H ώρα της Cenergy, οι τράπεζες στο προσκήνιο, η «βουτιά» στην ΠΛΑΘ και οι επενδύσεις της Premia

Η Cenergy θα ανακοινώσει μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης τα δικά της αποτελέσματα εξαμήνου και οι αναλυτές περιμένουν ισχυρή πορεία. Συγκεκριμένα περιμένουν κέρδη ρεκόρ, λόγω του υψηλού ανεκτέλεστου και των καλών περιθωρίων που θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τα υψηλά χρηματοοικονομικά κόστη.

Οι αναλυτές της Optima Bank περιμένουν πωλήσεις 789 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 19,8%, προσαρμοσμένα EBITDA 89,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 73,6% και καθαρά κέρδη 32,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 75%. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα αναμένεται να αυξηθούν στα 33 εκατ. ευρώ και οι αποσβέσεις στα 15 εκατ. ευρώ.

Η NBG Securities αναφέρει την εκτίμηση που έχει δώσει η διοίκηση του ομίλου και προσαρμοσμένα EBITDA 180-200 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης και περιμένει την αυριανή τηλεδιάσκεψη για να ακούσει την επικαιροποίηση της εκτίμησης. Περιμένει πωλήσεις 792 εκατ. ευρώ, EBITDA 89 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 33 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένο επίπεδο.

Η Eurobank Equities για το δεύτερο τρίμηνο περιμένει πωλήσεις 390 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 9%, EBITDA 42 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 82% και καθαρά κέρδη 15 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 66%.


Τα θεμελιώδη πρέπει να επιστρέψουν στο προσκήνιο λένε κάποιοι αναλυτές, ειδικά για τις τράπεζες. Για τις αναβαθμίσεις τους από τις Fitch και Moodys έχετε διαβάσει ήδη στο Liberal Market.  Η Euroxx σχολιάζει για παράδειγμα ότι η Εθνική Τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 530 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και περιμένει 1 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων Euribor και την αργή μετάβαση από τις απλές καταθέσεις στις προθεσμιακές, η χρηματιστηριακή πιστεύει πως υπάρχει ανοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της και μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ τα κέρδη. Η μετοχή διαπραγματεύεται τα κέρδη του 2023 5,3 φορές και με δείκτη αποτίμησης προς ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (P/TBV) 0,78 φορές, ενώ η εκτιμώμενη απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα είναι 15,7%. 


Κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών και της διοίκησης κινήθηκαν τα αποτελέσματα της Πλαστικά Θράκης με τις πωλήσεις να υποχωρούν 15,3% λόγω της πτώσης των μέσων τιμών πώλησης, αφού υποχώρησαν και οι τιμές των πρώτων υλών. Ωστόσο, υπάρχει και μία μείωση 5,6% στους όγκους που αποτυπώνει τη μειωμένη ζήτηση. Τα προσαρμοσμένα EBITDA δηλαδή, χωρίς τα έσοδα που υπήρχαν πέρυσι από τα προϊόντα που σχετίζονταν με τον Covid-19, διαμορφώθηκαν στα 24,1 εκατ. ευρώ από 25,3 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση έχει επηρεάσει την πορεία, αλλά αν και υπάρχουν συνθήκες ύφεσης, ο όμιλος φαίνεται πως δείχνει ανθεκτικότητα. Συνεχίζει να υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα (για φέτος θα είναι κοντά στα 30 εκατ. ευρώ) και παρά τις υψηλές επενδύσεις των προηγούμενων ετών ,οι λειτουργικές ταμειακές ροές έχουν περιορίσει τον καθαρό δανεισμό στα 21,7 εκατ. ευρώ. Για το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι, αν και η ζήτηση σε αρκετές προϊόντικές ομάδες παραμένει μειωμένη, θα επιτευχθεί κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA, επομένως γίνεται η εκτίμηση ότι η κερδοφορία EBITDA του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθεί στα αντίστοιχα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2022, δηλαδή κοντά στα 13 εκατ. ευρώ.


Επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 50 εκατ.ευρώ ολοκλήρωσε η αλυσίδα σούπερ - μάρκετ Σκλαβενίτης το 2022. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε την ενίσχυση του δικτύου, μέσω του νέου Hypermarket στη Νέα Φιλαδέλφεια και της απόκτησης 9 καταστημάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων από την SEP Markets Παπαδόπουλος.

