Το δυνατό come back της ΔΕΗ, το growth του ΟΠΑΠ και τα χαρτιά των νέων ρεκόρ

Η αγορά επιβεβαιώνει τη δυναμική της και δείχνει πως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών απελευθερώθηκαν δυνάμεις και πολλοί που ήταν επιφυλακτικοί λόγω του πολιτικού ρίσκου, αγοράζουν με μανία ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Τα καλά θεμελιώδη ήταν γνωστά, αλλά υπήρχε μία αβεβαιότητα. Τώρα έχει απομακρυνθεί και οι μετοχές κινούνται υψηλότερα και μάλιστα έντονα. Οι προχθεσινές αναφορές μας σε μετοχές όπως Aegean, Κρι-Κρι και ΟΠΑΠ έγιναν γιατί τα θεμελιώδη υποστηρίζουν υψηλότερα επίπεδα. Χθες είδαμε μεγάλη κίνηση στις περισσότερες, εξέλιξη που επιβεβαιώνει την εκτίμηση της στήλης, ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Μεγάλη άνοδος χθες για Aegean Airlines, Κρι-Κρι αλλά και άλλες μετοχές που είχαν νέα.

Ιστορικά υψηλά για τη Viohalco, την Autohellas, τη Cenergy, πολυετή για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά μία θετική εξέλιξη ήταν ότι αφυπνίστηκαν και μετοχές εταιρειών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Αν και υπάρχουν σημαντικές αξίες σε αυτήν την κατηγορία η έλλειψη επενδυτών και μάλιστα μικροεπενδυτών είναι απαξιώσει την εικόνα πολλών μετοχών.

Σημαντική άνοδο είδαμε σε Real Consulting, Intrakat, Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom, ΣΙΔΜΑ και άλλες. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η πορεία γιατί πολλές αξίζουν καλύτερα επίπεδα αποτίμησης.


Εξαιρετικό, όπως άλλωστε ανέμεναν οι αναλυτές, ήταν το πρώτο τρίμηνο της ΔΕΗ και νομίζουμε πως βάζει τα θεμέλια για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της μετά από πολλά χρόνια. Ο τζίρος άγγιξε τα 2 δισ. ευρώ με τα EBITDA να ανέρχονται στα 280,5 εκατ. ευρώ από 170 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 65%. Και εδώ φαίνεται πως ο στόχος των 1,1 δισ. ευρώ που έχει θέσει η διοίκηση είναι στο σωστό δρόμο, αν και ο CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης  ανέβασε λίγο το στόχο στα 1,2 δισ. ευρώ!

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 51,1 εκατ. ευρώ, ενώ στο περσινό πρώτο τρίμηνο είχε ζημία 186 εκατ. ευρώ. Ο κ. Στάσσης ανέφερε πως η ΔΕΗ μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και απώτερο στόχο τη μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη. Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν στα 195,5 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ με την αύξηση να οφείλεται στις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής, στα έργα ΑΠΕ, αλλά και στη νέα μονάδα φυσικού αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη. Ο καθαρός δανεισμός σε σχέση με το περσινό τρίμηνο είναι μειωμένος (2,03 δισ. ευρώ). 


 Όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η διοίκηση του ΟΠΑΠ στην ενημέρωση των αναλυτών επανέλαβε την εκτίμησή της για EBITDA στο σύνολο του 2023 μεταξύ 740 εκατ. ευρώ και 760 εκατ. ευρώ και τόνισε πως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου θα επανέλθει με περισσότερα.

Η τάση του πρώτου τριμήνου συνεχίζεται και στο δεύτερο, ενώ δίνει έμφαση η διοίκηση στη βελτίωση της εμπειρίας των παικτών σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται. Σύμφωνα με τον Jan Karas, CEO του ΟΠΑΠ, σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε σχέση με τις στρατηγικές προτεραιότητες για την online αγορά. Συγκεκριμένα, η ανανεωμένη πλατφόρμα αθλητικού στοιχηματισμού του Pamestoixima.gr προσφέρει μια ανταγωνιστική και ελκυστική πρόταση, με στόχο την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες και της παικτικής δραστηριότητας. Η πλήρης δυναμική της νέας πλατφόρμας αναμένεται να αναδειχθεί με το ξεκίνημα της νέας αθλητικής σεζόν. 

