Ακάρ: Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν - Είμαστε υπέρ του διαλόγου

Ακάρ: Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν - Είμαστε υπέρ του διαλόγου

«Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Είναι μια αξιόπιστη, αποτελεσματική και ισχυρή σύμμαχος για τους φίλους και τους συμμάχους της» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επισημαίνοντας ότι «είμαστε πάντα υπέρ της λύσης των προβλημάτων μας μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Την τελευταία ημέρα του 2021 ο Ακάρ πέταξε για τρεις ώρες με το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης "Guney" σε ύψος 1.700 μέτρων πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και συνομίλησε με τους κυβερνήτες τουρκικών πολεμικών πλοίων. Ενώ επισκέφθηκε και τη ναυτική βάση της Φώκαιας (Foca).

«Έχουμε προσκαλέσει τις ελληνικές Αρχές σε τέταρτη συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προχωρήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας πως αν η Ελλάδα δεν τηρήσει συμφωνίες, που σύμφωνα με όσα ανέφερε, προβλέπουν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, τότε τίθεται ζήτημα για την κυριαρχία τους. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως με την τελευταία επιστολή προς τον ΟΗΕ η Τουρκία άνοιξε το συγκεκριμένο θέμα καθώς και ότι είναι αποφασισμένη πάνω σε αυτό.

«"Αν η Ελλάδα παραβιάσει το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και δεν κάνει πίσω, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών", είπαμε στον ΟΗΕ» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εκπομπή 24 Özel του τηλεοπτικού σταθμού 24TV, προσθέτοντας ότι με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947, τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι δεν είναι στρατιωτικοποιημένα.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς σε μια τέτοια κατάσταση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς τώρα ανοίγουμε το θέμα σε συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι. Εδώ συζητείται η κυριαρχία της, αφού δεν ενεργεί σύμφωνα με τη συμφωνία. Και θα αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό το θέμα. Τώρα κάναμε την πρώτη μας προειδοποίηση, στείλαμε την επιστολή στον ΟΗΕ».

Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι αφενός η «ελληνοκυπριακή πλευρά», αφετέρου ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας κάνουν προκλητικές δηλώσεις και βήματα. «Αντί να προσπαθούν να μας στριμώξουν πιστεύοντας κάτι ανοησίες όπως ο "χάρτης της Σεβίλλης", αντί για προκλητική ρητορική και ενέργειες όπως "Θα επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, αλλά υπάρχει το Casus Belli", αν υπήρχε η κατανόηση "δύο γειτόνων", όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Από τη μια δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας, και από την άλλη λέμε "δίκαιο μοίρασμα"», ανέφερε.