Αμερικανικές πιέσεις στη Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Shutterstock
Shutterstock

Αμερικανικές πιέσεις στη Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματευτές στο Κάιρο πρότειναν μια εκεχειρία που θα διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες για να κερδίσουν χρόνο ώστε να «οικοδομηθεί εμπιστοσύνη» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με στόχο μια μεγαλύτερη εκεχειρία έξι εβδομάδων, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Η ιδέα προωθείται τόσο από την Αμερική όσο και από τα αραβικά μέρη στις συνομιλίες στο Κάιρο», αναφέρει η εφημερίδα.

Πιέσεις και από ΗΠΑ 

Πιέσεις δέχεται η Χαμάς και από τον Αμερικανό πρόεδρο να δεχθεί να κηρυχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός πριν από το Ραμαζάνι.

Πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, που έχει βυθίσει τη Λωρίδα της Γάζας σε ανθρωπιστική κρίση, ειδικά στον δυσπρόσιτο βορρά, η πείνα φθάνει σε «καταστροφικά επίπεδο», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η συμφωνία ανακωχής και απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστίνιους κρατούμενους βρίσκεται «στα χέρια της Χαμάς αυτή τη στιγμή», έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν χθες, προσθέτοντας πως οι Ισραηλινοί είναι «συνεργάσιμοι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο πόλεμος «συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού», η κατάσταση μπορεί να γίνει «πολύ επικίνδυνη», ειδικά στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό κατηγόρησε το Ισραήλ πως «κωλυσιεργεί και ελίσσεται». Ο Οσάμα Χαμντάν πρόσθεσε πως «δεν θα επιτρέψουμε ο δρόμος των διαπραγματεύσεων να είναι ανοικτός επ’ αόριστον, χωρίς ορίζοντα, καθώς ο πόλεμος λιμοκτονίας και εξόντωσης συνεχίζεται εναντίον του λαού μας».

Έκκληση Μπλίνκεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί μια «άμεση κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις στο Κάιρο μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και διεθνών μεσολαβητών, ανάμεσά τους το Κατάρ.

«Έχουμε την ευκαιρία (να επιτύχουμε) μια άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να οδηγήσει ομήρους πίσω στα σπίτια τους, να επιτρέψει μια σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστινίους, την οποία έχουν απεγνωσμένα ανάγκη και που θα μπορούσε κατόπιν να δημιουργήσει συνθήκες μιας μόνιμης επίλυσης» της σύρραξης, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ουάσινγκτον.

«Εναπόκειται στη Χαμάς να αποφασίσει εάν είναι έτοιμη να στηρίξει αυτήν την κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Τέταρτη ημέρα διαπραγματεύσεων

Στο Κάιρο, αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα οι «δύσκολες» διαπραγματεύσεις που άρχισαν την Κυριακή ανάμεσα σε αντιπροσώπους των τριών χωρών και της Χαμάς —πάντως όχι του Ισραήλ—, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει σχέσεις με την υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο.

Το σχέδιο που συζητείται προβλέπει παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων στο Ισραήλ, καθώς και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον θύλακο.

Χθες ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Μαχμούντ Μαρντάουι, επανέλαβε στο Γαλλικό Πρακτορείο τι αξιώνει το κίνημα προτού υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους: άμεση και οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, έναρξη της ανοικοδόμησης στον θύλακο, επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων εξαιτίας του πολέμου.

Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους της Χαμάς, διαμηνύοντας πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την «ολοκληρωτική νίκη» και, σύμφωνα με ΜΜΕ, απαιτεί από την πλευρά του πλήρη κατάλογο με τα στοιχεία των ομήρων στη Γάζα.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο 130 και πλέον —από τους οποίους όμως 31 θεωρείται πως είναι νεκροί— μετά την απελευθέρωση 105 και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας. Αρχικά, στη Λωρίδα της Γάζας είχαν οδηγηθεί κάπου 250 όμηροι την 7η Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση εκείνη την ημέρα από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ με ορμητήριο τον θύλακα, όπου το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης ανέλαβε την εξουσία το 2007. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, «τρομοκρατική» οργάνωση. Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις, που άρχισαν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου και προοδευτικά μεταφέρθηκαν στο νότιο.

Σε σχεδόν πέντε μήνες, έχουν χάσει τη ζωή τους 30.631 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες, οι μάχες συνεχίζονται και το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, προκειμένου να νικηθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στο «τελευταίο οχυρό» του.

Η προοπτική θορυβεί τη διεθνή κοινότητα, καθώς στην πόλη έχουν καταφύγει 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σχεδόν όλοι εσωτερικά εκτοπισμένοι —πολλοί πάνω από μια φορά—, που πλέον είναι παγιδευμένοι πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.