Το Opaponline.gr, η νέα πλατφόρμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα, προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να παίξουν διαδικτυακά αριθμοπαιχνίδια του ΟΠΑΠ. Φιλοδοξία της εταιρείας είναι το Opaponline.gr να καθιερωθεί ως ένας online κόμβος ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα πρώτα σημάδια από τη λειτουργία είναι ενθαρρυντικά.


Σημαντική στήριξη στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα προσδώσουν η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η υγεία του τραπεζικού τομέα και οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις νέες εκλογές και με δεδομένη την επικράτησή της στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, αναφέρει η Moody’s σε έκθεσή της.

Η συνέχιση της δημοσιονομικής και της οικονομικής πολιτικής είναι ένα θετικό στοιχείο για το αξιόχρεο της Ελλάδας, το οποίο σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνουν τις προοπτικές για σημαντική μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Moody’s θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως. Μάλιστα το χρέος της γενικής κυβέρνησης ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω από 150% του ΑΕΠ το 2025 έναντι 171,3% το 2022, καθώς οι προοπτικές αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικά υψηλότερες.

Ταυτόχρονα αναμένεται και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, καθώς, όπως αναφέρει η Moody’s η χώρα μας διαθέτει το καλύτερο προφίλ χρέους λόγω της διάρκειάς του, αλλά και για το γεγονός ότι βρίσκεται σε «επίσημα χέρια», τα δημοσιονομικά έχουν τακτοποιηθεί, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και τα «κόκκινα δάνεια» έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα της δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε όλες τις πράξεις της ΕΚΤ και να επιστρέψει στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική, καθώς είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Σημεία - κλειδιά για την επενδυτική βαθμίδα είναι οι τέσσερις αξιολογήσεις του αξιόχρεου που αναμένονται στο διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου και συγκεκριμένα της Fitch στις 9 Ιουνίου, της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου, της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και της S&P στις 20 Οκτωβρίου.


Νέα ώθηση στις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, και κυρίως των μικρομεσαίων, θα δώσει η δυναμική υψηλότερων πωλήσεων που αναμένεται, στην επόμενη τριετία. Μεσοσταθμικά, σε ετήσια βάση, η άνοδος αυτή εκτιμάται σε 7% (έναντι 5% του 2022), τουλάχιστον για το 50% των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, σχεδιάζουν να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

Αυτό αναφέρεται σε σχετική έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία και διαπιστώνει ότι εκτός από την ποσοτική ενίσχυση, σημαντική είναι και η ποιοτική αναβάθμιση των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία χαρακτηρίζονται από έναν ισορροπημένο συνδυασμό αύξησης δυναμικότητας σε επίπεδο παραγωγής και προώθησης, αλλά και βελτίωσης αποτελεσματικότητας κυρίως μέσω ψηφιακών δράσεων.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, το 40%, περίπου, των ΜμΕ προγραμματίζουν για το 2023 είτε αύξηση προσωπικού, είτε αύξηση παγίων, με το 12% να συνδυάζει και τα δύο. Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, οφείλονται στην επαναφορά της οικονομίας σε μια σημαντική επιτάχυνση μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που δεν έχει ακόμη πλήρως αποκλιμακωθεί.

Στο στοιχείο αυτό συνηγορεί και η άνοδος κατά οκτώ μονάδες που κατέγραψε ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023, μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα επιδείνωσης λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων. Συγκεκριμένα, ήδη έχει καλύψει τα 2/3 των απωλειών που προκλήθηκαν αρχικά από την πανδημία και στη συνέχεια από την ενεργειακή κρίση. Η βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα οδήγησε σε κάθετη αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που ακολουθεί στρατηγικές ανάπτυξης, το οποίο διαμορφώθηκε στο 57% του τομέα ΜμΕ (έναντι 47% κατά το προηγούμενο εξάμηνο).


Σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την προειδοποίηση της Fitch, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση για την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ. «Τίθεται σε επανεξέταση με αρνητικές προοπτικές για να απεικονίσει τον κίνδυνο αποτυχίας του Κογκρέσου να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης έγκαιρα. Αν το Κογκρέσο δεν κινηθεί, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της» αναφέρουν οι αναλυτές.

