H γκρίνια για το νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου, η Aegean πετάει ψηλά, οι εισηγμένες που έχουν περιθώρια ανόδου, η ώρα του FTSE, το φαινόμενο «Nvidia», τo καταφύγιο των carry trades και η μεγαλύτερη ΑΜΚ

Οι παλιοί της αγοράς λένε πως μία άνοδος δεν τελειώνει αν δεν περάσει απ' όλο το ταμπλό. Δεν ξέρουμε αν τελικά θα περάσει απ' όλο ή από ένα μεγάλο μέρος, αλλά από κάποιες μετοχές που θα έπρεπε να έχει περάσει ήδη, μέχρι σήμερα δεν έχει περάσει. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρχαν εξόφθαλμες περιπτώσεις μετοχών, που ενώ άλλες κατέγραφαν ράλι, εκείνες υστερούσαν. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Κάποια βαριά χαρτιά δεν έχουν κινηθεί και προβληματίζουν τους επενδυτές που πιστεύουν στα θεμελιώδη. ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Lamda Dev. είναι μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Η στήλη έχει αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν αλλά ας τα γράψουμε πάλι επιγραμματικά. Χωρίς τον ΑΔΜΗΕ δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση και οι επενδύσεις των δισεκατομμυρίων που κάνει θα βελτιώσουν τα ήδη εξαιρετικά μεγέθη. Η ΕΥΔΑΠ δεν επηρεάζεται πλέον τόσο από το ενεργειακό κόστος και έχει μεγάλο ταμείο. Ο ΟΤΕ έχει εξαιρετικά χαμηλή μόχλευση, έναντι των ομοειδών και τρομερές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Η Lamda όπως είπε πρόσφατα η διοίκηση ίσως να είναι η πρώτη στον κόσμο που υλοποιεί ένα τεράστιο έργο, δηλαδή το Ελληνικό και μάλλον θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Δεν θα χρειαστεί δάνεια με λίγα λόγια. Γιατί οι μετοχές υστερούν; Ίσως γιατί οι επενδυτές που έχει η Ελλάδα να μη φτάνουν για όλες τις μετοχές ή κάποιες να θέλουν περισσότερη προβολή και να κάνουν κάτι παραπάνω για να φέρουν επενδυτές. Όλες οι παραπάνω εταιρείες έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Όμως στο πρόσφατο παρελθόν βλέπαμε μετοχές που πάλι άξιζαν, αλλά δεν τραβούσαν επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Motor Oil. Οι επενδυτές ήταν προβληματισμένοι γιατί καθυστερούσε να κάνει την ενεργειακή μετάβαση. Τότε ήταν στα 8 ευρώ. Ήταν δυνατόν αυτή η διοίκηση με αυτούς τους μετόχους να μείνουν πίσω; Και με μία κίνηση, πήρε όλο το χαρτί και την εβδομάδα που πέρασε έγραψε νέα ιστορικά υψηλά πάνω από τα 28 ευρώ έχοντας δώσει τεράστιες αμοιβές στους μετόχους. Ανάλογη αδιαφορία είχε καταγραφθεί και στην Τιτάν, αλλά τώρα η μετοχή καλπάζει. Ας ελπίσουμε λοιπόν, πως θα περάσει από μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό η άνοδος, γιατί δεν είναι μόνο οι παραπάνω μετοχές που έχουν υστέρηση.


Και αφού μιλάμε για το ταμπλό, ας δούμε λίγο το μέλλον. Θα συρρικνωθεί χάνοντας καλές εταιρείες, όχι μέσω δημόσιων προτάσεων αλλά λόγω του κανονισμού του Χρηματιστηρίου. Το παράξενο είναι ότι ανακοινώθηκε από την ΕΧΑΕ ότι πέρασε, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν το έχει ανακοινώσει επίσημα. Ήδη υπάρχουν μουρμούρες και κάποιοι πιστεύουν ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί στο βαθμό που ίσως αρχικά σκεφτόταν ο CEO της ΕΧΑΕ. Προς το παρόν δίνει 5 μετοχές για διαγραφή (Καρέλιας, Trastor, BIΣ, Alpha Αστικά Ακίνητα και Βαρβαρέσος).

