Η Πειραιώς άλλαξε πίστα, οι ξένοι αγοράζουν (και) ΕΧΑΕ, νέος κανονισμός προ των πυλών, στο ρυθμό του rebalancing, η ανάσταση των μαρμάρων, καταλύτης οι τράπεζες και (βαριές) καμπάνες για τα POS

Με τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2023 θα ασχοληθεί η επενδυτική κοινότητα τις επόμενες μέρες. Η σημαντικότερη δημοσίευση είναι αυτή της Τράπεζας Πειραιώς. Η Τράπεζα δημοσιεύει αύριο (14/2) αποτελέσματα χρήσης και οι αναλυτές περιμένουν εξαιρετική πορεία και πάνω από την κατεύθυνση που έχει δώσει η διοίκηση. Το ενδιαφέρον βέβαια εκτός από τα κέρδη θα στραφεί και στο ύψος του μερίσματος που θα ανακοινωθεί. Θα είναι η πρώτη τράπεζα που μετά από πολλά χρόνια θα δώσει η διοίκησή της πρόταση για διανομή μερίσματος.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφορικά με τα κέρδη ανά μετοχή είναι στα 0,76 ευρώ με τη διοίκηση να έχει δώσει εκτίμηση για πάνω από 0,65 ευρώ στο σύνολο του 2023. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένονται στο 4,9%, όσο και η εκτίμηση της διοίκησης για κάτω από 5% και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή στο τέλος της χρήσης αναμένονται στα 5,1 ευρώ.

Ο CEO, Χρήστος Μεγάλου κατάφερε σε σύντομο χρόνο να μεταμορφώσει την τράπεζα και τώρα την οδηγεί στα μεγάλα σαλόνια, αφού μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα γίνει το placement του 20% - 27% που κατέχει το ΤΧΣ με την αγορά να δείχνει μέσα από το ταμπλό ότι περιμένει τιμή πώλησης κοντά στα 4 ευρώ.


Σημειώνεται πως μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς θα δημοσιεύσει αποτελέσματα και η Coca Cola. Η διοίκηση πριν μερικούς μήνες είχε πει πως η τιμή της μετοχής είναι χαμηλή και είχε δώσει κάποιες κατευθύνσεις για τους στόχους, ενώ είχε υποσχεθεί και καλύτερες αμοιβές στους μετόχους. Περιμένουμε και από εδώ επομένως ίσως ένα ακόμη θετικό νέο που θα βοηθήσει την αγορά.


Mε το Ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει συνεχώς εισροές από το εξωτερικό είναι λογικό και η μετοχή της ΕΧΑΕ να έχει μπει στο στόχαστρο των επενδυτών, οι οποίοι περιμένουν βελτίωση μεγεθών λόγω της αύξησης του τζίρου της αγοράς, αλλά και της αποτίμησης. Πλέον κοιτάμε προς τα 100 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ομίλου, Γιάννος Κοντόπουλος αποδεικνύεται «γουρλής» καθώς απ' όταν ανέλαβε άλλαξε το κλίμα. Κυρίως βέβαια άλλαξε λόγω της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και αυτός έκανε κάποιες κινήσεις και πιστώνεται ένα μέρος της ανόδου. Το βασικό όμως είναι να καταφέρει να βελτιώσει και τα οικονομικά του ομίλου και να διατηρήσει την καλή μερισματική πολιτική.

Η στήλη μαθαίνει πως στο θέμα του νέου κανονισμού υπάρχουν διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ουσιαστικά το θέμα είναι με το ύψος της διασποράς το οποίο συνδέεται με την αποτίμηση, άρα όταν περνάει ένα όριο μία εταιρεία θα πρέπει να αλλάζει και τη διασπορά. Από την άλλη είναι και ένα θέμα τι θα γίνει με αυτές της εταιρείες που δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση της διασποράς.

Η «τιμωρία» μέσω της κατηγορίας της «επιτήρησης» δεν μπορεί να αποτελεί λύση καθώς έτσι οι μικροεπενδυτές βγαίνουν χαμένοι. Θα πρέπει ίσως να δοθούν άλλες λύσεις, όπως μετάταξη στην Εναλλακτική Αγορά για παράδειγμα που προτείνουν κάποια στελέχη της αγοράς.


Σήμερα (13/2) στο κλείσιμο η μετοχή του Αεροδρομίου Αθηνών αναμένεται να μπει στους δείκτες FTSE Russell και συγκεκριμένα στους FTSE All World, FTSE MPF All World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging. Άρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα δούμε κινήσεις rebalancing λόγω της αλλαγής με αύξηση του τζίρου. Χθες η μετοχή έκλεισε με αξιόλογες απώλειες και κάτω από τα 9 ευρώ.


Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ακούστηκαν κάποιες φήμες που ανέφεραν ότι η Ideal θα αγοράσει την Έλτον, με αποτέλεσμα η μετοχή της Έλτον να κινηθεί έντονα υψηλότερα. Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, έχοντας φτιάξει ένα όμιλο που πλέον έχει αποτίμηση πάνω από 300 εκατ. ευρώ και διαθέτοντας ρευστότητα, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αφού έχει υποσχεθεί growth μέσω εξαγορών. Δεν είναι η πρώτη φήμη που βγαίνει για εξαγορά εταιρείας. Πριν λίγο καιρό είχε ακουστεί ότι θα εξαγοράσει τη Μοτοδυναμική και πάλι όμως διαψεύστηκε. Γι΄αυτό καλό είναι οι επενδυτές να κοιτάνε μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις.


Βελτιωμένη χρηματιστηριακή εικόνα εσχάτως για την Ικτίνος, η μετοχή της οποίας ταλαιπωρήθηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα γράφοντας τιμές κοντά στα 0,40 ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο. Για πολλές εβδομάδες έβγαιναν μεγάλες πωλήσεις, αλλά στα χαμηλά οι αγοραστές απορροφούσαν την προσφορά και σταδιακά απομάκρυναν τη μετοχή από τα 0,40 ευρώ πηγαίνοντάς την προς τα 0,48 ευρώ.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις έγιναν πιο επιθετικοί και ώθησαν τον τίτλο πάνω από τα 0,50 ευρώ, ενώ χθες πήγε στα 0,59 ευρώ. Η αγορά της Κίνας επηρέασε τις πωλήσεις συνολικά των ελληνικών μαρμάρων επηρεάζοντας τα μεγέθη. Ο καταλύτης για τη μετοχή θα ήταν η πώληση του ακινήτου στην Κρήτη, που θα έδινε τη δυνατότητα να μειωθεί ο δανεισμός και να στηριχθεί η βασική δραστηριότητα.


Η υψηλή ζήτηση για ελληνικά assets, οι προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο των τιμών των μετοχών των τραπεζών που θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή, αλλά και το γεγονός ότι τα ελληνικά τραπεζικά blue chips εμφανίζονται κατά 40% φθηνότερα, κατά μέσο όρο από τις αντίστοιχες τραπεζικές μετοχές των χωρών Κεντρικής Ευρώπης, Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής είναι οι βασικοί παράγοντες που εξηγούν την υπεραπόδοσή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της report η JP Morgan, από τον Ιούνιο του 2022 οι τράπεζες έχουν παρουσιάσει ισχυρή απόδοση άνω του 100% από τον Ιούνιο του 2022 και 15% από την αρχή του έτους.

Τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν την JP Morgan να προβεί σε θετικές συστάσεις για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (overweight). Παράλληλα, δε, προβλέπει ένα μέσο περιθώριο περαιτέρω ανόδου της τάξης του 28%.

Η JP Morgan, παράλληλα, προέβη και σε αναβάθμιση της τιμής στόχου των μετοχών σε 2,4 ευρώ για την AlphaBank, 2,40 ευρώ για την Eurobank, 8,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 5 ευρώ για την τράπεζα Πειραιώς.


Με «βαριά» πρόστιμα που ξεκινούν από 10.000 και κλιμακώνονται ως τα 300.000 ευρώ είναι αντιμέτωποι οι πάροχοι POS και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αν δεν τηρήσουν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS και δεν προβούν στις κατάλληλες ενέργειες ως τις 29 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τους παρόχους ταμειακών μηχανών και POS το πρόστιμο θα ξεκινά από τα 200.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται ως τα 300.000 ευρώ, αν ο παραβάτης είναι υπότροπος.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν διασυνδέσουν ταμειακές μηχανές και POS ως τις 29 Φεβρουαρίου θα τιμωρούνται με πρόστιμο. Οι 35 νέοι κλάδοι που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τα POS και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν χρονικό περιθώριο να προμηθευθούν τα POS ως τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ με βάση την παράταση που δόθηκε τελευταία δεν θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο των 1.500 ευρώ, ούτε ως το τέλος Μαρτίου. 

Αντίθετα, οι κλάδοι στους οποίους υπάρχει ήδη υποχρέωση χρήσης POS αν δεν τα διασυνδέσουν με βάση τις τρέχουσες προθεσμίες από την 1η Μαρτίου θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο, πιθανότατα, 10.000 ευρώ.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι το ΥΠΕΘΟ δεν θα δώσει άλλη παράταση καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η καθυστέρηση στην υλοποίησή του θα σημάνει απώλεια ευρωπαϊκών πόρων.


