Στις ράγες το mega έργο Κοπελούζου, η ώρα του ΟΤΕ και η «μπάλα» στα φθηνά χαρτιά

Εφικτό και πραγματοποιήσιμο είναι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου, γνωστό και ως GREGY, το οποίο έχει εκπονήσει και αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 4 δισ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της επιτάχυνσης της ωρίμανσής του και της εκπόνησης των τελικών τεχνικών και χρηματοοικονομικών μελετών, προκειμένου ο όμιλος Κοπελούζου να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον χάρτη της ενέργειας στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Τα οφέλη του έργου είναι πολλαπλά, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μάλιστα η αξία του project έφερε στην επίσημη παρουσίαση που έγινε στην Ουάσινγκτον διακεκριμένους ομιλητές, μεταξύ άλλων, τον πρώην Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt - σήμερα Assistant Secretary of Energy Resources στο State Department- τον πρώην Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αίγυπτο Jonathan Cohen και υψηλούς προσκεκλημένους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ.

Κατ΄ αρχάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το έργο θα συμβάλει στην προσπάθεια της Ευρώπης για την πράσινη μετάβαση και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050. Η ωφέλεια για τη χώρα μας θα είναι η ανάδειξή της σε νευραλγικό κόμβο «πράσινης» ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενισχύοντας, ταυτόχρονα, τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 950 χιλιομέτρων με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς. Στόχος της διασύνδεσης αυτής είναι η μεταφορά από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη, πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα φθάνει τα 3.000 MW.  Η ενέργεια αυτή θα παράγεται από ΑΠΕ παραγωγικής δυναμικότητας 9,5 GW τις οποίες θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.

Η μεταφερόμενη ενέργεια θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως. Ένας παράγοντας που καθιστά το έργο υλοποιήσιμο είναι και η όδευση του καλωδίου, η οποία ικανοποιεί τις σύνθετες γεωπολιτικές παραμέτρους της περιοχής και συνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Αττική, παραπλέοντας την Κρήτη.

Η προσεκτικά μελετημένη αυτή όδευση καθιστά το έργο πραγαγματοποιήσιμο, διότι οι περιορισμοί στο υφιστάμενο δίκτυο της Κρήτης, η πλήρης ενεργειακή του επάρκεια με την ανάπτυξη σήμερα σημαντικού αριθμού GW έργων ΑΠΕ στο νησί, η αδυναμία χρήσης του καλωδίου της ΑΡΙΑΔΝΗΣ λόγω μη διαθεσιμότητας ελεύθερης χωρητικότητας για να μεταφέρει την ενέργεια από την Αίγυπτο και οι υψηλού κόστους και ενεργειακού αποτυπώματος εξοπλισμοί που θα έπρεπε να εγκατασταθούν στα σημεία προσαιγειαλώσεως στο νησί, θα καθιστούσαν μια ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη μη υλοποιήσιμη, τόσο για τεχνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

---

Tο «παρών» στο πάρτι του Χρηματιστηρίου έδωσε και ο ΟΤΕ, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν φθηνές και μετοχές με προοπτικές και η συγκεκριμένη περίπτωση «βγάζει μάτι». Η στήλη έχει αναφερθεί τόσο στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις νέες δραστηριότητες που έχει αναπτύξει πρόσφατα (Payzy) που σαφέστατα δείχνουν ότι η διοίκηση αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για να διευρύνει έσοδα και κέρδη.

Η αλήθεια είναι πως η μετοχή ταλαιπωρήθηκε αρκετό διάστημα, από πωλήσεις, όπως έδειχνε η εικόνα της στο χρηματιστήριο. Ειδικά σε μία τέτοια αγορά με χαρακτηριστικά bull market εποχών που έχουμε ξεχάσει, γιατί δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια, οι επενδυτές ψάχνουν τις ευκαιρίες.

Το πάρτι στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχει αφυπνίσει όλο το ταμπλό και να μην ξεχνάμε πως τώρα οι αποτιμήσεις έχουν ενισχυθεί και άρα τα χαρτοφυλάκια έχουν ισχυροποιηθεί και έχουν περισσότερη δύναμη. Το ότι η μετοχή του ΟΤΕ είναι φθηνή το ξέρουν όλοι.  Δε βρίσκεις εύκολα εταιρεία με τέτοιες ταμειακές ροές, που να έχει επενδύσει τόσα, να μοιράζει μερίσματα και να κάνει μεγάλες αγορές ιδίων μετοχών και την ίδια ώρα να έχει μικρό δανεισμό. Στα 16,6 ευρώ η τιμή στόχος από τη Eurobank Equities, τα 17,20 ευρώ έχει δώσει η Piraeus Securities και τα 17,90 ευρώ έδωσε η NBG Securities και την έχει στις κορυφαίες επιλογές.