Η μία είναι εκτός διαπραγμάτευσης, η Τράστορ θα την αυξήσει τη διασπορά λένε οι πληροφορίες μας, η ΒΙΣ είναι πολλά χρόνια επιτήρηση άρα έτσι κι αλλιώς κινδύνευε και για την Καρέλιας και την Alpha Aστικά Ακίνητα δεν υπάρχει ακόμα εικόνα. Πριν πολλά χρόνια βέβαια η Καρέλιας είχε αδιαφορήσει απέναντι σε μία προσπάθεια και τότε των αρχών να βελτιώσουν την εμπορευσιμότητα μετοχών που τελικά δεν προχώρησε. Σήμερα όμως στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως με βάση όσα ανακοινώθηκαν κινδυνεύουν και άλλες καλές εταιρείες να βρεθούν εκτός ταμπλό και οι μικρομέτοχοι να χάσουν τα χρήματά τους.

Με βάση τα κριτήρια μετοχές όπως ΕΥΑΘ, Βογιατζόγλου, Moda Bagno, Flexopack, Μύλοι Λούλη, Νάκας, MIG, Attica Group, Έλτον, Ιατρικό Αθηνών και άλλες είναι υποψήφιες. Φανταζόμαστε κάποιες θα βελτιώσουν τη διασπορά και θα αποφύγουν τον «πέλεκυ»., ενώ κάποιοι αναφέρουν πως επειδή μπορεί τότε να παίζουμε την αναβάθμιση να βελτιώσουν περισσότερες τη διασπορά τους. Υπάρχουν όμως και εκείνες που μπορεί να θέλουν να αυξήσουν, αλλά να μη μπορούν λόγω απουσίας επενδυτών.

Εκτός και αν μας ικανοποιεί να μεταφέρουν μετοχές σε συγγενικά πρόσωπα. Μία τέτοια κίνηση βέβαια αυξάνει τη διασπορά, θεωρητικά, αλλά ουσιαστικά δεν την αλλάζει, ούτε βελτιώνει την εμπορευσιμότητα της μετοχής. Η μεταφορά στην ΕΝ.Α. θα είναι μία λύση, αλλά χρειάζεται να αλλάξει η νομοθεσία.


Καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Aegean με τις πωλήσεις και τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 268,8 εκατ. ευρώ και 33,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και λίγο πάνω απ' όσα περίμεναν οι αναλυτές. Το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο αδύναμο και λόγω αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων δίνει ζημιές που όμως υπερκαλύπτονται στα επόμενα τρίμηνα. Το σημαντικό είναι πως η εταιρεία διαθέτει και πάλι τεράστιο ταμείο 729 εκατ. ευρώ παρά την πληρωμή των warrants στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό οφείλεται στις προκρατήσεις για το καλοκαίρι που δείχνουν ότι θα έχουμε μία καλή τουριστική χρονιά, με βάση τα τωρινά στοιχεία, αν και είναι λίγο νωρίς, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean.


Η είσοδος του fund του Νίκου Καραμούζη άλλαξε το momentum στη μετοχή της Doppler. Η άνοδος είναι λογική καθώς σύμφωνα με αναλυτές, η είσοδος σημαίνει κεφάλαια και βελτίωση της ρευστότητας κάτι που είχε ανάγκη η εταιρεία. Πρόκειται για μία εταιρεία με μέλλον, ειδικά σε μία περίοδο που το real estate πάει από το καλό στο καλύτερο. Μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να αυξήσει σημαντικά τον τζίρο, καθώς σήμερα είναι χαμηλός και δεν μπορεί να αφήσει κέρδη.


Κλειστή η αγορά των ΗΠΑ σήμερα (Memorial day). Από τις 28 Μαΐου η εκκαθάριση των συναλλαγών στις μετοχές θα γίνεται στο Τ+1. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της απλοποίησης των συναλλαγών, την εκκαθάρισή τους με ηλεκτρονικό χρήμα, ενώ οι ταχύτητες πλέον του Internet επιτρέπουν ενημερώσεις των σχετικών αποθετηρίων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Η προηγούμενη μείωση του χρόνου εκκαθάρισης στις ΗΠΑ είχε γίνει το 2017 (Τ+2 από Τ+3).

