Επενδυτική έκρηξη από Μυτιληναίο, ανάπτυξη για Lamda και επέκταση για Energean

Βλέπουμε τις αποτιμήσεις των εταιρειών να βελτιώνονται το τελευταίο διάστημα, αναλυτές να μιλάνε για έναν ενάρετο κύκλο ο οποίος μπορεί να συνεχιστεί και μία αναπτυξιακή πορεία. Βλέπουμε επίσης πολλούς επιχειρηματίες να ανακοινώνουν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες και επενδυτικά πλάνα και στελέχη της αγοράς να λένε πως σε λίγα χρόνια μπορεί η τιμή αυτής της μετοχής να είναι ακόμα και διπλάσια, για παράδειγμα. Σε ένα προηγούμενο ανοδικό κύκλο είδαμε μεσαίες εταιρείες να γίνονται μεγάλες και μάλλον αυτό θα επαναληφθεί αν η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα, ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα και οι επενδυτές συνεχίσουν να μας βλέπουν θετικά.


Έχετε αναρωτηθεί πού θα μπορούσε να είναι ο όμιλος Μυτιληναίος τα επόμενα χρόνια; Με τη μεγάλη επένδυση άνω του 1,1 δισ. ευρώ στον Καναδά αποκτά χαρτοφυλάκιο ισχύος 1,41 GW, το οποίο όταν θα μπει σε λειτουργία θα παράγει 2,1 τεραβατώρες ετησίως πράσινης ενέργειας και θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 1,5 εκατ. τόνους CO2. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος το είπε στη Γενική Συνέλευση, ότι δηλαδή ο όμιλος έχει αλλάξει κατηγορία και έχει άλλα μεγέθη. Για το 2023 είπε πως περιμένει EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ, κάτι που βρίσκεται σε ταύτιση με τις απόψεις που έχουν εκφράσει αναλυτές διεθνών οίκων σε εκθέσεις τους. Επίσης, στο τραπέζι σταθερά βρίσκεται το ενδεχόμενο dual listing σε ξένο χρηματιστήριο.

Και δεν πρόκειται για τα μοναδικά θετικά νέα για την αγορά που τροφοδοτούνται από την εταιρεία. Η Mytilineos, όπως αποκάλυψε ο CEO της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μεγάλη καναδική εφημερίδα (Globe and Mail), εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή στις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη συγκριτικά με την Ευρώπη.


H Μotor Oil, επίσης, ανοίγει βηματισμό.  Με επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ και έχοντας πλέον χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ 3 GW συν τις άλλες δραστηριότητες, πού θα βρίσκεται σε μερικά χρόνια, όταν σταδιακά το επόμενο διάστημα θα έρχονται και τα έσοδα από τις νέες δραστηριότητες στις ανανεώσιμες πηγές; Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όταν αρχίσει να εκτελεί το μεγάλο μέρος του ανεκτέλεστου, όταν θα έχει κάνει το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Καζίνο στο Ελληνικό, θα εκμεταλλεύεται την Εγνατία Οδό και θα έχει τα κατασκευαστικά έσοδα, τις παραχωρήσεις και άλλα, τι νούμερα θα μπορεί να γράφει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών;


Δεκάδες ακόμα τα παραδείγματα των εταιρειών μικρών και μεγάλων, που μπορούν να αυξήσουν έσοδα και κέρδη και να δώσουν μεγάλες υπεραξίες στους μετόχους και υψηλότερα φορολογικά έσοδα στο κράτος. Φυσικά θα πρέπει να έχουμε σταθερότητα και να μην περάσουμε όσα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια (πανδημία, ενεργειακή κρίση κ.α.).


Στα παραπάνω παραδείγματα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τη Lamda Dev., η οποία αυτήν την περίοδο υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα projects στην Ευρώπη, το Ελληνικό, το οποίο όταν θα φτάσει το 2025 σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα αποτελεί στολίδι και εκτίμηση της στήλης είναι πως θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο τουριστικό προϊόν που λέγεται Ελλάδα.

