Το ράλι της Alpha Bank, οι πτήσεις της Aegean, το πλάνο της Intracom και ο Ε-65

Μετά τη Morgan Stanley που έδωσε τιμή στόχο τα 1,98 ευρώ και την Ambrosia Capital που έδωσε τα 1,90 ευρώ, τη σκυτάλη πήρε η Piraeus Securities, η οποία ανέβασε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,14 ευρώ από 1,57 ευρώ. Ο λόγος της εντυπωσιακής αναθεώρησης έχει να κάνει με το αναθεωρημένο business plan για την περίοδο 2023-25, το οποίο όπως είχαν αναφέρει από την αρχή οι αναλυτές θα οδηγούσε σε αυξήσεις εκτιμήσεων περίπου 30%.

Tώρα η Piraeus Sec. αναφέρει πως λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα μείωσε το κόστος κεφαλαίου στο 11,8% από 12,8% και χρησιμοποίησε μία βιώσιμη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 9,4% από 8%.

Επιπλέον, με τις υποθέσεις που έκανε κατέληξε σε μία τιμή που δίνει αποτίμηση προς ενσώματα ίδια κεφάλαια 0,77 φορές και έτσι επαναδιατυπώνει τη θετική της στάση για τη μετοχή, καθώς το επιχειρηματικό πλάνο έχει στόχο τη μετατροπή της τράπεζας σε κορυφαίο παίκτη στον τομέα των δανείων και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Για το 2023 περιμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 0,26 ευρώ και μέρισμα 0,04 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή έχει καταγράψει σημαντική κίνηση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και έτσι από την αρχή του έτους έχει άνοδο πάνω από 55%.


Η πορεία του τουρισμού φέτος είναι πολύ σημαντική για την οικονομία και κάνοντας ρεπορτάζ σε ξενοδόχους, παρατηρούμε μία μικρή επιφυλακτικότητα. Από την άλλη, όποιος κινείται σε τουριστικές περιοχές βλέπει ότι η κίνηση είναι αυξημένη και πάει αρκετά καλά. Εκεί αρχίζουν κάποιες γκρίνιες από τις ξενοδόχους: «ναι έχει κόσμο, αλλά είναι χαμηλές οι τιμές, δεν καταναλώνουν» και άλλα που βέβαια τα λένε χρόνια.

Τα πρόσφατα στοιχεία από το Ελ. Βενιζέλος είναι πάντως αμείλικτα. Μόνο τον Μάιο πέρασαν 2,5 εκατ. επιβάτες από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, μία αύξηση 23,4% έναντι του 2022 και στους πέντε μήνες η κίνηση είναι αυξημένη κατά 40% έναντι του 2022.

Ανάλογα είναι και τα νούμερα που έχει δώσει η Aegean και σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι του τουρισμού (και εισηγμένες εταιρείες) περιμένουν αύξηση φέτος. Μάλλον κάτι παραπάνω ξέρουν αφού βλέπουν τις προκρατήσεις. Ο Ευτύχης Βασιλάκης είχε αναφερθεί αρκετά νωρίς και με βάση την κίνηση και τις προκρατήσεις τόνιζε πως η χρονιά θα πάει καλά. Αυτό προφανώς βλέπουν και οι επενδυτές και αγοράζουν τη μετοχή της Aegean Airlines, η οποία έγραψε χθες και νέα ιστορικά υψηλά και μάλιστα με υψηλό όγκο συναλλαγών. Πρόσφατα, η NBG Securities είχε δώσει τιμή στόχο τα 13 ευρώ. Με την εξαγορά των warrants από το δημόσιο θα ανοίξει ο δρόμος και για διανομές μερισμάτων. 


Σύμφωνα με το πλάνο φαίνεται πως προχωράει η υλοποίηση του σχεδίου της Intracom με την εταιρεία να ανακοινώνει και την ολοκλήρωση της πώλησης της Intracom Defence έναντι 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα αναμένεται και η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Κλουκίνας-Λάππας.

