Η Αττικής η ατμομηχανή του νέου σχήματος, το μέρισμα του ΟΠΑΠ και oι mega επενδύσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Economist, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας εκ των τριών μετόχων της Thrivest Holding, συζητώντας με δημοσιογράφους δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Αττικής προχωρά κανονικά, με απόλυτη προσήλωση στον στόχο που είναι η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην χώρα. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα και ο νέος Ηρακλής ΙΙΙ, ο οποίος θα ολοκληρώσει την εξυγίανση κυρίως των μικρότερων τραπεζών, λειτουργώντας θετικά και στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η ατμομηχανή του νέου τραπεζικού ομίλου αναμένεται να είναι η Αττικής, η οποία και είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και διαθέτει αντίστοιχα και όλα τα ανάλογα «εργαλεία». Εκείνο που δεν είχε μέχρι πρότινος η Αττικής ήταν management και διοίκηση με ξεκάθαρους στόχους. Οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας έχουν φιλόδοξους στόχους και η Ελένη Βρεττού που κλήθηκε να αναλάβει το εγχείρημα και να φέρει σε πέρας την αποστολή ήταν - απ’ ότι φαίνεται -  η καλύτερη δυνατή επιλογή.


Στο mega επενδυτικό πλάνο των 10 δισ. ευρώ έως το 2027 που αφορά, μεταξύ άλλων, στους τομείς των παραχωρήσεων και της ενέργειας έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης στη γενική συνέλευση των μετόχων, επισημαίνοντας ότι δεν έχει σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης, καθώς ο όμιλος διαθέτει την απαραίτητη οικονομική ευρωστία για χρηματοδότηση της ίδιας συμμετοχής σε όλα τα έργα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «γιγαντιαίο», όπως χαρακτήρισε, ανεκτέλεστο υπόλοιπο, το οποίο ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ. Όπως, δε, διευκρίνισε, το μεγαλύτερο μέρος από αυτό αφορά κατασκευαστικό έργο με χαμηλό ρίσκο, ενώ παράλληλα στα έργα προς τρίτους οι συμβάσεις είναι εξασφαλισμένες με αυστηρά κοστολογημένες προσφορές και με ρήτρες, προκειμένου να προστατεύουν την εταιρεία από απότομες διακυμάνσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ηγετική θέση της εταιρείας στον τομέα των Παραχωρήσεων, όπου διαθέτει πάνω από 1.500 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων υπό διαχείριση, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε εμβληματικά έργα τα οποία αφορούν σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα στο Ελληνικό και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή. 

Ειδικά για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα στο Ελληνικό μέσα στον Ιούλιο αναμένονται οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ για την προσθήκη της Εγνατίας Οδού που θα αποτελέσει νέο ορόσημο για την εταιρεία, αναφέρθηκε ότι η σχετική σύμβαση παραχώρησης θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως σημειώθηκε, έχουν, ήδη, κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της σύμβασης και των έργων που προβλέπονται για τη συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού άξονα.

Ενδιαφέρον, ακόμη, είναι το γεγονός ότι ο λόγος καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε το 2022 στο 2,3 έναντι 3,8 το 2021, παρά τις αυξημένες επενδύσεις. Όπως τονίστηκε, ακόμη η εταιρεία είναι αξιόχρεη, απολαμβάνει ανοικτής γραμμής χρηματοδότησης από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς και θα προσεγγίσει και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.


Ο Μάιος και ο Ιούνιος (ως τώρα) δεν ήταν αυτό που λες καλοκαιρινοί μήνες. Οι βροχές και η συννεφιά έχουν επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις των φωτοβολταϊκών και για τους δύο μήνες, που είναι από τους πιο παραγωγικούς της χρονιάς, αναμένεται σοβαρή υστέρηση σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με ειδικούς το φορτίο έργου έχει υποχωρήσει ακόμα και στο 20% επηρεάζοντας ανάλογα και το έσοδο των εταιρειών. Από την άλλη πλευρά οι ταμιευτήρες στα υδροηλεκτρικά είναι πιο γεμάτοι σε σχέση με πέρυσι (82% έναντι 79%) και αυτό φυσικά είναι μια καλή είδηση για τη ΔΕΗ.


Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα στην οποία οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ θα πρέπει να δηλώσουν αν επιθυμούν να εισπράξουν στις 27 Ιουνίου το μέρισμα των 0,7 ευρώ ανά μετοχή (0,665 καθαρό) ή να επανεπενδύσουν το μέρισμα στην αγορά μετοχών με τιμή 15,75 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 7 προηγούμενες επετείους επανεπένδυσης του μερίσματος οι μέτοχοι βγήκαν από πολύ έως… πάρα πολύ κερδισμένοι αφού απέκτησαν μετοχές με τιμή έως και 7,91 ευρώ. Πρακτικά δεν υπάρχει κανένας χαμένος αφού η μετοχή διαπραγματεύεται σε πολυετή υψηλά ενώ η «ακριβότερη» επανεπένδυση έγινε τον Ιούλιο του 2022 με τιμή 13,79 ευρώ.