Ήδη έχουν αρχίσει τα έσοδα από τις προκαταβολές να φαίνονται στη λογιστική κατάσταση αλλά λόγω λογιστικών προτύπων θα πάει σε βάθος χρόνου η αποτύπωση. Στο πρώτο τρίμηνο τα εμπορικά κέντρα είχαν εξαιρετική πορεία με την εταιρεία να αυξάνει τα ενοίκια λόγω του πληθωρισμού και να πετυχαίνει ισχυρό EBITDA 20,9 εκατ. ευρώ που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ.

Οι συνολικές εισπράξεις ακινήτων στο Ελληνικό ανέρχονται στα 242 εκατ. ευρώ με τον όμιλο να έχει ταμειακά διαθέσιμα 675 εκατ. ευρώ. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων είναι στα 3,17 δισ. ευρώ (GAV) και η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) στα 1,32 δισ. ευρώ την ώρα που η αποτίμηση στο Χ.Α. είναι στα 1,1 δισ. ευρώ.    


Σημαντικές είναι οι προοπτικές εξαγωγών φυσικού αερίου από το κοίτασμα Katlan της Energean. Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνώρισε την ανακάλυψη του κοιτάσματος αυτού, το οποίο περιέχει εκτιμώμενη ποσότητα 68 δισ. κυβικών μέτρων. Από αυτά τα 31 δισ. κυβικά μέτρα είναι βεβαιωμένα αποθέματα, ενώ άλλα 37 δισ. κυβικών μέτρων είναι πιθανά αποθέματα.

Η Energean βρίσκεται στο στάδιο σχεδιασμού της ανάπτυξης του κοιτάσματος, δεδομένου ότι ποσότητες μπορούν να εξαχθούν προς Αίγυπτο και Ιορδανία, καθώς υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Το σχέδιο προς την ισραηλινή κυβέρνηση αναμένεται να υποβληθεί έως το φθινόπωρο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη αναγνώριση ανακάλυψης φυσικού αερίου από την ισραηλινή κυβέρνηση εδώ και 8 χρόνια, δηλαδή από το 2015. Σε ό,τι αφορά την εξαγωγή ποσοτήτων φυσικού αερίου από το κοίτασμα Katlan προς την Κύπρο, ήδη έχει τεθεί προς συζήτηση το θέμα κατασκευής αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο.


Τρείς είναι οι βασικές παράμετροι για την επιτάχυνση της επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Η πιο σημαντική από αυτές είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η αποφυγή του στασιμοπληθωρισμού. Η δεύτερη είναι η ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η τρίτη είναι η ταχεία επάνοδος σε δημοσιονομική ισορροπία σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι αναλυτές της Alpha Bank σημειώνουν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη χώρα μας έγινε με ρυθμό ταχύτερο, τόσο σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσο και με τις περσινές εκτιμήσεις για την πορεία του. Από την άλλη πλευρά η αναθεώρηση επί τω βελτίω των εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2023 υποδηλώνουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού μετά τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας έχει αποφευχθεί οριστικά.

Μια, ακόμα, θετική εξέλιξη είναι και αυτή των πρόσφατων αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου τα οποία έτυχαν θετικής αποδοχής από τις αγορές, όπως φάνηκε και από την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και από τη διεύρυνση του περιθωρίου απόδοσης του ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο ιταλικό.

Σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, σταδιακά υποχωρούν με τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να βρίσκεται στο 4,5% τον Απρίλιο έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου κατέγραψε την υψηλότερη τιμή στην περίοδο μετά την πανδημία.


Ο Jens Weidmann, πρώην διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank και γνωστός στο ελληνικό κοινό από την εποχή των μνημονίων, θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Commerzbank μετά το πράσινο φως από τους μετόχους της τράπεζας στην ετήσια γενική συνέλευση. Θα είναι ο πέμπτος πρόεδρος ΔΣ της τελευταίας εξαετίας.

Ο Weidmann αποχώρησε από τη Bundesbank το 2021 μετά από μια δεκαετή θητεία κατά την οποία αντιστεκόταν σθεναρά στην επιθετική πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προγράμματος μαζικών αγορών ομολόγων για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης. Θα αντικαταστήσει τον Helmut Gottschalk, o οποίος ανέλαβε το 2021 την προεδρία του ΔΣ της Commerzbank όταν ο προκάτοχος αρρώστησε.

