Πάρτι στο ταμπλό, upside για Alpha Bank, ξέσπασμα της ΔΕΗ και τα ιστορικά υψηλά

Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και φυσικά δεν μπορούσε να είχε προεξοφληθεί από το χρηματιστήριο. Αυτό έγινε βίαια χθες, καθώς, όσοι είχαν μείνει εκτός ή με αυξημένη ρευστότητα έσπευσαν να τοποθετηθούν βλέποντας μία ισχυρή κυβέρνηση με μεγάλη αυτοδυναμία να σχηματίζεται στις δεύτερες εκλογές που ακολουθούν. Το πολιτικό ρίσκο πλέον έχει απομακρυνθεί, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια πριν, αλλά δεν έγιναν.

Μία σταθερή κυβέρνηση, μία οικονομία που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καλύτερα από τις ευρωπαϊκές, ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων με ισχυρά θεμελιώδη και χαμηλή αποτίμηση αποτελούν το καλύτερο μείγμα καυσίμου που μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα. Πολλά ρεκόρ είδαμε στη χθεσινή συνεδρίαση. Η αποτίμηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 4 δισ. ευρώ. Νέα υψηλά καταγράφηκαν από τις περισσότερες συστημικές τράπεζες, αλλά και από τα περισσότερα βαριά χαρτιά. Ειδικότερα, νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν Μυτιληναίος, Jumbo, Autohellas και Cenergy. Είδαμε εκτίναξη του τζίρου. Τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ έγιναν σε λιγότερο από μία ώρα. Ο FTSE 25 ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 3.000 μονάδες για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2014, ενώ ο Γ.Δ. ξεπέρασε τις 1.200 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2014.


Η ΔΕΗ βέβαια είναι η μετοχή που είχε βρεθεί στο επίκεντρο καθώς οι επενδυτές είχαν ανησυχήσει από τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως αν γίνονταν κυβέρνηση θα την κρατικοποιούσαν. Αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει πλέον και έτσι η μετοχή εκτινάχθηκε υψηλότερα και πάνω από τα 9 ευρώ που ήταν και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που είχε κάνει.

Στα 9,39 ευρώ έκλεισε με άνοδο 15,93%,  ενώ οι συναλλαγές που έκανε ξεπέρασαν τα 36 εκατ. ευρώ! Πλέον δεν υπάρχει καμία ανησυχία και η διοίκηση Στάσση θα υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και θα συνεχίσει να βελτιώνει τα οικονομικά της επιχείρησης. Ας μην ξεχνάμε πως για φέτος ο πήχης έχει τεθεί για τα EBITDA στα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ από τα κέρδη που θα προκύψουν θα δοθεί και μέρισμα. Προφανώς και οι επενδυτές θέλουν να ξεχάσουν την κατάσταση που ήταν η ΔΕΗ όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τι σημείωνε τότε ο ορκωτός στις λογιστικές καταστάσεις. Σήμερα, έχουμε μία επιχείρηση που βελτιώνει συνεχώς τα νούμερά της, κάνει εξαγορές στο εξωτερικό, αναπτύσσεται στις ΑΠΕ και έχει ισχυρούς μετόχους στο μετοχολόγιό της. 


Εκπληκτικό ράλι στις τράπεζες με το δείκτη να ενισχύεται 12,47% και τις συστημικές να καταγράφουν μεγάλη κίνηση. Η Alpha Bank είχε και ένα επιπλέον λόγο να ενισχυθεί. Η Deutsche Bank σε έκθεσή της σημειώνει πως τηρεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμά της και τo guidance που έδωσε στους επενδυτές και εκτιμά πως τα υψηλά κέρδη που παρουσίασε η τράπεζα το α’ τρίμηνο θα συνεχιστούν. Έτσι αυξάνει την τιμή-στόχο στα 1,70 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο στα 1,37 ευρώ) δίνοντας σύσταση αγοράς. Παράλληλα, ο οίκος τονίζει ότι μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, η τράπεζα στο επερχόμενο Investor Day στις 7 Ιουνίου θα αναβαθμίσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της σε μία σειρά από σημαντικά μεγέθη, βάσει του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου. Ο επενδυτικός οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για το Καθαρό Έσοδο Τόκων (ΝΙΙ), ενώ εκτιμά ότι τα κόστη αναμένεται να συμπιεστούν περαιτέρω, ως αποτέλεσμα του επιτυχούς προγράμματος εθελούσιας που ολοκλήρωσε η τράπεζα τον Φεβρουάριο, αλλά και των μειωμένων προβλέψεων. 