Η εταιρεία ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να βγάλει τη μετοχή από το χρηματιστήριο και γι' αυτό δεν θα κάνει και αγορές μετοχών απευθείας από την αγορά, αλλά όποιος θέλει να πουλήσει θα πρέπει να μεταφέρει τις μετοχές, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

Η ανάπτυξη της εταιρείας, ως εταιρείας ακινήτων είναι ο επόμενος στόχος καθώς θα περάσουν σε αυτήν τα ακίνητα που διαθέτει, μέσω συγχώνευσης των εταιρειών Κλουκίνας-Λάππας και Intracom Properties. Χρηματιστηριακά έχει ενδιαφέρον η Intracom καθώς διαθέτει υψηλή ρευστότητα και φυσικά γραμμές χρηματοδότησης και οι επενδυτές χτίζουν θέσεις το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να έχει ξεπεράσει και πάλι τα 2 ευρώ και να κοιτάζει τα πρόσφατα υψηλά της, αλλά και τα υψηλά 20 μηνών.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση ύψους 442,1 εκατ. ευρώ που αφορά στη μελέτη, στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στη λειτουργία, στην εκμετάλλευση και συντήρηση του έργου παραχώρησης του βορείου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου E-65.

Το έργο το οποίο έχει αναλάβει η Νέα Οδός ΑΕ και η Κεντρική Οδός αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας σε μία περίοδο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής αυτής σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Και αυτό, όταν θα δοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος, σε 36 μήνες, περίπου, θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος του ταξιδιού από Αθήνα προς Καρπενήσι, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Γρεβενά, Μέτσοβο, Καστοριά και Κοζάνη, καθώς και από Λαμία προς Εγνατία Οδό.

Παράλληλα, οι εργασίες κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε-65 αναμένεται να τονώσουν και την απασχόληση, αφού θα δημιουργήσουν περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας, με μια συνεισφορά στο ΑΕΠ, που εκτιμάται σε ποσοστό 0,5%.

Ο αυτοκινητόδρομος, με συνολικό μήκος 181,5 χιλιόμετρα, εκτός από τη συμβολή στην ανάπτυξη της περιφέρειας είναι και ένα έργο κομβικής σημασίας καθώς συνδέει την ανατολική με τη δυτική Ελλάδα και εντάσσεται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Επιπρόσθετα, η νέα χάραξη του αυτοκινητόδρομου σε χαμηλότερο υψόμετρο ευνοεί τις συνθήκες ασφαλείας και μειώνει σημαντικά το κόστος κατασκευής.


Την επέκταση της εταιρείας Πληροφορικής SoftOne στην Κρήτη με δημιουργία δικού της υποκαταστήματος σηματοδοτεί η απόκτηση του 100% του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας AppSoft Software and Services A.E., με έδρα το Ηράκλειο, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των μηχανογραφικών λύσεων, αλλά και προϊόντων business software.

Η συμφωνία εξαγοράς εδραιώνει την ηγετική θέση της SoftOne στην Κρήτη, η οποία είναι μια αγορά με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με ιδιαιτερότητες λόγω της μεγάλης και ραγδαίας αύξησης του τουρισμού, καθώς και των σημαντικών έργων που υλοποιούνται ή αναμένεται να υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα, τα στελέχη και το εξειδικευμένο προσωπικό της AppSoft Software and Services αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια της SoftOne να επιταχύνει και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων της Κρήτης μέσα από τη διάθεση προηγμένων λύσεων αλλά και αναβαθμισμένων υπηρεσιών.


H άνοδος της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει αρχίσει να προσελκύει επενδυτές που μέχρι τώρα είχαν επιλέξει να μείνουν εκτός, από θεσμικούς μέχρι και μικροεπενδυτές, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank. Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, οι τοποθετήσεις σε μετοχές διέσπασαν το εύρος του «underweight» και βρίσκονται πάνω από το ουδέτερο επίπεδο.

Η ανοδική πορεία των μετοχών έχει αρχίσει να προσελκύει επενδυτές καθώς ο δείκτης S&P 500 επέκτεινε τα κέρδη του την προηγούμενη εβδομάδα στο 20% από το χαμηλό του Οκτωβρίου, ικανοποιώντας τον ορισμό του «bull market». H κούρσα των μετοχών φέρνει αγοραστικό ενδιαφέρον και αυτό με τη σειρά του προσελκύει και άλλους αγοραστές, αντίδραση που έχει στοιχεία νοοτροπίας «αγέλης».

