Αλ-Σαράα: Προσεγγίζει τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» με στόχο να μειώσει την τουρκική επιρροή
AP Photo
AP Photo
Jerusalem Post

Αλ-Σαράα: Προσεγγίζει τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» με στόχο να μειώσει την τουρκική επιρροή

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, με την προσέγγισή του προς το Ισραήλ, επιχειρεί ουσιαστικά να μειώσει την τουρκική επιρροή στη Δαμασκό, δήλωσε στην εφημερίδα Maariv, ο Δρ. Χάι Εϊτάν Κοέν Γιαναροτσάκ από το Κέντρο Μοσέ Νταγιάν του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ για Μεσανατολικές και Αφρικανικές Σπουδές.

Ο Σαράα προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από την Τουρκία χωρίς όμως να διακόψει πλήρως τους δεσμούς, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθεί με ανησυχία μια χώρα που κάποτε ήταν υπό την επιρροή του να ενδέχεται να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Jerusalem Post.

Είναι αρκετά ισχυρή η τουρκική επιρροή ώστε να εμποδίσει τη Συρία από το να ενταχθεί;

Ξετυλίγεται μια πολύπλοκη γεωπολιτική διαμάχη με την Τουρκία στο επίκεντρο. Η Άγκυρα θεωρεί κάθε βήμα που κάνει η Δαμασκός προς την κατεύθυνση ένταξης στις Συμφωνίες του Αβραάμ ως άμεση απειλή για τη δική της περιφερειακή θέση.

Ωστόσο, τα κίνητρα του Σαράα δεν είναι ιδεολογικά, όπως εξηγεί ο Γιαναροτσάκ. «Δεν κάνει αυτή την κίνηση επειδή είναι φιλοϊσραηλινός, αλλά επειδή του προσφέρει έναν βαθμό ανεξαρτησίας από την Τουρκία», διευκρινίζει.

Μια στενότερη σχέση με το Ισραήλ ανοίγει τον δρόμο για την άρση των κυρώσεων κατά της νέας συριακής κυβέρνησης και την προσέγγιση με τα πλούσια κράτη του Κόλπου — κάτι που αποτελεί κλειδί για την οικονομική και στρατηγική ανεξαρτησία της Συρίας από την τουρκική σφαίρα επιρροής.

Όμως η τουρκική επιρροή στη Συρία δεν είναι απλώς θεωρητική. «Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ήταν ο πρώτος διεθνής φορέας που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ», σημείωσε ο Γιαναροτσάκ.

«Η βόρεια Συρία βρίσκεται ουσιαστικά υπό τουρκική κατοχή. Οι Τούρκοι παρέχουν υποδομές για αεροδρόμια και συγκοινωνίες στο εσωτερικό της Συρίας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, «ένα σημαντικό μέρος του υπουργικού συμβουλίου και της ηγεσίας της Συρίας έχει σπουδάσει στην Τουρκία, κάποιοι είναι τουρκικής υπηκοότητας, και οι περισσότεροι έχουν στενούς δεσμούς με την Τουρκία», επισήμανε ο Γιαναροτσάκ.

Νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή

Η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική στη Μέση Ανατολή επηρεάζει επίσης τη θέση της Τουρκίας. Η Άγκυρα επωφελείται από την εξασθένιση του Ιράν.

«Το Ιράν και η Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι. Οι Τούρκοι δεν το παραδέχονται ανοιχτά, αλλά επωφελήθηκαν πολύ από την τελευταία πολεμική ταπείνωση των Ιρανών», ανέλυσε ο Γιαναροτσάκ.

«Στον απόηχο της ήττας του Ιράν, η Τουρκία μπορεί πλέον να προβάλει τον εαυτό της ως τη μόνη μουσουλμανική δύναμη στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Το αποτέλεσμα είναι μια νέα πραγματικότητα όπου «στην κορυφή της Μέσης Ανατολής, ως περιφερειακές δυνάμεις, ποιοι βρίσκονται; Μόνο το Ισραήλ και η Τουρκία», δήλωσε ο Γιαναροτσάκ.

«Με βάση αυτό, η Συρία γίνεται το επίκεντρο της αναμενόμενης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», σημείωσε.

«Πιστεύω σίγουρα ότι η Τουρκία θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποτρέψει τους Σύρους από το να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία», σχολίασε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία «θέλει οι Σύροι να παραμείνουν στο δικό της στρατόπεδο μαζί με το Κατάρ. Θέλουν επίσης να δουν το Ισραήλ απομονωμένο».

Καθώς ο Ερντογάν κάνει τα πάντα για να απονομιμοποιήσει το Ισραήλ, οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Συρίας «υπονομεύει επίσης τη στρατηγική της Τουρκίας», πρόσθεσε.