Οι αυξημένες τιμές - στόχοι και η επενδυτική ευκαιρία στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο πήχης της Alpha Bank και το άλμα της Mytilineos

Στο επίπεδο των 1,5 δισ. ευρώ διατηρείται το τελευταίο διάστημα η κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη στιγμή που μία σειρά από reports ανεβάζουν πλέον την ελάχιστη δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας αισθητά ψηλότερα στα περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές αναγνωρίζουν στην πράξη τα θεμελιώδη οικονομικά χαρακτηριστικά, τις προοπτικές, το μέγεθος και το εύρος των δραστηριοτήτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία αποτελεί με διαφορά τον μεγαλύτερο παραχωρησιούχο, κατασκευαστή υποδομών και παραγωγό- επενδυτή καθαρής ενέργειας στη χώρα, κι επί της ουσίας επισημαίνουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η μετοχή της εταιρείας αποτελεί μία ξεκάθαρη επενδυτική ευκαιρία στα τρέχοντα επίπεδα. Όπως, μάλιστα, αναφέρουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, αυτό καθίσταται ακόμα πιο σαφές με δεδομένες τις αισθητά ψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ετήσιο κύκλο εργασιών στα 4 δισ. ευρώ, ισχυρή συνεχιζόμενη κερδοφορία, το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο έργων 5,5 δισ. ευρώ, εξασφαλισμένα πάνω από 6 δισ. ευρώ σε μερίσματα από τα έργα παραχωρήσεων, αλλά και με το 37% του μεγαλύτερου παίκτη ΑΠΕ στη χώρα (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – 1.200 MW σε λειτουργία), που σε χρηματιστηριακούς όρους αξίζει αυτήν τη στιγμή περίπου 0,9 δισ. , αποτιμάται στο σύνολό της σε μόλις 1,5 δισ. ευρώ,  χωρίς να περιλαμβάνεται για παράδειγμα η συνεισφορά που έχει στον όμιλο η ενοποίηση κατά 100% πλέον των μεγεθών της ΗΡΩΝ. 

Παράλληλα, ο όμιλος τρέχει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 10 δισ. ευρώ σε ενέργεια κι υποδομές, που περιλαμβάνει κι έργα - ορόσημο, όπως το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία που ήδη κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με αποτέλεσμα η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να ξεπεράσει σε περίπου δύο χρόνια τα 2 GW, και πριν το τέλος της δεκαετίας τα 6 GW, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ελεύθερες ταμειακές ροές και EBITDA. Κοινώς, και με δεδομένο ότι διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι σε ό,τι αφορά στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι εκπτώσεις καλά κρατούν…


Ακόμα πιο ψηλά έβαλε τον πήχη για το 2023 ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank στη χθεσινή γενική συνέλευση. Όπως είπε για μία ακόμη φορά αναβαθμίζεται η εκτιμώμενη απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και τώρα η διοίκηση αναμένει 11% από 10% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Επίσης επανέλαβε την πρόθεση να δώσει ως μέρισμα το 20% των κερδών του 2023 μετά από συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές. Η γενική συνέλευση αποφάσισε την επαναγορά ιδίων μετοχών έως 1,5% του συνόλου των μετοχών με τιμές που μπορούν να φτάσουν έως και τα 3 ευρώ.

«Η προοπτική για τα επόμενα έτη είναι να μοιράσει ακόμα μεγαλύτερα μερίσματα. Έως το 2025 αναμένουμε μέση ετήσια αύξηση κερδών που θα υπερβαίνει το 20% από τα επίπεδα του 2022, οδηγώντας την κερδοφορία μας σε επίπεδα άνω του 12% και δημιουργώντας συνολικά καθαρά κέρδη περί τα 2 δισ. ευρώ στην τριετή περίοδο του πλάνου μας.

Σε συνδυασμό με την απορρόφηση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, αναμένουμε συνεπώς αύξηση των εποπτικών μας κεφαλαίων κατά 2,3 δισ.  ευρώ. Μέρος αυτών, περίπου 900 εκατ., θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της οργανικής μας ανάπτυξης στη διάρκεια της περιόδου. Εντούτοις, το μεγαλύτερο μέρος - περίπου 1,4 δισ. - θα μας επιτρέψει να υπερβούμε σημαντικά τα ελάχιστα όρια κεφαλαίου που η διοίκηση θεωρεί ως απαραίτητα για τη λειτουργία της Τράπεζας», είπε ο κ.Ψάλτης.


Για μία ακόμη φορά ο όμιλος Μυτιληναίου έφερε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι είναι πλέον στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Μάλιστα όπως ήδη έχουν αναφέρει αναλυτές, θα υπάρξουν και νέες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις, άρα αν διατηρηθεί το καλό κλίμα στην αγορά δεν αποκλείεται να δούμε αρκετά ακόμα νέα ιστορικά υψηλά από τη μετοχή.