Μέχρι στιγμής ο S&P καταγράφει την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε χρονιά εκλογών. Στατιστικά όταν ο S&P 500 κερδίζει άνω του 10% στις πρώτες 100 συνεδριάσεις της χρονιάς τερματίζει στο τέλος του έτους με θετικό πρόσημο στο 85% των περιπτώσεων και έχει κατά μέσο όρο ετήσια απόδοση 8,6%.


Το φαινόμενο NVDIA: Θα μπορούσαν να γραφτούν «σεντόνια» για τη μετοχή ωστόσο υπάρχουν στατιστικά τα οποία προκαλούν τουλάχιστον δέος. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας (2,55 τρισ. δολάρια) πλέον είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ ο τζίρος της πρώτης ώρας των συναλλαγών στην συνεδρίαση της Πέμπτης ξεπέρασε τον τζίρο όλης της αγοράς του ΧΑ για το 2023.

Την προηγούμενη Πέμπτη η μετοχή της NVDIA στη βασική αγορά διαπραγμάτευσης του Nasdaq (χωρίς να υπολογίζονται παράγωγα ή άλλα προϊόντα μόχλευσης) πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας 87 δισ. δολαρίων, όσο δηλαδή πραγματοποίησε το ΧΑ σε τέσσερα χρόνια (2020 -2023). Μια μετοχή σε μία συνεδρίαση έκανε το τζίρο που κάνουν 160 μετοχές σε 995 συνεδριάσεις. Η επιδραστικότητα των κερδών της NVIDIA ήταν τέτοια που έστειλε το ρυθμό αύξησης των κερδών του S&P 500 από το +5% στο +9,4%, καθιστώντας το α’ τρίμηνο του 2024 ως το καλύτερο όλων των εποχών σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή.


Rebalancing θα έχουμε στις 31 Μαΐου για τον MSCI. Ωστόσο την Τρίτη 28 Μαΐου θα υπάρξει έκτακτη αναδιάρθρωση του FTSE. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μάθουμε αν θα υπάρξουν εκπλήξεις και στον δικό μας FTSE πέρα από την αναμενόμενη προσθήκη του Ελ. Βενιζέλος στη σύνθεση του δείκτη και τη διαγραφή της Quest.


Όλο και περισσότεροι strategists στους επενδυτικούς οίκους της Wall Street προτείνουν τα carry trades, μία στρατηγική που εκμεταλλεύεται τη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια και το εισόδημα που προσφέρουν τα νομίσματα και τα ομόλογα υψηλότερων αποδόσεων. Τα carry trades τα πηγαίνουν καλά όταν επικρατεί ηρεμία στις αγορές, κάτι που οι strategist προβλέπουν καθώς εκτιμούν πως οι περιορισμένες μειώσεις επιτοκίων θα διατηρήσουν τη μεταβλητότητα σε χαμηλά επίπεδα.

Η UBS συστήνει πωλήσεις στο ελβετικό φράγκο για αγορές δολαρίου ΗΠΑ και δολαρίου Αυστραλίας. Η Societe Generale προτιμά τα ευρωπαικά ομόλογα υψηλότερου ρίσκου, ενώ η Pictet Asset Management προτιμά τις υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα του Μεξικού και της Βραζιλίας. Τα carry trades κέρδισαν οπαδούς από τότε που ο επικεφαλής της Fed απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων αυξήσεων στα επιτόκια, κάτι που έβγαλε από το κάδρο το ρίσκο να πυροδοτηθεί μεταβλητότητα.

Σύμφωνα με την BofA, το σημάδι της Fed οτι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων ήταν ένα πράσινο φώς για τα carry trades. H συγκρατημένη μεταβλητότητα θα στηρίξει μία ευρεία γκάμα από carry trades το καλοκαίρι. Ο δείκτης MOVE που μετρά την προβλεπόμενη μεταβλητότητα στα επιτόκια έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022.