Η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών σε ΗΠΑ και Καναδά, αλλά και σε άλλες χώρες περιλαμβάνονται στο ανανεωμένο business plan του ομίλου Avramar, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στις τράπεζες, που είναι και οι βασικοί του δανειστές.

Παράλληλα, η Avramar, στο πλαίσιο των παραπάνω συζητήσεων μίλησε και για ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κάποιων από τις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, που ανέρχονται συνολικά σε 350 εκατ. ευρώ, περίπου. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει με την άνοδο των επιτοκίων αλλά και των συντελεστών κόστους.

Η Avamar, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε και ένα δάνειο για να καλύψει ορισμένες τρέχουσες ανάγκες της, έως ότου ξεκινήσουν οι αναμενόμενες εισροές κεφαλαίου από τις πωλήσεις στον κλάδο HORECA.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο, θα είναι πιο συγκρατημένο για φέτος και αφορά στον εκσυγχρονισμό των πλωτών μέσων, των διχτυών και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ακόμη, έμφαση θα δοθεί και στη ψηφιακή μετάβαση με τον εκσυγχρονισμό των διαδικτυακών υποδομών, αλλά και στην ιχνηλάτηση των προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, που έχει έδρα την Ισπανία, ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Mubadala και το αμερικανικό fund Amerra Capital Management, ενώ καταγράφει τη μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα. Η εταιρεία είχε διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Η Avamar για τη χρήση 2022 κατέγραψε αύξηση πάνω από 20%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται περί τα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 408 εκατ. ευρώ το 2021.


Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως στο μεγάλο δανεισμό, οδήγησαν στη διακοπή της δραστηριότητας του κλάδου εστίασης και της λιανικής πώλησης κρέατος της εταιρείας premium κρέατος Φάρμα Μπράλος και της διατήρησης - προς το παρόν -  μόνο του κλάδου εκτροφής ζώων. Η Φάρμα Μπράλος, η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Δάμη Πειθή και δραστηριοποιείται από το 2014 ως gourmet κρεοπωλείο με καταστήματα στην Κηφισιά και στο Κολωνάκι, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε ακόμη και θέματα ασυνέπειας προς τους προμηθευτές της. Για το 2021 ο κύκλος εργασιών της ήταν 2 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ζημίες 365.000 ευρώ με τις υποχρεώσεις της να φθάνουν το 1,3 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην αρνητική πορεία της εταιρείας διαδραμάτισε η πανδημία.


Πρόστιμο - ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ επέβαλαν οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Meta (Facebook) για τον τρόπο που χειρίστηκε πληροφορίες χρηστών, ενώ της δόθηκε προθεσμία πέντε μηνών για να σταματήσει τη μεταβίβαση δεδομένων χρηστών στις ΗΠΑ. Το πρόστιμο επέβαλε η Data Protection Commission της Ιρλανδίας, καθώς η Meta συνέχισε να στέλνει δεδομένα μετά την απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου το 2020 που έθεσε εκτός ισχύος συμφωνία μεταβίβασης δεδομένων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Το πρόστιμο υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ των 746 εκατ. ευρώ, πρόστιμο που η ΕΕ και συγκεκριμένα το Λουξεμβούργο επέβαλε στην Amazon τo 2021. Η διαμάχη για το πού θα αποθηκεύει τα data το Facebook της Meta ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία όταν ο Αυστριακός ακτιβιστής Max Schrems, υπέρμαχος της ιδιωτικότητας, ανέδειξε το ρίσκο παρακολούθησης από τις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις του στελέχους της αμερικανικής National Security Agency, του Edward Snowden.

H Meta θα εφεσιβάλει την απόφαση καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει νέα διακρατική συμφωνία που θα επιτρέπει τη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων πολιτών της ΕΕ στις ΗΠΑ. Χωρίς τη δυνατότητα μεταβίβασης δεδομένων διασυνοριακά, υπάρχει ο κίνδυνος το διαδίκτυο να τεμαχιστεί σε εθνικούς και περιφερειακούς πυλώνες, ισχυρίζεται η Meta.