Στο εξάμηνο οι πωλήσεις ανήλθαν 2,51 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 17%, ενώ τα EBITDA κατέγραψαν ισχυρή αύξηση 49% διαμορφούμενα στα 438 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη 61% αύξηση και ανήλθαν στα 268 εκατ. ευρώ από 166 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 1,019 δισ. ευρώ, μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους 220 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt).

Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,05x ,  δηλαδή η μόχλευση παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε: «Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο επιβεβαιώνουν, για μία ακόμα φορά, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Mytilineos απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στην πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία πολλά χρόνια.

Πιστοποιούν, επίσης τα απτά οφέλη που προκύπτουν από τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό της Mytilineos Energy & Metals, ο οποίος έχει ήδη λάβει θερμή υποδοχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές κεφαλαίων. Τα πλεονεκτήματα και οι σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων της Ενέργειας και των Μετάλλων γίνονται όλο και περισσότερο ορατά και αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Εταιρείας παρά τις συνθήκες νομισματικής σύσφιξης και τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας».


Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η χθεσινή έκθεση της Optima Bank, καθώς είναι από τις ελάχιστες φορές που μία χρηματιστηριακή και μάλιστα τραπεζική εξετάζει εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης με μία αντικειμενική ματιά. Παρουσιάζει και τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, αλλά δεν κάνει εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη, ούτε δίνει τιμές στόχους. Παρουσιάζει όμως το discount ή το premium που έχουν με βάση το δείκτη EV/EBITDA.

Η υψηλότερη ανταμοιβή συνοδεύεται και από ρίσκα και μερικά από αυτά είναι ότι είναι ευμετάβλητες με περιορισμένη διασπορά. Επίσης συχνά πρόκειται για νέες εταιρείες και ενδέχεται να μην είναι δοκιμασμένες και να μην έχουν ιστορικό κερδοφορίας και σταθερότητας, ενώ είναι πιο δύσκολη η εταιρική διακυβέρνηση, αφού ο βασικός μέτοχος ελέγχει το Δ.Σ. Έτσι θα είναι σωστό να υπάρχει ένας κανόνας και ένας επενδυτής να μην τοποθετεί πάνω από 10% του χαρτοφυλακίου υποστηρίζει η Optima Bank.

Οι 9 εταιρείες είναι: Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική, Space Hellas, Έλαστρον, Ίλυδα, Revoil, Βιοκαρπέτ, Ευρωσύμβουλοι και Real Consulting.

Επιπλέον αναφέρει πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 με discount 31% και με 26% τα αντίστοιχα του 2024. Σημαντικό είναι και το discount σε όρους EV/EBITDA.


Ειδικό ερπυστριοφόρο πυροσβεστικό όχημα, εξειδικευμένο για κατάσβεση πυρκαγιών σε δύσβατα σημεία εστάλη στη Ρόδο από τις εταιρείες Polygreen και RAM Europe, στο πλαίσιο της προσπάθειάς για βοήθεια στους κατοίκους του νησιού που πλήττονται εδώ και εννέα ημέρες από τις πυρκαγιές.

Κατασκευάστρια του ειδικού αυτού οχήματος είναι η RAM Europe, με έδρα τον Ορχομενό Βοιωτίας. Η εταιρεία ειδικεύεται αποκλειστικά με την παραγωγή ειδικών γεωργικών μηχανημάτων αλλά και μηχανημάτων για εργασίες συντήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο όχημα το οποίο εστάλη στη Ρόδο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των δυο εταιρειών έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε πολλές πυρκαγιές. Στόχος είναι να παράσχει αμέσως βοήθεια στις δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί, καθώς επίσης να διευκολύνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης σε δύσβατες και επικίνδυνες περιοχές, υποστηρίζοντας αποφασιστικά την Πυροσβεστική.


Θετικές είναι οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 της Famar που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων. Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην επέκταση των συνεργασιών της με υφιστάμενους και νέους πελάτες, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών της.  Η Famar βασίζεται σημαντικά στο ενισχυμένο κέντρο διανομής της στη Θήβα, καθώς και στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει αλλά και στην εφαρμογή νέων συστημάτων διαχείρισης και διαδικασιών που ενισχύουν τη θέση της στη διεθνή αγορά. Το κέντρο διανομής που λειτουργεί η εταιρεία στην περιοχή της Θήβας, στο οποίο η εταιρεία έχει επενδύσει περί τα 5 εκατ.ευρώ, καλύπτει το 60% της ελληνικής αγοράς.


Tα τραπεζικά μεγαθήρια των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερα χρόνια για να συγκεντρώσουν κεφάλαια από τα κέρδη τους ώστε να ικανοποιήσουν τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα δουν κατά πάσα πιθανότητα τους υπολογισμούς των απαιτούμενων κεφαλαίων με βάση τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού (RWA risk weighted assets) που διακρατούν να αυξάνονται 20%. Η Citigroup και η Goldman Sachs θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να χρηματοδοτήσουν τις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.