Η UBS προτείνει το ελβετικό φράγκο ως το νόμισμα χρηματοδότη λόγω της προοπτικής μεγαλύτερων επιτοκιακών μειώσεων στην Ελβετία απ' ό,τι τιμολογούν οι αγορές. Αντίθετα, το δολάριο Αυστραλίας είναι ελκυστικό λόγω της επιμονής του πληθωρισμού που σημαίνει οτι θα τύχει στήριξης από τα επιτόκια στην Αυστραλία. Societe Generale και JP Morgan συστήνουν τα ομόλογα υψηλότερου ρίσκου για το έξτρα εισόδημα που προσφέρουν, όπως για παράδειγμα τα ιταλικά έναντι των γερμανικών.


Η μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τελευταίων δεκαπέντε ετών για εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και η μεγαλύτερη από το 2021 για όλη την Ευρώπη, ανακοινώθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε. Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης στους παλιούς μετόχους για όλους τους κλάδους πλην του τραπεζικού, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters και του Bloomberg.

Η National Grid Plc (NG LONDON, NGG NYSE) αιφνιδίασε τους μετόχους της με την απόφασή της να προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή σχεδόν 8 δισεκατομμύρια Ευρώ με τις τρέχουσες ισοτιμίες). Όπως θα λέγαμε στην χώρα μας, πρόκειται για μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «αναπτυξιακού χαρακτήρα», καθώς τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του τεράστιου επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης.

Η National Grid λειτουργεί και διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην περιοχή της Νέας Αγγλίας στις ΗΠΑ, ενώ έχει και κάποιες δραστηριότητες στους τομείς του φυσικού αερίου και των αιολικών πάρκων. Το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι όντως τεράστιο, καθώς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ανέλθει σε περίπου 60 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, αυτές οι επενδύσεις είναι απαραίτητες λόγω της μεγάλης ανάγκης για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς και την προσαρμογή του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ενόψει της πορείας προς την εποχή των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Περίπου 23 δισεκατομμύρια λίρες θα χρησιμοποιηθούν για τις επέκταση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέντε φορές πάνω από τις επενδύσεις των προηγούμενων πέντε ετών.

Η επέκταση του δικτύου είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών σύνδεσης απομακρυσμένων σημείων παραγωγής ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα στην ξηρά και κυρίως στην θάλασσα και τα φωτοβολταϊκά πάρκα που αυξάνονται συνεχώς σε αριθμό. Περίπου 8 δισεκατομμύρια λίρες θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση και προσαρμογή του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης του αριθμού των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της επίσης πολύ σημαντικής αύξησης του αριθμού των αντλιών θερμότητας.

Για τους ίδιους περίπου λόγους, 17 δισεκατομμύρια λίρες και 11 δισεκατομμύρια λίρες αντίστοιχα θα κατευθυνθούν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και τις υπόλοιπες πολιτείες της περιοχής της Νέας Αγγλίας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Εκτός από τα χρήματα που θα αντλήσει η εταιρεία από τους μετόχους της, θα χρηματοδοτηθεί και από την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Όπως ανακοινώθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πουληθεί ο σταθμός υποδοχής και μεταφόρτωσης LNG ο οποίος βρίσκεται στην νήσο Grain, λίγο έξω από τις ακτές της νοτιοανατολικής Αγγλίας και είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος σταθμός στην Ευρώπη. Επίσης προς πώληση είναι και οι δραστηριότητες της επιχείρησης στον τομέα των χερσαίων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ.

Πέρα από όλα αυτά, οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν και μέσα από την ανάληψη νέου δανεισμού και την αύξηση των τελών που χρεώνει η εταιρεία στους χρήστες των δικτύων της. Αυτό σημαίνει πως θα ανεβεί το ύψος των λογαριασμών ρεύματος, αλλά η επιχείρηση υποστηρίζει πως οι επενδύσεις που θα κάνει θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της τιμής του ρεύματος και τελικά οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν. Aυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί. Το βέβαιο είναι πως οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι τεράστιες σε όλο τον κόσμο και όλες οι επιχειρήσεις του τομέα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.