Ακόμη το επενδυτικό πλάνο της Σκλαβενίτης εστίασε στην ενίσχυση των υποδομών που εξυπηρετούν το eMarket της εταιρείας, μέσω της δημιουργίας νέου darkstore (χώρος αποθήκευσης προϊόντων για την εξυπηρέτηση ηλεκτρονικών παραγγελιών) στην περιοχή της Κηφισιάς, στην ανακαίνιση 20 καταστημάτων, καθώς και στη δημιουργία σταθμών ηλεκτροφόρτισης σε 160 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του 2023, σε συνεργασία με την ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στη χώρα. 

Άλλωστε το 2022 ήταν μία χρονιά που ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου, εντός και εκτός Ελλάδας, βρέθηκε αντιμέτωπος εκτός από τις ανατιμήσεις και με τις ιστορικά υψηλές τιμές που σημειώθηκαν στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου, σε ενοποιημένο επίπεδο ήταν 4,47 δισ.ευρώ.


Σε τροχιά ανάπτυξης θα εξακολουθήσει να παραμένει η Premia Properties, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα καταγράφει μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος ύψους 7,4%, ενώ η μέση σταθμισμένη διάρκεια των ακινήτων που μισθώνει ανέρχεται σε 7,2 χρόνια.

Επιπρόσθετα, ο δανεισμός της εταιρείας παρουσιάζει, επίσης, θετική εικόνα καθώς η μέση σταθμισμένη διάρκεια των δανείων είναι 5,9 έτη, ενώ και η ανθεκτικότητα παρουσιάζεται αυξημένη, καθώς το 55% του υφιστάμενου δανεισμού είναι με σταθερό επιτόκιο 2,8%.  Σε ό,τι αφορά τον τομέα των επενδύσεων η Premia Properties διατηρεί ως βασική της προτεραιότητα την εξέλιξη και την αποτελεσματική υλοποίηση του business plan της, ενώ ταυτόχρονα παραμένει επικεντρωμένη σε κλάδους, όπως τα logistics, αλλά και τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα , ενώ παράλληλα βρίσκεται σε μια διαρκή έρευνα αγοράς, προκειμένου να βρει τις κατάλληλες ευκαιρίες που να ανταποκρίνονται στο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Η Premia Properties μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 πρόσθεσε στο δυναμικό της δυο νέα επενδυτικά ακίνητα. Πρόκειται για ένα βιομηχανικό ακίνητο στο οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της παραγωγή του μεταλλικοπύ νερού «Ιόλη» και ένα αυτοτελές κτίριο στην Ξάνθη που θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία.

Στην Αττική απέκτησε ένα όμορο οικόπεδο με το Athens Heart , το οποίο εντάσσεται στον σχεδιασμό μετατροπής του ακίνητου σε «πράσινο» συγκρότημα γραφείων.


Η παγκόσμια οικονομία θα ζήσει μια επιβράδυνση, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και η ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία είναι απογοητευτική, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στις τελευταίες του προβλέψεις εκτιμά οτι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,4% μετά από επέκταση 3% φέτος. Με εξαίρεση το 2020, τη χρονιά που «χτύπησε» η πανδημία COVID, θα είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Σήμερα η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης, τονίζει ο ΟΟΣΑ. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αποτελούν ρίσκο-κλειδί για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Μετά από ένα δυνατότερο των προσδοκιών ξεκίνημα το 2023 που βοηθήθηκε από τη μείωση των τιμών ενέργειας και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μετριάστηκε. Οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης γίνονται όλο και περισσότερο ορατές, η επιχειρηματική και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινούνται πτωτικά και η ανάκαμψη της Κίνας ξεθωριάζει, επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο οργανισμός θεωρεί οτι παρά ταύτα η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει ανασταλτική μέχρις ότου υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενίσει.