Πριν μερικές μέρες έλαβε χώρα, για πρώτη φορά μετά την έλευση της πανδημίας, η ετήσια συγκέντρωση που οργανώνει στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Για μερικές μέρες συναντιούνται οι σημαντικότεροι παράγοντες της αγοράς μετάλλων της Ασίας. Έμποροι, χρηματιστές, τραπεζίτες, διαχειριστές χαρτοφυλακίων και άλλοι έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να παρευρεθούν και σε διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που συνοδεύουν την LME Asia Week.

Παρά το γεγονός πως όλοι αυτοί οι παράγοντες βρήκαν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούν από κοντά ύστερα από τρία χρόνια, το κλίμα δεν ήταν όσο καλό θα περίμενε κανείς. Ο λόγος είναι απλός: H οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η οποία είναι η βασική πηγή ζήτησης για τα περισσότερα μέταλλα, είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες των αγορών. Όπως περιγράφει ένα σχετικό άρθρο του Bloomberg, στις ιδιωτικές συζητήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του LME Asian Week, οι συμμετέχοντες συζητούσαν για την αναιμική - όπως την χαρακτήριζαν - ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας. Παρά το ότι ήταν πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίον συζητούσαν, πολλοί από αυτούς εκτίμησαν πως δεν υπάρχουν σαφείς και πειστικές ενδείξεις πως η ζήτηση για μέταλλα θα ανακάμψει σύντομα, σε πείσμα των χαμηλών αποθεμάτων μετάλλων και της αναμενόμενης για τα επόμενα χρόνια σταθερής αύξησης της ζήτησης λόγω της παγκόσμιας στροφής προς την πράσινη οικονομία.

Στις επίσημες ομιλίες και παρουσιάσεις, το κλίμα ήταν διαφορετικό και αρκετά πιο αισιόδοξο. Εκπρόσωποι μεγάλων εμπορικών εταιρειών υπογράμμιζαν πως η κινεζική οικονομία βρίσκεται ακόμα και τώρα σε φάση μεγέθυνσης και το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μεγαλώσει κατά 5% μέσα στο 2023. Όπως είπαμε όμως και παραπάνω, οι πιο πολλοί από τους συμμετέχοντες προτιμούσαν να μιλήσουν ειλικρινά μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο, φοβούμενοι μήπως κάτι που θα πουν παρερμηνευθεί και τους δημιουργήσει προβλήματα στις δουλειές τους στην Κίνα.

Σε ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις, μερικοί έμποροι μετάλλων που πωλούν μέταλλα σε πελάτες τους με κατασκευαστικές δραστηριότητες αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα προβλήματα που τους απασχολούν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο LME Asia Week, πάντα υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρθηκαν στα χαμηλά περιθώρια κέρδους που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή τις δραστηριότητές τους και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους που αγοράζουν μέταλλα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με αυτούς, είναι πως πολλοί από τους αγοραστές είναι υπερχρεωμένοι και καθυστερούν πολύ τις πληρωμές τους.

Τα προβλήματα ρευστότητας που χαρακτηρίζουν την αγορά αυτή την εποχή σχετίζονται, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα των εμπόρων μετάλλων, και με τα μεγάλα δάνεια που βαρύνουν τις τοπικές κυβερνήσεις των επαρχιών της Κίνας. Ο μεγάλος δανεισμός τους δυσκολεύει και τις επιχορηγήσεις προς τις κατασκευαστικές εταιρείες, πάνω στις οποίες βασίζεται συχνά η χρηματοδότηση πολλών κατασκευαστικών έργων. Οι ίδιοι προσθέτουν πως τα γενικότερα προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης κάνουν πολλούς υπεργολάβους να μειώνουν τους ρυθμούς εκτέλεσης εργασιών για να αποφύγουν τυχόν απλήρωτα τιμολόγια.

Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως τα παράπονα όσων ασχολούνται με το εμπόριο μετάλλων στην Κίνα απηχούν πλήρως την πραγματικότητα. Είναι όμως δύσκολο να πιστέψουν και πως δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.