Black Box: Πλοίο στην ομίχλη οι τράπεζες

-Πέσαμε σε τέλμα. Οι αμφιβολίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία του Covid-19  -και στη χώρα μας ιδιαίτερα λόγω τουρισμού- έχουν παραλύσει το ΧΑ και από όλες σχεδόν τις χρηματιστηριακές εταιρείες απλώνεται μια γκρίνια για τις χαμηλές και απογοητευτικές επιδόσεις της αγοράς.

-Με εξαίρεση την ενέργεια που γίνονται κάποιες δουλειές, όλες οι άλλες business είναι παγωμένες σε κάποιο αόριστο, μεταβατικό στάδιο. Κινητικότητα έχουμε τελευταία και στον  κατασκευαστικό κλάδο όπου φαίνεται πως κυοφορούνται κάποιες συμφωνίες, οι οποίες εφόσον προχωρήσουν βοηθούν σημαντικές μονάδες του κλάδου που είναι  υπό πίεση «να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω».

- Οι τράπεζες με τα μορατόρια στις πληρωμές δανείων, θυμίζουν πλοίο στην ομίχλη που πλέει χωρίς ορατότητα, μόνον με τη βοήθεια των οργάνων. Και είναι κρίμα γιατί οι Έλληνες τραπεζίτες τα πήγαν καλά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Για παράδειγμα γλίτωσαν το φέσι της Folli Follie, απέφυγαν την ξέρα της Ιntralot…

-Γενικότερα όμως είναι άδικο να έχει γίνει στις τράπεζες τόσο σημαντική δουλειά, η οποία σκιάζεται τώρα από την  πανδημία του Covid-19. Ρίξτε μια ματιά στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος:   Κατά 16,2% ή 13,3 δις. μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ)  το 2019.

-Από 81,8 δις. το 2018 υποχώρησαν στα 68,5 δις. στο τέλος του 2019 και σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2020 μειώθηκαν ακόμη 11,1% στα 60,9 δις. Από 45,4% κατά το 2018, ο λόγος ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων υποχώρησε στο 40,6% το 2019 και στο 37,3% τον περασμένο Μάρτιο. Αν λάβετε υπόψη ότι είναι σε εξέλιξη τώρα και το project της Alpha Bank που είναι η μεγαλύτερη πώληση ΜΕΔ, τα 60,9 δις. στο τέλος του έτους  θα είναι στην περιοχή των  50 δις.

-Προφανώς τα 50 δις εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο νούμερο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε από τα 113-114 δις. ΜΕΔ, και διανύθηκε σημαντική απόσταση και μάλιστα με μια οικονομία που δεν βοηθά. Για αυτό και η επιδημία του Covid-19 οδηγεί τις τράπεζες στο μαρτύριο του Σίσυφου, ειδικά όταν διαβάζεις στην έκθεση της ΤτΕ ότι οι πρωταθλητές στα ΜΕΔ είναι ο κλάδος της εστίασης με 58,8% με την κεντρική τράπεζα να επισημαίνει το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων του κλάδου τουρισμός/καταλύματα που φτάνει το 27,6%. Αν αυτές είναι οι επιδόσεις της καλής περιόδου, δηλαδή συνέβαιναν τότε που τουρισμός κάθε χρόνο κατέρριπτε ρεκόρ επισκεπτών, τι μας περιμένει στις αρχές του 2021;