώσους αξιωματούχους.

Πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Στο δόγμα της Ρωσίας προβλέπεται ότι όταν τίθεται ζήτημα υπαρξιακής απειλής μπορεί να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων. Η ίδια η Ρωσία αξιολογεί την υπαρξιακή απειλή, επομένως υπάρχει ένα θολό σημείο, κατά πόσο για τη Ρωσία η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτελεί υπαρξιακή απειλή.

Όχι ότι κάτι τέτοιο τη νομιμοποιεί, αλλά η δική της άποψη καθορίζεται από αυτό το δόγμα. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, διαθέτει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες μπορούν να εκτοξευθούν είτε από βαλλιστικούς πυραύλους, είτε από βομβαρδιστικά αεροσκάφη και υποβρύχια. Πιστεύω όμως ότι ένα τέτοιο σενάριο ξεφεύγει από τη σφαίρα της λογικής. Αν υπάρξει τέτοιο ζήτημα μπορεί να γίνει χρήση τακτικών πυρηνικών, δηλαδή κατά στρατιωτικών στόχων».

Τι δήλωσε ο Πούτιν

«Έχουμε όπλα που μπορούν να πλήξουν το έδαφός σας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του στο ρωσικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη (29/02), εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στις χώρες του ΝΑΤΟ, απειλώντας ότι διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα όσα σκέφτεται η Δύση, δημιουργούν την πραγματική απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και, συνεπώς, την καταστροφή του πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του εκφωνήθηκε σε μέλη και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κρατικούς αξιωματούχους, στρατιωτικούς διοικητές και στρατιώτες. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια μετά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται, ότι Ηνωμένες Πολιτείες και οι βασικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι αυτή την εβδομάδα δήλωσαν, ότι δεν έχουν σχέδια να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού η Γαλλία άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο αυτό.

Ο Πούτιν έστρεψε τα πυρά του στη συνέχεια κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να σύρει τη Ρωσία σε μια κούρσα εξοπλισμών.

Όπως είπε, το 2018 η Ρωσία κατέθεσε πρόταση για πυρηνική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, αλλά «την τορπίλισαν» οι ΗΠΑ.

Και υποστήριξε ότι η Αμερική ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις μόνον όταν διαβλέπει καθαρά οφέλη. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί θέλουν να δείξουν στους ψηφοφόρους ότι «εξακολουθούν να κυβερνούν την υφήλιο».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Σήμερα, που η πατρίδα μας υπερασπίζεται την κυριαρχία και την ασφάλειά της και προστατεύει τις ζωές των συμπατριωτών μας στο Ντονμπάς και τη Νοβοροσία, ο αποφασιστικός ρόλος σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ανήκει στους πολίτες μας, στην ενότητά μας, στην αφοσίωση στην πατρίδα μας και στην ευθύνη για την τύχη της».

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης είναι πόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιτελών του Στρατού Ξηράς, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Υπηρέτησε στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ ως επιτελής και σε διευθυντικές θέσεις.  Σε εθνικό επίπεδο, τμηματάρχης Συνδρομής στην Αντιμετώπιση Καταστροφών. Στο ΝΑΤΟ εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις επιτροπές Civil Emergency Planning και Senior Civil Emergency Planning Committee. Διοικητής του 286ου Τάγματος Πεζικού στη Λήμνο, του 38ου Συντάγματος Πεζικού στη Ρόδο της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου και της 88ης ΣΔΙ (Ταξιαρχίας Λήμνου). Υποδιοικητής της ΧVI Mηχανοκίνητης Mεραρχίας Πεζικού (Διδυμότειχο).