---

Η διάχυση της ανόδου στο Χρηματιστήριο πλέον έχει πάει μέχρι και το τελευταίο… ακριτικό νησί! Εκτός από τη MIG που για τους λόγους που έχουμε αναλύσει «κλειδώνει» καθημερινά και κάνει τεράστιους όγκους (χθες είχε και τεράστια ουρά αγοραστών), είδαμε αφύπνιση από την ΒΙΣ που βέβαια έπεφτε για αρκετές μέρες, η Frigoglass δείχνει πως θέλει να βελτιώσει την αποτίμηση μετά τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές και η Ξυλεμπορία που βέβαια έχει βελτιώσει σημαντικά τα κέρδη της τα τελευταία χρόνια κινήθηκε έντονα ανοδικά.

Δεν έμεινε βέβαια σε αυτές η άνοδος. Πήγε και σε μικρότερες μετοχές, όπως Δομική, Ιλυδα, Centric, CPI, Premia που έχουν τα θεμελιώδη να υποστηρίξουν την άνοδο, αλλά και σε κάποιες που απλά κατά καιρούς ακούγονται διάφορα θετικά που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν έχουν γίνει ποτέ. Παράδειγμα η Βιοτέρ. Η βελτίωση της ψυχολογίας, αλλά και η προσδοκία ότι θα κρατήσει αυτή η ανοδική κίνηση, κάνει τους επενδυτές να αυξάνουν τα επίπεδα ρίσκου και να τοποθετούνται με βραχυπρόθεσμη προοπτική κάπου ώστε να πάρουν μία καλή απόδοση σε μικρό χρόνο. Βέβαια, κάποιες φορές γυρίζει το σενάριο και έχουμε εγκλωβισμούς.

---

H Premia Properties για μεγάλο διάστημα έπαιζε με το μεγαλύτερο discount στον κλάδο και η στήλη την είχε επισημάνει όταν ήταν κάτω από τα 1,10 ευρώ. Φαινόταν το μεθοδικό μάζεμα που γινόταν αλλά και η δύναμη των αγοραστών όταν πλησίαζε το 1 ευρώ (χαμηλό στο 1,0350 ευρώ). Σήμερα κοίταξε τα 1,30 ευρώ και ο πήχης φυσικά μπορεί να πάει και πιο ψηλά.

---

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να αρθεί μία στρέβλωση στην Ελλάδα; Μπορεί και 40! Δεν πρόκειται για υπερβολή μιας και αυτού του είδους οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές αφορά την κατασκευή των νέων συνδέσεων με το δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα. Έστω, για παράδειγμα, ότι κάποιος δημότης Αθήνας ήθελε να συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης. Θα έπρεπε να περιμένει περίπου δύο χρόνια, καθώς, βάσει ενός νόμου του 1980, θα έπρεπε, πρώτα, η ΕΥΔΑΠ να πραγματοποιήσει τις μελέτες των αποχετευτικών αγωγών και στη συνέχεια ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει στην κατασκευή. Και αφότου ολοκλήρωνε την αποστολή του, θα έπρεπε να επιστρέψει την αρμοδιότητα συντήρησης και διαχείρισης του δικτύου αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ.

Ευτυχώς αυτό έχει, από χθες, αλλάξει ύστερα από την προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε ο Δήμος Αθηναίων με την ΕΥΔΑΠ, η οποία προβλέπει το αυτονόητο. Ότι η ΕΥΔΑΠ θα κατασκευάζει τους αγωγούς του δευτερεύοντος οριστικού δικτύου ακαθάρτων είτε για την αντικατάσταση παλαιών δημοτικών αγωγών είτε για τη συμπλήρωση του δικτύου στο Δήμο Αθηναίων. Θα αναλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των ακινήτων με τους κεντρικούς αγωγούς. Έτσι, ο χρόνος αναμονής θα περιοριστεί σε περίπου δύο μήνες.