Άνοδος 20% από τα χαμηλά ενός bear market συνήθως προμηνύει περαιτέρω κέρδη για τις μετοχές. Στα τέσσερα από τα τελευταία bear markets, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 20% ή και περισσότερο στο εξάμηνο μετά την πρώτη ανάκαμψη του 20% από τα χαμηλά.


Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Illumina (ILMN NASDAQ) Φράνσις ντε Σούζα, ο αρχιτέκτονας της εξαγοράς της Grail, κάτω από την πίεση του ακτιβιστή μετόχου Καρλ Άικαν. Η παραίτηση του Ντε Σούζα ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την αποτυχία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου να επανεκλεγεί κατά την γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι μονόδρομος η πώληση της Grail, αφού οι αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έδωσαν την έγκρισή τους σε αυτή την επιχειρηματική κίνηση η οποία είχε κοστίσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια στην Illumina το 2021. Θυμίζουμε πως ο ντε Σούζα και οι συνεργάτες του είχαν ολοκληρώσει την εξαγορά χωρίς να πάρουν την έγκριση των αρχών.

Το τελικό χρηματικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Όχι μόνο γιατί η Illumina μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διότι η Grail είναι μόνιμα ζημιογόνος, καθώς προσπαθεί να εξελίξει τα διαγνωστικά της τεστ που ανιχνεύουν τον καρκίνο χρησιμοποιώντας τα γενετικά τεστ της Illumina. Το γεγονός πως η μητρική εταιρεία είναι αναγκασμένη να χρηματοδοτεί συνεχώς την Grail κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, δεδομένου του ότι και η ίδια δεν έχει την δυνατότητα να προσφύγει στις κεφαλαιαγορές και να ενισχύσει τα χρηματικά της διαθέσιμα.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την υπόθεση της εξαγοράς της Grail και η χειροτέρευση των οικονομικών επιδόσεων της Illumina έχουν οδηγήσει την μετοχή σε σημαντική πτώση, αφού από τα 500 δολάρια του 2021, η μετοχή της μόλις ξεπερνά τα 200. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίον ο Καρλ Άικαν αποφάσισε να αγοράσει μετοχές της επιχείρησης και να απαιτήσει την αποχώρηση της διοίκησης και την πώληση της Grail, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι η μοναδική λύση για μία ισχυρή και διατηρήσιμη ανάκαμψη της μετοχής. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.

Στην συνεδρίαση της Δευτέρας, αμέσως μετά την παραίτηση του ντε Σούζα, η μετοχή ανέβηκε κατά 4% αλλά ακόμα βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Το Barron’s υποστήριξε βέβαια πως αυτή η εξέλιξη θα κάνει σταδιακά και πάλι δημοφιλή την μετοχή στους επενδυτές. Όπως όμως παρατήρησαν οι αναλυτές του Reuters, οι μέτοχοι μάλλον θα θελήσουν να δουν πρώτα την στρατηγική πώλησης της Grail.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο πιο γρήγορα βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιτευχθεί μία καλή τιμή πώλησης. Τιμή πώλησης που κανείς δεν περιμένει να πλησιάσει το κόστος αγοράς των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν όμως καθυστερήσει η διαδικασία και η Illumina αναγκαστεί να προχωρήσει σε μία αναγκαστική πώληση υπό την πίεση των εποπτικών αρχών, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες για αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν «fire sale», δηλαδή μία πώληση «όσο όσο».

Το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης θα δώσει και την ευκαιρία στην Illumina να ασχοληθεί και πάλι με το κύριο αντικείμενο της εταιρείας, δηλαδή την κατασκευή των συσκευών που πραγματοποιούν τα γενετικά τεστ, καθώς αρκετοί μικροί ανταγωνιστές έχουν βρει ευκαιρία και κινούνται επιθετικά απειλώντας την πολύ ισχυρή θέση που κατέχει στην συγκεκριμένη αγορά.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.