Το χρηματιστηριακό γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η ολοκλήρωση της αρχικής δημόσιας εγγραφής (IPO) της εταιρείας σχεδιασμού μικροεπεξεργαστών Arm Holdings (ARM NASDAQ). Η ζήτηση ήταν μεγάλη και η τιμή της εγγραφής ορίστηκε στο πάνω μέρος του εύρους διακύμανσης, δηλαδή στα 51 δολάρια. Την Πέμπτη που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής οι επενδυτές την ανέβασαν κατά περίπου 25%. Την Παρασκευή η μετοχή ανέβηκε ακόμα περισσότερο και άγγιξε τα 69 δολάρια, πριν αρχίσουν οι πωλήσεις από επενδυτές που κέρδιζαν πολύ και η μετοχή άρχισε να υποχωρεί κλείνοντας τελικά στα 60,75 δολάρια. Η διόρθωση στην τιμή συνεχίστηκε την Δευτέρα, μόνο που αυτή την φορά δεν έφταιγαν μόνο οι πωλήσεις όσων είχαν αγοράσει στην τιμή της δημόσιας εγγραφής.

Σημαντικό ρόλο στο αρνητικό κλίμα έπαιξε η δημοσίευση της έκθεσης ανάλυσης της Σάρα Ρούσο από την εταιρεία Bernstein. Η έκθεση δεν ήταν καθόλου αισιόδοξη για τις προοπτικές της μετοχής της Arm, αφού πρότεινε την πώληση της μετοχής ορίζοντας την τιμή των 46 δολαρίων ως την δίκαιη τιμή. Η Ρούσο πολύ απλά υποστηρίζει πως η εταιρεία είναι ακριβή και οι προοπτικές της δεν είναι τόσο ρόδινες όσο εκτιμούν οι επενδυτές που οδήγησαν την μετοχή της πάνω από τα 60 δολάρια. Το σκεπτικό της βασίζεται σε τέσσερα σημεία. Αρχικά, υποστηρίζει πως το επιχειρηματικό περιβάλλον στους τομείς των μικροεπεξεργαστών για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης είναι και θα παραμείνει πολύ δύσκολο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού το 60% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από αυτούς τους δύο τομείς.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ήδη ο ρυθμός ανάπτυξης του κύκλου εργασιών της Arm είναι αναιμικός. Ένα δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζει η Ρούσο και δεν έχουμε δει να αναφέρεται συχνά μέχρι στιγμής είναι η απειλή για το επιχειρηματικό της μοντέλο που προέρχεται από την αρχιτεκτονική σχεδιασμού μικροεπεξεργαστών που ονομάζεται RISC - V. Αυτή η αρχιτεκτονική είναι διαθέσιμη χωρίς κόστος για τους κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών, σε αντίθεση με τα σχέδια της ίδιας της Arm για τα οποία εισπράττει και εφ’ άπαξ αμοιβές και δικαιώματα χρήσης (royalties).

Όπως επισημαίνει η Ρούσο, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές microchips αρχίζουν να δοκιμάζουν αυτή την εναλλακτική λύση που θυμίζει κατά κάποιο τρόπο το πολύ δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Linux, αφού είναι δωρεάν και open source (ανοικτού κώδικα). Το τρίτο σημείο στο οποίο δίνει έμφαση η έκθεση της Bernstein είναι σχετικό με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η διοίκηση της εταιρείας κατά τις παρουσιάσεις προς τους επενδυτές προσπάθησε να τους πείσει πως είναι έτοιμη να συμμετάσχει δυναμικά στην στροφή προς αυτές τις εφαρμογές, σχεδιάζοντας τους κατάλληλους μικροεπεξεργαστές.

Η Ρούσο διαφωνεί και υποστηρίζει πως είναι πρόωρο να θεωρηθεί μία από τις πρωταγωνίστριες του κλάδου την στιγμή που το 60% των πωλήσεων προέρχεται από κλάδους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το τελευταίο σημείο του σκεπτικού της ανάλυσης αναφέρεται στο γεγονός πως το 24% των πωλήσεων κατευθύνεται στην Κίνα, κάτι που είναι δυνητικά επικίνδυνο λόγω της χειροτέρευσης των σχέσεων της Κίνας με τις δυτικές χώρες. Δύσκολο να προβλέψουμε την πορεία της μετοχής της εταιρείας το επόμενο διάστημα αλλά είναι σίγουρο πως έχουμε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.