Black Box: Κάτι σημαντικό συμβαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία παρατηρείται τόσο μεγάλη κινητικότητα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά και μάλιστα ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα. Έχουμε και λέμε:

- Ισχυροί επιχειρηματίες δεσμεύουν κεφάλαια και σπεύδουν να πάρουν θέση οδηγού σε κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως οι κατασκευές και η πληροφορική.

- Οι τράπεζες επιτέλους τρέχουν σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων και είναι έτοιμες να κάνουν το τελευταίο μεγάλο βήμα που θα τους δώσει το εισιτήριο για την τραπεζική ένωση και την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

- Μεγάλες επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, αντλώντας κεφάλαια από το Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων όπου βρίσκουν πια όλο και πιο πρόθυμους επενδυτές.

- Ξένοι επενδυτές που έχουν ποντάρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν την παρουσία τους και τελειώνουν deals.

Κάποιες από αυτές τις κινήσεις τις είχαμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν αλλά σπασμωδικά και μεμονωμένα.

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων, συμμαχίες μεγάλων επιχειρηματιών και deals στην πραγματική οικονομία, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Όχι γιατί η Ελλάδα γίνεται Σιγκαπούρη, αλλά επειδή η αγορά προεξοφλεί κάτι. Αυτό το «κάτι» είναι η επανεκκίνηση της ανάκαμψης που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και διέκοψε με βίαιο τρόπο η πανδημία. Είτε η επανεκκίνηση λάβει χώρα σε ένα μήνα είτε σε πέντε, εγχώριοι και ξένοι «παίκτες» προετοιμάζονται.

Αν σε αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του οποίου θα ενεργοποιηθούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια, έχουμε όλο το παζλ που μας δείχνει την εικόνα από το μέλλον.

---

Πανηγυρική ήταν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 30ετές ομόλογο. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι το 1,9% είναι ακριβό επιτόκιο όταν η Γερμανία δανείζεται με περίπου 0,2% για την ίδια διάρκεια ή ότι ο ΟΔΔΗΧ έπρεπε να δανειστεί νωρίτερα στις αρχές του χρόνου. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει.

Και εξηγούμαστε. Το επιτόκιο που πληρώνει σήμερα το ελληνικό δημόσιο είναι ελαφρώς υψηλότερο από της Ιταλίας. Και αν κάποιοι δεν το θυμούνται, η στήλη οφείλει να πει ότι η Ιταλία ούτε χρεοκόπησε πριν 9 χρόνια, ούτε κούρεψε τα ομόλογα. Επομένως, το επιτόκιο όχι μόνο είναι χαμηλό, αλλά παράλληλα αποδεικνύει ότι οι αγορές έχουν… ξεχάσει τι συνέβη το 2012 ή ότι δίνουν μία νέα ευκαιρία στην Ελλάδα να δείξει ότι έχει αφήσει πίσω της τις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία και στο «κούρεμα» του χρέους.

Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στις λεπτομέρειες που αναμένεται να δώσει ο ΟΔΔΗΧ για τη δημοπρασία. Θα μάθουμε το ακριβές ποσό των προσφορών και κυρίως το μείγμα και την προέλευση των επενδυτών που συμμετείχαν. Μην ξεχνάμε ότι όσοι αγόρασαν χθες θεωρητικά το έκαναν με τη λογική ότι θα πάρουν πίσω το κεφάλαιο το 2052…