---

Ιδιαίτερα καλή χρονιά αναμένεται να είναι για τον τουρισμό η φετινή. Στις ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ αυτού, έρχονται να προστεθούν και οι καλές επιδόσεις των αεροδρομίων την περασμένη χρονιά. Βάσει δηλαδή, των στοιχείων του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe), τα ελληνικά αεροδρόμια στην Ελλάδα πέρυσι κατάφεραν να κλείσουν σχεδόν το χάσμα με το 2019, καθώς η επιβατική κίνηση υπήρξε μικρότερη μόλις κατά 1,9%, συγκριτικά με την περίοδο προτού ξεσπάσει η πανδημία. Κι αυτό όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα αεροδρόμια είχαν μικρότερη κατά 21% επιβατική κίνηση, έναντι του 2019.

Στα αεροδρόμια που ξεχωρίζουν περιλαμβάνονται κυρίως αυτά στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα αυτά σε Σαντορίνη και Χανιά που εμφάνισαν διψήφια άνοδο επιβατών, δηλαδή 25,6% και 11,3% αντίστοιχα. Αύξηση, σε σχέση με το 2019, έστω και μονοψήφια εμφάνισαν και τα αεροδρόμια της Ρόδου (+6,5%) και του Ηρακλείου Κρήτης (+1,7%). Για την Ελλάδα, όπως αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού, η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα καλή, με τις αεροπορικές να αυξάνουν και τα δρομολόγια και τη συχνότητά τους προς το Ελ. Βενιζέλος και την Περιφέρεια.

---

Tο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέστειλε τη διαπραγμάτευση μετοχών για πρώτη φορά τα τελευταία 24 χρόνια μετά από ξεπούλημα που «διέγραψε» $35 δισ. κεφαλαιοποίησης από την αξία του δείκτη αναφοράς. Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε την Τετάρτη το πρωί και ακολούθησε δύο σύντομες παύσεις συναλλαγών την Τρίτη μετά τους δύο καταστρεπτικούς σεισμούς. Οι χρηματιστηριακές αρχές δεν διευκρίνισαν πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι συναλλαγές.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 είχε απώλειες 16% αυτήν την εβδομάδα με τις τουρκικές μετοχές να καταγράφουν τις χειρότερες αποδόσεις παγκοσμίως μέχρι στιγμής φέτος, έχοντας εισέλθει σε bear market την Τρίτη μετά από πτώση άνω του 20% από το υψηλό του Ιανουαρίου. Οι μνήμες του 1999, όταν ένας μεγάλος σεισμός χτύπησε τη βιομηχανική ζώνη γύρω από το Istanbul, ενέτειναν τον πανικό των μικροεπενδυτών. Το 1999 οι συναλλαγές στο τουρκικό χρηματιστήριο είχαν ανασταλεί για μία εβδομάδα. Μερικά ΕΤF που ακολουθούν τα τουρκικά assets στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ συνέχισαν τη διαπραγμάτευση μετά την αναστολή των συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Το ETF iShares MSCI Turkey έχανε 8% στο Λονδίνο.

---

Η γερμανική χρηματιστηριακή αγορά έχει κάνει μία αξιοσημείωτη ανάκαμψη από τα πολύ χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου καλοκαιριού, όταν κυριαρχούσαν οι φόβοι για ισχυρή οικονομική ύφεση και οι επενδυτές αναρωτιόντουσαν αν τα εργοστάσια της χώρας θα είχαν αρκετή ενέργεια για να δουλέψουν τον χειμώνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η αισιοδοξία έχει επιστρέψει για τα καλά. Αυτό φαίνεται από τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που επιθυμούν να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο. Το παράδειγμα της Ionos (IOS XETRA) είναι χαρακτηριστικό. Η γερμανική εταιρεία που ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών web hosting και ανήκε πριν την δημόσια εγγραφή κατά 75% στον όμιλο της United Internet (UTDI XETRA) έκανε χθες την είσοδό της στο γερμανικό χρηματιστήριο και μπορούμε να πούμε πως απογοήτευσε όσους αγόρασαν τις μετοχές της στην διαδικασία της δημόσιας εγγραφής.