Πτώση 12,1% σημείωσαν οι τιμές εμπορικών ακινήτων στη Γερμανία το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης τραπεζών VDP. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί στην αγορά, που διέρχεται τη χειρότερη κρίση εδώ και δεκαετίες. Η πτώση των τιμών για ολόκληρο το 2023 ανήλθε σε 10,2% και επιταχύνθηκε από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Δεν αναμένεται αντιστροφή τάσης για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων και η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη το 2024, εκτιμά η VDP. Για χρόνια η αγορά ακινήτων στην Ευρώπη ευδοκιμούσε, ιδιαίτερα στη Γερμανία, καθώς έπεφταν τα επιτόκια και η ζήτηση ενισχύονταν. Όμως, το σκηνικό άλλαξε με την ταχεία άνοδο των επιτοκίων. Η Γερμανία είναι η αγορά που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη μέχρι στιγμής, αλλά χτύπημα έχουν δεχτεί και οι αντίστοιχες αγορές στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Christian Lindner, η αγορά εμπορικών ακινήτων περνάει μία περίοδο προσαρμογής καθώς η άνοδος των επιτοκίων εντείνει το «στρες» στην κατηγορία αυτή σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων μέσω δανείων. Οι γερμανικές τράπεζες παίρνουν προβλέψεις για την κάλυψη επισφαλειών στα δάνεια αυτά.

Η Deutsche Bank διπλασίασε τις προβλέψεις για τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ αυτόν το μήνα. Έχει χορηγήσει δάνεια γύρω στα 17 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,5% του δανειακού της χαρτοφυλακίου.


Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιό μας και οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχουν καβαλήσει το άρμα της, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε λίγες κυρίως επιχειρήσεις που εκτιμάται πως ωφελούνται πάρα πολύ από τις εξελίξεις και την εισβολή των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στην ζωή μας. Η Nvidia (NVDA NASDAQ), η Microsoft (MSFT NASDAQ),η Super Micro (SMCI NASDAQ) και τις τελευταίες μέρες η Arm Holdings (ARM NASDAQ) είναι ίσως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές κοιτούν περισσότερο τις επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης είτε με τον εξοπλισμό τους και την τεχνολογία κατασκευής του (NVDA, SMCI, ARM) είτε μέσω του σχετικού λογισμικού και των υπηρεσιών cloud computing που παρέχουν (περιπτώσεις σαν της Microsoft).

Υπάρχει όμως και μία άποψη που λέει πως δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει πιο κοντά σε συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και δεν θα περιορίζεται στα συστήματα cloud computing μέσω των οποίων προσφέρεται αυτή την στιγμή στους περισσότερους χρήστες αυτών των εφαρμογών.

Αυτό ήταν το θέμα του Σαββατιάτικου κύριου άρθρου του Barron’s και του Eric Savitz στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. O Savitz είχε παραθέσει τις απόψεις ειδικών της τεχνολογίας, οι οποίοι επισήμαναν πως μέσα στο 2024 θα κυκλοφορήσουν μικροεπεξεργαστές οι οποίοι θα δίνουν στους προσωπικούς υπολογιστές μας την δυνατότητα να «τρέξουν» πάνω τους εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να χρειάζεται να ζητούν την βοήθεια των κεντρικών απομακρυσμένων συστημάτων  cloud της Amazon, της Microsoft και της Google.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Savitz επανήλθε στο θέμα με αφορμή δύο μελέτες που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη από την Gartner και την IDC, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες μελετών σχετικά με την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Και οι δύο υποστηρίζουν πως, αρχής γενομένης το 2024, κάθε χρόνο θα έχουμε πολύ σημαντική αύξηση του αριθμού των προσωπικών υπολογιστών που θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μόνοι τους τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα διευκολυνθεί πολύ τους επόμενους μήνες καθώς και η AMD (AMD NASDAQ) και η Intel (INTC NASDAQ), αναμένεται να δώσουν στην κυκλοφορία μικροεπεξεργαστές κατασκευασμένους ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.

Όπως επισημαίνει ο Savitz, τα πλεονεκτήματα αυτών των υπολογιστών σε σχέση με την λύση του cloud computing είναι τρία: το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας όταν «τρέχουν» εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η υψηλότερη ταχύτητα λειτουργίας και το ανώτερο επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότητας.

Η Gartner μάλιστα υποστηρίζει πως κάτι παρόμοιο θα δούμε σύντομα και στον χώρο των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα είναι ο τύπος των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας οι προσωπικοί υπολογιστές AI, με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την ατομική παραγωγικότητα και την αύξηση της δημιουργικότητας των χρηστών να είναι κάποιες από τις πιο πιθανές.

Αν οι εκτιμήσεις του Savitz και των αναλυτών της Gartner και της IDC είναι σωστές, τότε ορισμένες επιχειρήσεις θα βγουν αρκετά κερδισμένες σε μερικούς μήνες από τώρα. Λογικά σε αυτές θα ανήκουν η Intel, η AMD και η Qualcomm (QCOM NASDAQ) η οποία ετοιμάζει microchips για τα κινητά τηλέφωνα. Ωφελημένες θα βγουν πιθανότατα και οι εταιρείες που κατασκευάζουν τους προσωπικούς υπολογιστές, όπως η Dell (DELL NYSE), η HP Inc. (HPQ NYSE) και η κινεζική Lenovo (0992 HONG KONG). Το αν θα επωφεληθούν και οι μετοχές τους είναι βέβαια ένα άλλο ερώτημα.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.