---

Πάντως, για να θυμηθούμε τα πιο παλιά, το 30ετές δεν είναι το πιο μακροχρόνιο ομόλογο που έχει εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Όσο και αν σήμερα ακούγεται οξύμωρο η Ελλάδα το 2007, λίγους μήνες δηλαδή πριν το ξέσπασμα της κρίσης, είχε «βγάλει» 50ετές ομόλογο. Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τότε ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης, οπαδός του δόγματος ότι η... «ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη». Το πόσο θωρακισμένη ήταν, το κατέγραψε η ιστορία. Ας μη σταθούμε σε αυτό, αλλά στην έκδοση του 50ετούς ομολόγου. Η έκδοση είχε γίνει πάλι Μάρτιο (φαίνεται ότι στην Κυβέρνηση δε φοβούνται «τις ειδούς του Μαρτίου» και καλύφθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση. Το ομόλογο ήταν τιμαριθμοποιημένο, δηλαδή η απόδοση του ήταν συνδεδεμένη με την πορεία του πληθωρισμού και το αρχικό του κουπόνι ήταν λίγο πάνω από το 2%. Διόλου άσχημο αν συγκριθεί με το 1,90% που «έπιασε» χθες το 30ετές. Αλλο, όμως, το 2007 άλλο το 2021. Τότε βγαίναμε από το συννεφάκι της ανθηρής οικονομίας και μπαίναμε στην καταιγίδα της κρίσης χρέους. Σήμερα οι αγορές ποντάρουν πως βρισκόμαστε στην αντίστροφη πορεία.

---

Ούτε δέκα λεπτά δεν πρόλαβε να μείνει ανοιχτό χθες το βιβλίο προσφορών για την πώληση του 3,5% της Jumbo από τον Απόστολο Βακάκη. Οι 4,8 εκατομμύρια μετοχές απορροφήθηκαν σε χρόνο dt με τη συναλλαγή να αποφέρει στον μεγαλομέτοχο της εταιρείας έσοδα περίπου 76 εκατ. ευρώ. Αν μπορούμε να συμπεράνουμε κάτι από το ενδιαφέρον, είναι πως η αλλαγή σκυτάλης των funds προς εταιρείες του λιανεμπορίου και των καταναλωτικών προϊόντων οι οποίες θα ευνοηθούν από το άνοιγμα της αγοράς και τη σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα, συμβαίνει πια μπροστά στα μάτια μας.

---

Σχεδόν στο 102 η αξία του πράσινου ομολόγου της ΔΕΗ, με το καλημέρα της διαπραγμάτευσής του. Πολύ καλή η συμπεριφορά του, δίνει την ευκαιρία στους πολύ βραχυπρόθεσμους να πάρουν σημαντικά κέρδη, αλλά και σε πολλούς -μα πάρα πολλούς- επενδυτές οι οποίοι δεν κατάφεραν να μπουν στην αρχική έκδοση, να τοποθετηθούν. Στη ΔΕΗ πάντως, το σκέφτονται πολύ σοβαρά να ξαναβγούν στις αγορές λίγους μήνες αργότερα.

---

Οι δύο αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των Ελλάκτωρ και Τράπεζα Πειραιώς δίνουν καθαρό προβάδισμα επένδυσης στα δύο ομόλογα που εκδόθηκαν το 2019 και 2020: Το μεν ομόλογο του Ελλάκτωρ έχει κουπόνι 6,375% και απόδοση 7,95% της δε Πειραιώς 5,5% και απόδοση 7,62%. Οι αυξήσεις θα ενδυναμώσουν εκτός από κεφαλαιακά και ταμειακά βελτιώνοντας το αξιόχρεο των δύο εισηγμένων. Επομένως, το ρίσκο αθέτησης πληρωμής του ομολόγου είναι σαφώς χαμηλότερο και η απόδοση τηρουμένων των συνθηκών πολύ ελκυστική.

---

Θα χρειαστεί η χρήση του… VAR για να δούμε αν τελικά η Τράπεζα Πειραιώς θα επιστρέψει στη σύνθεση του MSCI τον Μάιο. Η Eurobank είχε καταφέρει και είχε συμπεριληφθεί στη σύνθεση του Δείκτη μετά τη συγχώνευση της με την Grivalia τον Μάιο του 2019, πολύ μετά τις κρίσιμες ημερομηνίες του Απριλίου. Αν η εταιρική πράξη του book building μετρήσει εντός του Απριλίου, πριν δηλαδή από την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ, τότε μπορεί να έχουμε το «4 στα 4» αφού μέχρι στιγμής όλο το συστημικό γκρουπ πληροί τις προϋποθέσεις εισαγωγής.