Ίσως η δυνατότητα επανεπένδυσης του μερίσματος να πρέπει να εξεταστεί και από άλλες εισηγμένες εταιρίες που έχουν παράδοση διανομών υψηλών μερισμάτων. Είναι ένα καλό κίνητρο «πίστης» προς την εταιρεία και βοηθά τις εταιρείες να διακρατήσουν ρευστότητα στον ισολογισμό τους, αφού επί της ουσίας πρόκειται για μια έμμεση  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.


Οι συμψηφισμοί ζημιών παρελθουσών χρήσεων αφενός «καθαρίζουν» τους ισολογισμούς, αφετέρου δίνουν την δυνατότητα για τη διανομή μερίσματος. Οι εταιρείες απεμπολούν το φορολογικό πλεονέκτημα που τους δίνουν οι συσσωρευμένες ζημιές, κερδίζουν ωστόσο τη δυνατότητα να μοιράσουν κεφάλαιο ή μέρισμα στους μετόχους τους. Αρκεί βέβαια το ύψος του κεφαλαίου να έχει υπόσταση και η ονομαστική αξία να έχει κάποια ουσιώδη υπόσταση.

Στις φετινές γενικές συνελεύσεις που επικαιροποιούν τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών με τον συμψηφισμό ζημιών και την αύξηση κεφαλαίου εντοπίσαμε τις Intracom, REDS, MIG. Ανάλογες αποφάσεις είχαν παρθεί πέρυσι από την Κεκρωψ, Eurobank, Aegean, Lavipharm, Εθνική Τράπεζα, κ.α.


Στην ΕΚΤ ετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Εξετάστηκαν 99 τραπεζικά ιδρύματα και η σχετική ανακοίνωση θα βγει στο τέλος Ιουλίου. Η ανακοίνωση δεν θα έχει χαρακτήρα «pass or not pass», αλλά θα επηρεάσει το δείκτη SREP, ο  οποίος ανάλογα θα διαμορφωθεί ενσωματώνοντας τα ευρήματα του τεστ. Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των αμερικανικών τραπεζών θα δημοσιευτούν από την FED την Τετάρτη 28 Ιουνίου.


Παρά το γεγονός της υπεραπόδοσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία είδε την αξία του συνόλου της κεφαλαιοποίησης να αυξάνεται κατά 17 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, «πιάνοντας» την υψηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2010, ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς.

Τα πέντε σημεία κλειδιά που θα βελτιώσουν τα μεγέθη του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, η αύξηση των εσόδων από τις υφιστάμενες υπηρεσίες, η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών, η ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας αλλά και η βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας του ομίλου. Πρόκειται για στρατηγική, η οποία ήδη υλοποιείται από τη διοίκηση της ΕΧΑΕ.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο και βασικότερο σημείο, μπορεί να επιτευχθεί με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και θα προσελκυστούν Έλληνες και ξένοι επενδυτές, με την υποστήριξη της δημιουργίας πλούτου, η οποία θα προέλθει από την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα έσοδα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 23%, με το EBITDA να καταγράφει αύξηση 16%.


Oι οικονομολόγοι βλέπουν την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ωστόσο οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της αύξησης διίστανται. Στην Goldman Sachs αναμένουν ότι το παρεμβατικό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 40% από 8,5% στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 22 Ιουνίου και θα είναι η πρώτη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021.

Στην Bank of America περιμένουν αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου στο 25%, αλλά δεν αποκλείουν και έκπληξη μικρότερης αύξησης. Η Deutsche Bank αναμένει αύξηση στο 20% τον Ιούνιο, και η πρόβλεψή της συμπίπτει με το consensus στην αγορά. Στη Societe Generale περιμένουν μικρότερη αύξηση στο 15% ,ενώ στην Standard Chartered εκτιμούν ότι το επιτόκιο της λίρας θα ανεβεί στο 14%.

H τουρκική λίρα έχει χάσει το 16% της αξίας της στην αγορά ισοτιμιών από τις εκλογές στις 28 Μαΐου και στους επενδυτικούς κύκλους έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει σταδιακή επιστροφή σε ορθόδοξη οικονομική πολιτική μετά την επανεκλογή του προέδρου Erdogan για άλλη μια πενταετή θητεία.

Η Τουρκία αύξησε τον κατώτατο μισθό για δεύτερη φορά φέτος, κίνηση που θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα δυσκολέψει το νέο οικονομικό επιτελείο. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί 34% στις 11.402 λίρες ($483) μηνιαίως.