Με τις αγορές να εστιάζουν στο θρίλερ της αύξησης της οροφής χρέους και το ρίσκο να χάσουν οι ΗΠΑ τη βαθμίδα ΑΑΑ, η Ευρώπη έδειχνε να αδιαφορεί στην είδηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, εισήλθε σε ύφεση τους πρώτους μήνες του 2023. Το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ ανέβηκε πάνω από το 7% μετά την κίνηση του οίκου Fitch να θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Στην Ουάσιγκτον οι διαπραγματευτές του προέδρου Biden και του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν «παραγωγικές συνομιλίες», αλλά χωρίς να διαφαίνεται λύση στο αδιέξοδο και οι αγορές παραμένουν ανήσυχες για το ενδεχόμενο ενός τεχνικού default στις αρχές Ιουνίου. Μια υποβάθμιση των ΗΠΑ από τους οίκους αξιολόγησης μπορεί να επηρεάσει την τιμολόγηση αμερικανικών χρεογράφων αξίας τρισεκατομμυρίων. Η κίνηση της Fitch θύμισε το επεισόδιο του 2011 όταν ο οίκος S&P υποβάθμισε τις ΗΠΑ προκαλώντας αναστάτωση και ξεπούλημα στη χρηματιστηριακή αγορά.


Έχουν ήδη περάσει λίγο παραπάνω από έξι μήνες από την έναρξη της ισχύος της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τον καθορισμό της ανώτατης τιμής του από τις χώρες της ομάδας G7. Επίσης, έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ και άλλων προϊόντων διύλισης αργού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως θυμόμαστε, σκοπός των μέτρων ήταν η μείωση των εσόδων που φέρνει στο ρωσικό δημόσιο η πώληση αργού πετρελαίου και των προϊόντων διύλισής του χωρίς να προκληθεί αναταραχή στην διεθνή αγορά.

Όσο αφορά στο αργό πετρέλαιο, αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι η σημαντική αλλαγή του παγκόσμιου χάρτη της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Kpler, τα οποία αναφέρονται σε ρεπορτάζ του Bloomberg, τα μέτρα «εναντίον» του ρωσικού πετρελαίου έχουν προκαλέσει μία πολύ σημαντική αλλαγή, κυρίως στην Ασιατική αγορά. Τον Απρίλιο που μας πέρασε, πάνω από το 30% του αργού πετρελαίου που εισήγαγαν η Κίνα και η Ινδία προήλθε από τρεις χώρες, οι οποίες κατά σύμπτωση είναι στην «μαύρη λίστα» των δυτικών χωρών: την Ρωσία, το Ιράν και την Βενεζουέλα.

Το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο του 2022 ανερχόταν σε 12%. Την ίδια στιγμή, έχει σημαντικά η ροή πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δυτικής Αφρικής προς το ασιατικό δίδυμο, κατά 35% και 40% αντίστοιχα. Ο λόγος που μαζί με το ρωσικό πετρέλαιο αναφέρουμε το ιρανικό και το βενεζουελάνικο είναι πως είναι πιο φθηνά από τα υπόλοιπα, ακριβώς λόγω των κυρώσεων. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως οι δύο μεγάλες ασιατικές χώρες εκμεταλλεύονται τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες και αγοράζουν αργό πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές.

Κατά κάποιο τρόπο, οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές πετρελαίου στην Ασία έχουν γίνει ο αναγκαστικός προορισμός για το πετρέλαιο της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας. Αυτό σημαίνει πως οι τρεις αυτές χώρες είναι πλέον όμηροι της Κίνας και της Ινδίας και υποχρεωτικά πουλάνε το πετρέλαιο σε χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η διεθνής οργάνωση ενέργειας (ΙΕΑ) υποστηρίζει πως τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ανεμπόδιστη ροή πετρελαίου με ταυτόχρονη μείωση των εσόδων του Ρωσικού Δημοσίου. Το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει και το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στο ντίζελ και τα άλλα προϊόντα διύλισης, φαίνεται πως οι φόβοι πως η Ευρώπη θα έμενε χωρίς ντίζελ ήταν κάπως υπερβολικοί. Στοιχεία της εταιρείας Vortexa τα οποία επεξεργάστηκε το Bloomberg, δείχνουν πως η ροή προϊόντων διύλισης προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αυτές τις μέρες στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο του 2022.

Μόνο που το ρωσικό ντίζελ που κάλυπτε το 50% των ευρωπαϊκών εισαγωγών έχει δώσει την θέση του σε φορτία από την Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, την Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα μέτρα που έλαβαν η Ε.Ε. και η ομάδα G7 φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα και σίγουρα δεν κάνουν κακό στις ίδιες. 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.