---

Στην κυβέρνηση λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τον εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων με υψηλό αριθμό καθημερινών επαφών έχοντας κατά νου την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, άλλωστε, αγγίζουν το 1 εκατ. και πολλά από αυτά τα επαγγέλματα σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το άνοιγμα του τουρισμού και του εμπορίου. Αποφάσεις αναμένονται από την κυβέρνηση στα μέσα Απριλίου, όταν και θα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων. Λίγο πριν το Πάσχα, άλλωστε, θα υπάρχει σαφής εικόνα και για τη διαθεσιμότητα εμβολίων. Εφόσον, λοιπόν, το επιτρέψουν οι συνθήκες και κυρίως ο αριθμός των εμβολίων, οι επαγγελματικές ομάδες υψηλού συγχρωτισμού αναμένεται να λάβουν «χαρτί προτεραιότητας» για εμβολιασμό, σε ένα κομβικό τάιμινγκ, δηλαδή λίγο πριν ανοίξει η τουριστική περίοδος για τη χώρα.

---

Και μιας και μιλάμε για εμβόλια, αυτό που συμβαίνει με την υπόθεση της Astra Zeneca και τις μεγάλες χώρες της ΕΕ, μοιάζει με τον κυνηγό που πυροβολεί τα πόδια του. Δεν είμαστε γιατροί ούτε πολιτικοί για να ξέρουμε αν το πάγωμα των εμβολιασμών από κάποιες χώρες έχει ως κίνητρο την υγεία των πολιτών ή την άσκηση πίεσης στην Astra Zeneca που έχει εκτεθεί με το πρόγραμμα των παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ. Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε (και θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ) είναι πως οι ΗΠΑ είναι μήνες μπροστά στον εμβολιασμό των πολιτών της σε σχέση με την Ευρώπη, και αυτό θα μεταφραστεί και στις οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των δύο ηπείρων καθώς το αργότερο τέλος Μαϊου οι ΗΠΑ θα έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους.

---

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η Cenergy Holding άντεξε στην πανδημία, αλλά κατάφερε να σημειώσει ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας πάνω από 100 εκατ.ευρώ το 2020. Ο όμιλος έχει καταφέρει να διατηρεί σταθερό ύψος ανεκτέλεστων παραγγελιών, που το 2020 έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ. Τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη του ομίλου σε συνδυασμό με την πτώση του δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά το 2020 και ειδικότερα στα 331 εκατ.ευρώ, δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για το τρέχον έτος. Στον τομέα των καλωδιακών έργων, με δεδομένο τον υφιστάμενο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών οι οιωνοί είναι θετικοί. Η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», ο χάρτης πορείας της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η αναδυόμενη αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ και τα project που έχουν ανακοινωθεί στη Μεσόγειο δημιουργούν ένα θετικό momentum για την εταιρεία. Η ζήτηση άλλωστε για υπεράκτια και χερσαία συστήματα καλωδίων ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί.  Την ίδια στιγμή το εργοστάσιο της Fulgor θα διατηρήσει φέτος την υψηλή παραγωγική του δραστηριότητα. Στον έτερο κλάδο δραστηριότητας του ομίλου, αυτόν του κλάδου σωληνών χάλυβα, η πανδημία έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα. Ωστόσο, η Σωληνουργεία Κορίνθου και το τρέχον έτος θα υλοποιήσει νέες επενδύσεις, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς του υδρογόνου και της αιολικής ενέργειας και διεισδύοντας σε νέες γεωγραφικές αγορές και αγορές προϊόντων. Εν ολίγοις, η λέξη που εκφράζει το σύνολο των δραστηριοτήτων της εισηγμένης είναι μία: «Ανάπτυξη»

---

Υπεύθυνο σχέσεων με επενδυτές και υπεύθυνο σχέσεων με ομολογιούχους αναζητά η Τιτάν. Οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση των σχέσεων με τους επενδυτές εκτός των άλλων τυπικών κριτηρίων θα πρέπει να ομιλούν τη Γαλλικήν απταίστως.