H JP Morgan και η Bank of America θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο. Θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις σε λιγότερο από δύο χρόνια. Οι προβολές της Morgan Stanley δείχνουν ότι οι νέοι κανόνες θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που υπολόγιζαν οι αξιωματούχοι της Fed, όπως ο αντιπρόεδρος της Michael Barr. O Barr είχε δηλώσει σε ομιλία του νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οι τράπεζες θα χρειάζονταν δύο χρόνια για να ικανοποιήσουν τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας από τα μη διανεμόμενα κέρδη τους.


Συνήθως, όταν μία επιχείρηση αποδέχεται την πρόταση εξαγοράς από κάποιαν άλλη, οι μέτοχοί της είναι σίγουροι πως όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί θα εισπράξουν ένα συγκεκριμένο ποσό. Όχι όμως στην περίπτωση της iRobot (IRBT NASDAQ), η οποία πέρυσι το καλοκαίρι είχε αποδεχθεί την πρόταση εξαγοράς που της έκανε η Amazon (AMZN NASDAQ) προς 61 δολάρια ανά μετοχή για ένα συνολικό τίμημα 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την Τρίτη ανακοινώθηκε πως οι δύο εταιρείες συμφώνησαν την μείωση του τιμήματος κατά περίπου 15%, από τα 61 στα 51,75 δολάρια. Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση δεν άρεσε καθόλου στους επενδυτές και η τιμή της μετοχής της IRBT σημείωσε μεγάλη πτώση, κατά περίπου 14%. Τέτοιες καταστάσεις δεν είναι καθόλου συνηθισμένες ούτε τυχαίες. Στην περίπτωση αυτή, ο βασικός λόγος για τον οποίον μειώθηκε το τίμημα της εξαγοράς είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση της εξαγοράς από τις αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ, δηλαδή κυρίως την FTC και την πρόεδρό της Λίνα Καν.

Όπως είχαμε δει στο χθεσινό Black Box, η Καν πιστεύει πως η Amazon έχει αποκτήσει υπερβολική δύναμη και ετοιμάζεται να την κυνηγήσει στα δικαστήρια με απώτερο σκοπό την διάσπασή της σε μικρότερα κομμάτια. Σε αυτά τα πλαίσια, η καθυστέρηση στην έγκριση της εξαγοράς (η οποία είναι πραγματικά πολύ μικρού μεγέθους για έναν κολοσσό σαν την Amazon) δεν αποτελεί έκπληξη.

Η iRobot έχει πολύ ισχυρή θέση σε μία ειδική κατηγορία ηλεκτρικών συσκευών, αφού είναι η κατασκευάστρια της έξυπνης ηλεκτρικής σκούπας Roomba η οποία έχει στις ΗΠΑ μερίδιο αγοράς πάνω από 70%. Το γεγονός πως η Amazon είχε μπει και αυτή στην συγκεκριμένη αγορά, χωρίς όμως σημαντική επιτυχία, έχει κάνει πολλούς να κατηγορήσουν την Amazon πως με αυτή την εξαγορά πολύ απλά θέλει να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό.

Η καθυστέρηση στις διαδικασίες έγκρισης έφερε σε δύσκολη θέση την iRobot, της οποίες οι δουλειές άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς και χρειάστηκε μία ένεση ρευστότητας. Αν η εξαγορά είχε προχωρήσει τα πράγματα θα ήταν απλά αφού η Amazon έχει τεράστια οικονομική άνεση. Λόγω της καθυστέρησης όμως, η iRobot αναγκάστηκε να πάρει δάνειο 200 εκατομμυρίων δολαρίων από το τμήμα private lending (ιδιωτικού δανεισμού) της Carlyle, μίας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές επιχειρήσεις του κλάδου private equity στον κόσμο. Οι όροι του δανείου δεν ήταν όμως πολύ ευνοϊκοί για την iRobot.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, το ετήσιο επιτόκιο ανέρχεται σε πάνω από 14% και μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική αμερικανική τράπεζα (ή να μειωθεί αν αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία). Από την σχετική ανακοίνωση της iRobot βγαίνει το συμπέρασμα πως η εταιρεία δέχθηκε αυτούς τους επαχθείς όρους γιατί, πολύ απλά, δεν μπορούσε να βρει δάνειο με καλύτερους.

Προφανώς, οι υποψήφιοι δανειστές φοβούνται πως η εξαγορά τελικά δεν θα γίνει και η iRobot θα δυσκολευθεί να ξεπληρώσει το δάνειο. Η μείωση του τιμήματος της εξαγοράς ήρθε σαν αναγνώριση της χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης της iRobot. Όσο για την μετοχή, αυτή την στιγμή βρίσκεται αρκετά κάτω και από την μειωμένη τιμή των 51,75 δολαρίων και είναι ελάχιστα πάνω από τα 40, πράγμα που δείχνει καθαρά τον φόβο των επενδυτών πως οι αρχές θα «σκοτώσουν» την εξαγορά.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.