Η διαδικασία ξεκίνησε τον προηγούμενο Δεκέμβριο και η United Internet ήλπιζε πως η χρηματιστηριακή αξία της θυγατρικής της θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ, αν η αγορά αποτιμούσε τα οικονομικά της αποτελέσματα όπως και για ανταγωνίστριές της σαν την GoDaddy και την Squarespace. Παρά το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές δεν πήγαν καθόλου άσχημα από τον Δεκέμβριο μέχρι τώρα, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ionos ήταν τελικά πολύ πιο αδύναμο από το αναμενόμενο. Τα 5 δισεκατομμύρια που είχε στο νου της η United Internet αποδείχθηκαν εξαιρετικά αισιόδοξο νούμερο, καθώς η τιμή εισαγωγής της στο γερμανικό χρηματιστήριο καθορίστηκε στο χαμηλότερο σημείο του ενδεικτικού εύρους 18,50 με 22,50 Ευρώ.

 Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας για την τιμή των 18,50 Ευρώ ανά μετοχή ήταν κοντά στα 2,60 δισεκατομμύρια Ευρώ, σχεδόν 50% κάτω από τον στόχο που είχε θέσει η United Internet. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, δηλαδή η United Internet και η επενδυτική εταιρεία Warburg Pincus δεν δίστασαν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής παρά την απογοητευτική αποτίμηση. Σε αυτό έπαιξε μάλλον ρόλο και το γεγονός πως τα έσοδα από την δημόσια εγγραφή δεν πήγαν στα ταμεία της Ionos αλλά στην τσέπη των δύο βασικών μετόχων οι οποίοι φαίνεται πως ήθελαν οπωσδήποτε να πουλήσουν ανεξάρτητα από την τιμή. Η United Internet θα εισπράξει περίπου 292 εκατομμύρια και η Warburg Pincus σχεδόν 97 εκατομμύρια Ευρώ.

Παρά το γεγονός πως οι πωλητές κατέβασαν τις απαιτήσεις τους και η δημόσια εγγραφή έγινε στην χαμηλότερη τιμή, το χθεσινό χρηματιστηριακό ντεμπούτο της μετοχής την έφερε κάτω και από την τιμή της εγγραφής, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο απογοητευτική. Κάποιος βέβαια μπορεί να πει πως η μετοχή της Ionos μπορεί πλέον να αποτελεί επενδυτική ευκαιρία και δεν αποκλείεται να έχει δίκιο. Το σίγουρο όμως είναι πως τα μηνύματα σχετικά με την όρεξη των ευρωπαίων επενδυτών για μετοχές νεοεισαγομένων εταιρειών δεν είναι καθόλου ευχάριστα, πράγμα που ίσως αποθαρρύνει όσες επιχειρήσεις έχουν στα σχέδιά τους την εισαγωγή των μετοχών τους σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

---

Στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, οι δωρεές της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων ανέρχονται σε τουλάχιστον $2 εκατομμύρια.  Η απαγόρευση της Τουρκίας για τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως νόμισμα για πληρωμές το 2021 αποθάρρυνε την τουρκική κοινότητα κρυπτονομισμάτων από το να ξεκινήσει έναν έρανο. Υπήρχε φόβος ότι οι δωρεές θα μετρούσαν ως μέσο πληρωμής και θα ήταν παράνομες, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς. Ωστόσο η Τουρκία παραμένει από τις χώρες όπου τα κρυπτονομίσματα έχουν τεράστια απήχηση.

Ωστόσο ο καλά συνδεδεμένος Τούρκος σταρ της ροκ Haluk Levent μετέφερε προσωπικά το θέμα στην κυβέρνηση. Ο Haluk Levent, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ahbap και συμμετέχει στις προσπάθειες διάσωσης στην περιοχή του σεισμού, ρώτησε τους 6,9 εκατομμύρια ακολούθους του σε μια χθεσινή δημοσκόπηση εάν πρέπει να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να δεχτεί δωρεές σε κρυπτονομίσματα. Η δημοσκόπηση έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο ψήφους, με το 82% να υποστηρίζει την ιδέα. Μετά από διαβούλευση με τον οικονομικό επόπτη της κυβέρνησης, ο Levent είπε ότι έλαβε έγκριση να δέχεται δωρεές σε κρυπτονομίσματα για μία εβδομάδα.

Έτσι έχουν δημιουργηθεί ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» σε διάφορα δίκτυα blockchain, όπως το Ethereum και το Binance Smart Chain, τα οποία έλαβαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα κρυπτονομίσματα μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση. Το Avalanche Foundation, με επικεφαλής τον Τουρκοαμερικανό Emin Gün Sirer, δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.