Ακτινογραφώντας το «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ
AP Photo/Avi Roccah
AP Photo/Avi Roccah

Ακτινογραφώντας το «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ

Το Ισραήλ διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα Αεράμυνας στον κόσμο. Είναι πολυεπίπεδο και εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ περιλαμβάνει διάφορα συστήματα, αλλά το πιο γνωστό είναι το Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος). 

Το Iron Dome είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων που αναπτύχθηκε με στόχο την αντιμετώπιση απειλών από ρουκέτες, πυραύλους και πυραύλους πυροβολικού μικρής και μεσαίας εμβέλειας.

 Έχει τρία κεντρικά στοιχεία:

  • Το Ραντάρ ανίχνευσης και  παρακολούθησης.
  • Τον Επεξεργαστή  πληροφοριών που αφορούν , ύψος, ταχύτητα τροχιά  στόχου, πού θα χτυπήσει ο στόχος   και τη θέση εκτόξευσης του στόχου.   
  • Μονάδα βολής πυραύλων: η μονάδα εκτοξεύει τον αναχαιτιστικό πύραυλο Tamir, εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες και πολλά πτερύγια διεύθυνσης για υψηλή ευελιξία. Το κάθε σύστημα έχει 3–4 εκτοξευτές με 20 βλήματα ανά εκτοξευτή. Το σύστημα είναι σε θέση να εντοπίσει και να εξουδετερώσει πυραύλους που αποτελούν απειλή για πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Το Iron Dome έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και επιθέσεων, όπως κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τη Χαμάς στη Γάζα και τις επιθέσεις με πυραύλους από τη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες.

Εκτός από το Iron Dome, το Ισραήλ διαθέτει και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα που συμπληρώνουν την αεράμυνά του. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Την σφεντόνα του Δαβίδ (David's Sling): Αυτό το σύστημα αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει  απειλές σε μεγαλύτερες αποστάσεις από το Iron Dome, κυρίως πυραύλους μεσαίας εμβέλειας και αεροσκάφη.
  • Το  Arrow Missile Defense System: Αυτό το σύστημα είναι σχεδιασμένο  για την αναχαίτιση και αντιμετώπιση πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Το Ισραήλ διαθέτει τρία στάδια συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, γνωστά ως Arrow:

  • Το Arrow-1 (Hetz): Το πρώτο στάδιο του συστήματος Arrow, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ισραήλ με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Arrow-1 είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει μεσαίους πυραύλους.
  • Το Arrow-2 (Σύστημα Οπλικού Τόξου ): Το δεύτερο στάδιο του συστήματος Arrow, το οποίο αντιμετωπίζει μεσαίους πυραύλους και αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του Arrow-1.
  • Το Arrow-3: Το τρίτο και τελευταίο στάδιο του συστήματος Arrow, που αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους και αεροπορικές απειλές. Το  Arrow-3 έχει αναβαθμισμένες δυνατότητες σε σύγκριση με τα προηγούμενα στάδια του συστήματος.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν: Δυνατότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων σε υψόμετρα άνω των 100 χιλιομέτρων και με βεληνεκές πιθανώς της τάξης των 2.400 χιλιομέτρων. Πιο γρήγορο και περίπου το μισό βάρος του Arrow 2. Δυνατότητα αναχαίτισης πολλαπλών βαλλιστικών πυραύλων (14 ταυτόχρονες εμπλοκές) εντός 30 δευτερολέπτων. Μπορεί να εκτοξευθεί και να ανακατευθυνθεί στο διάστημα κατά την αναγνώριση του στόχου.

  • Το Barak Missile Defense System: Αυτό το σύστημα αποτελείται από αντιαεροπορικούς πυραύλους και ραντάρ που χρησιμοποιούνται κυρίως για την άμυνα των ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ.
  • Το «Iron Beam» που βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών,  είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των αντιπυραυλικών συστημάτων. Το όνομα αναφέρεται στην ιδέα της χρήσης δέσμης ενέργειας (beam) για την αντιμετώπιση αεροπορικών απειλών.

Το Iron Beam διαφέρει από τα παραδοσιακά αντιαεροπορικά συστήματα που χρησιμοποιούν πυραύλους για την καταστροφή των αεροπορικών απειλών. Αντ' αυτού, το Iron Beam χρησιμοποιεί έναν κατευθυνόμενο λέιζερ για να επιτεθεί και να καταστρέψει αεροπορικούς στόχους. Η χρήση λέιζερ παρέχει τη δυνατότητα για πιο γρήγορες αντιδράσεις και ακριβέστερη κατεύθυνση της ενέργειας, κάνοντας το Iron Beam ιδανικό για την αντιμετώπιση μικρών, γρήγορων και λειτουργικά άμεσων αεροπορικών απειλών. Με πολύ μικρό  κόστος (6 δολλάρια, έναντι 40.000 δολλαρίων του πυραύλου Tamir του IRON DOME). 

Αυτά τα συστήματα συνθέτουν μια ολοκληρωμένη αεράμυνα για το Ισραήλ, καθιστώντας το ένα από τα πλέον προηγμένα και αποτελεσματικά κράτη σε θέματα αεράμυνας.


*Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης , Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, Αμυντικός Αναλυτής