Η Commerzbank, στην οποία το κράτος κατέχει μειοψηφικό ποσοστό μετά από διάσωσή της πριν μια δεκαετία, βρίσκεται στα μέσα προγράμματος αναδιάρθρωσης το οποίο περιλαμβάνει μείωση προσωπικού και συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων για να επανέλθει σε κερδοφορία.


Για άλλη μία φορά, η Lucid (LCID NASDAQ) ζητά χρήματα από τους μετόχους της, περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η εταιρεία θα εκδώσει περίπου 439 εκατομμύρια νέες μετοχές. Το 39,50% από αυτές, δηλαδή 173 εκατομμύρια μετοχές, θα πουληθεί σε επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου. Το υπόλοιπο 60,5%, κοντά στα 265 εκατομμύρια μετοχές, θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην μεγαλύτερη μέτοχο της Lucid, την Ayar Third Investment Company, η οποία είναι συνδεδεμένη με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, το Public Investment Fund (PIF).

Από τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας συμπεραίνουμε πως η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι κοντά στα 6,83 δολάρια, δηλαδή περίπου 12% χαμηλότερα από την τιμή της μετοχής στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης. Οι μετοχές που θα καταλήξουν σε επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου θα πουληθούν αρχικά σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες οι οποίες θα τις πουλήσουν σταδιακά σε άλλους επενδυτές.

Με τη νέα έκδοση μετοχών, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας (εκτός βέβαια από το PIF) θα υποστούν διάλυση (dilution) του μεριδίου τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά περίπου 21%. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η νεαρή αυτοκινητοβιομηχανία αντλεί κεφάλαια μέσα από την αγορά. Το 2022 άντλησε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια εκδίδοντας μετοχές με τιμή πώλησης λίγο κάτω από τα 11 δολάρια.

Το πιθανότερο είναι πως τελικά θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια, καθώς το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει για την ανάπτυξη των πωλήσεών της δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τηρηθεί. Η Lucid, η οποία δημιουργήθηκε από έναν από τους βασικότερους συνεργάτες του Έλον Μασκ στην Tesla, τον Πίτερ Ρόλινσον, έχει αναγκαστεί να χαμηλώσει πολλές φορές τις προβλέψεις της για τον αριθμό αυτοκινήτων που θα κατασκευάσει και θα πουλήσει το 2023 και το 2024.

Αυτό οφείλεται στην δυσκολία της επιχείρησης να ξεκινήσει την μαζική παραγωγή στο εργοστάσιό της. Η αδυναμία εξεύρεσης ζωτικών εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητά της, σε συνδυασμό με το γεγονός πως πρόκειται για ένα νέο εργοστάσιο με εργαζόμενους χωρίς πείρα στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξηγεί κατά μεγάλο μέρος την δυσκολία αύξησης της παραγωγής. Ταυτόχρονα, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και γενικότερα του κόστους παραγωγής κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα καθώς οι ζημιές της εταιρείας όλο μεγαλώνουν.

Η παρουσία του PIF στο μετοχικό της κεφάλαιο εγγυάται την επιβίωση της Lucid, δεν είναι όμως σίγουρο πως θα κάνει πολύ καλό και στους υπόλοιπους μετόχους. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την σαουδαραβική πλευρά είναι να κρατήσει όρθια την εταιρεία για να μπορέσει να περάσει στο δεύτερο στάδιο εξέλιξης που είναι η ανέγερση δεύτερου εργοστασίου, αυτή την φορά στην Σαουδική Αραβία.

Πολλοί είχαν ελπίσει πως το PIF θα αποφάσιζε να εξαγοράσει πλήρως την εταιρεία σε μία καλή τιμή για τους υπόλοιπους μετόχους. Η τελευταία εξέλιξη μάλλον διαλύει αυτές τις ελπίδες και δημιουργεί τον φόβο πως η Lucid μπορεί να περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο του PIF σε πολύ χαμηλότερη τιμή αν τα προβλήματα στην αύξηση της παραγωγής συνεχιστούν για πολύ ακόμα. Μέχρι το τέλος του 2023 πιθανότατα θα ξέρουμε αν αυτή η ανησυχία είναι βάσιμη.  

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.