Με τον δείκτη Bloomberg Trade Tracker είχαμε ασχοληθεί στις αρχές Απριλίου. Αυτός ο δείκτης που ετοιμάζει το τμήμα ανάλυσης του διεθνούς πρακτορείου, υπολογίζεται με βάση τις τιμές δέκα διαφορετικών υποδεικτών που σχετίζονται με διάφορες πτυχές του διεθνούς εμπορίου. Τέσσερις από αυτούς έχουν σχέση με τη θαλάσσια εμπορευματική κίνηση, άλλοι τέσσερις με το πώς εκτιμούν την κατάσταση τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων εξαγωγικού χαρακτήρα και άλλοι δύο με τον όγκο των εξαγωγών ορισμένων χωρών με μεγάλες επιδόσεις στον τομέα.

Από τη διαφορά στην τιμή του κάθε ένα από αυτούς τους δείκτες σε σχέση με τον μακροχρόνιο μέσο όρο βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση του διεθνούς εμπορίου, αφού οι δέκα υποδείκτες παρέχουν ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα. Τον Απρίλιο, οι έξι από τους αυτούς βρισκόντουσαν σε χαμηλότερη τιμή από τον μακροχρόνιο μέσο όρο τους και οι τέσσερις ήταν σχεδόν πάνω στον μέσο όρο.

Δυόμισι μήνες μετά, η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ουσιαστικά, καθώς και πάλι έξι από τους δέκα υποδείκτες βρίσκονται σε αρνητικό επίπεδο και τέσσερις σε μηδενικό. Όπως αναφέρεται στο σχετικό προχθεσινό άρθρο του Bloomberg, οι υποδείκτες είχαν βελτιώσει λίγο τις τιμές τους τον Μάιο αλλά ξαναχειροτέρεψαν τις τελευταίες μέρες.

Ο Τομ Όρλικ, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg, επισημαίνει πως οι κακές επιδόσεις του δείκτη Bloomberg Trade Tracker και των υποδεικτών του οφείλονται κατά βάση στην όχι τόσο καλή κατάσταση του διεθνούς εμπορίου. Ο Όρλικ σημειώνει πως οι ελπίδες για γρήγορη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα διαψεύδονται μέχρι τώρα και η Ευρώπη με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πρόκληση των υψηλών επιτοκίων και τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ψάχνοντας και για κάτι θετικό, ο Όρλικ συμπεραίνει πως η κατάσταση στον τομέα των εφοδιαστικών αλυσίδων ανά τον κόσμο πρέπει να έχει εξομαλυνθεί πλήρως, αφήνοντας στο παρελθόν τα σημαντικά προβλήματα που ταλαιπώρησαν την παγκόσμια οικονομία και τροφοδότησαν τον πληθωρισμό για μεγάλο μέρος του 2021 και του 2022.

Κοιτώντας τις επιδόσεις των υποδεικτών (και σε σύγκριση με τις αρχές Απριλίου) βλέπουμε πως η κίνηση στο λιμάνι του Λος Άντζελες παραμένει χαμηλότερη του μέσου όρου. Στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, η κατάσταση έχει χειροτερέψει ενώ σε αυτό της Σιγκαπούρης έχει βελτιωθεί και είναι πλέον σε ουδέτερο έδαφος.

Όπως και τον Απρίλιο, ο δείκτης Baltic Dry Index βρίσκεται σε επίπεδο παραπλήσιο του μέσου όρου. Από την πλευρά των εκτιμήσεων των αξιωματούχων των επιχειρήσεων, σαφώς χαμηλότερα του μέσου όρου εξακολουθούν να βρίσκονται οι εκτιμήσεις στελεχών 9.000  εξαγωγικών επιχειρήσεων όπως τις κατέγραψε το ινστιτούτο IFO. Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν, όπως και τον Απρίλιο, οι εκτιμήσεις των στελεχών 150 και πλέον εταιρειών που κάνουν εξαγωγές ηλεκτρονικών προϊόντων από την Σιγκαπούρη.

Κοντά σε ουδέτερο έδαφος βρέθηκαν οι εκτιμήσεις των 800 αξιωματούχων αμερικανικών επιχειρήσεων από 18 διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, ελαφρώς καλύτερα από τον Απρίλιο, ενώ παρόμοια ήταν τα πράγματα και για τις εκτιμήσεις των στελεχών 3.000 κινεζικών μεταποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Τέλος, σαφώς κάτω από τον μέσο όρο ήταν οι εξαγωγικές επιδόσεις δύο βασικών εξαγωγικών δυνάμεων της Ασίας, της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας. Τα πράγματα λοιπόν δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Λογικό είναι να μην περιμένουμε σύντομα μία έντονη ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.