Black Box: Η ΔΕΗ κάνει το μεγάλο άλμα για την επόμενη μέρα της χώρας

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο (12/12/2001) η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας θα είναι σύντομα γεγονός.

Μιλάμε πια για μια -σχεδόν- καθαρή ιδιωτικοποίηση σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, για την οποία ό,τι και να λένε η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, είναι σαν να μιλούν μπροστά στον ανεμιστήρα. Το δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείου που έχουν υπό τον έλεγχό τους σήμερα το 51%, θα κρατήσουν πιθανότατα την καταστατική μειοψηφία με ένα ποσοστό κοντά στο 34% που διασφαλίζει το μάνατζμεντ και τα δικαιώματα του blocking minority. Tτο σχέδιο είχε καταρτιστεί από καιρό, αρχικά με τον Κωστή Χατζηδάκη και εν συνεχεία με τον νυν υπουργό Κώστα Σκρέκα.

Ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα η μετοχή της ΔΕΗ -και συνολικά, το Χρηματιστήριο πιεστεί, έχουμε πια μπει σε νέα εποχή που σύντομα θα αναδείξει άλλα επίπεδα αξιών για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ θα βγει στην αγορά για να αντλήσει τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, ίσως και περισσότερα. Αφενός για να καλύψει το χρονικό και πιθανό «χρηματοδοτικό κενό» μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο τέλος του 2021 ή αρχές 2022, που θα της αποφέρει 1,3 δισ. ευρώ στα ταμεία της και θα αφαιρέσει 800 εκατ. ευρώ από τα χρέη της, αφετέρου για να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα.

---

Γράφαμε χθες -με μια σχετική επιφύλαξη - για επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ με στόχο να μειώσει το «βρώμικο» λιγιντικό της αποτύπωμα. Οι ανακοινώσεις μας διέψευσαν ευχάριστα. Η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις 8,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας με στόχο να πρασινίσει την παραγωγή της και να βγει εκτός συνόρων. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πραγματικό ηλεκτροσόκ για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και τους ξένους επενδυτές που επιδιώκουν να να πάρουν μέρος στη μετεξέλιξη της επιχείρησης ή να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ

Δεν γνωρίζουμε άλλη εισηγμένη ή άλλον εγχώριο και ξένο επενδυτή να έχει τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα.

Συνεπώς, δικαίως μιλάμε για τον μεγαλύτερο επενδυτή της χώρας, ακόμη κι αν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που θα διοχετεύσει, θα αφορά σε ξένες αγορές, με την εταιρεία να παίρνει τη θέση των ελληνικών τραπεζών που κάποτε διέπρεπαν στα Βαλκάνια.

---

Ακόμη και αν η ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου -με παραίτηση των παλαιών μετόχων αλλά και με παράθυρο συμμετοχής τους έως του ποσοστού που θα διασφαλίζει τη σημερινή συμμετοχή τους- πυροδοτήσει βραχυπρόθεσμα ρευστοποιήσεις για τη μετοχή, η στήλη υιοθετεί τις εκτιμήσεις των πολύ καλών επαγγελματιών συνεργατών της ότι είναι το μεγάλο επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό success story της επόμενης ημέρας το οποίο θα φέρει σημαντικές υπεραξίες μεσοπρόθεσμα.

Ποια ; Η εταιρεία που προ λίγων ετών βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας, είχε πέσει σε αποτίμηση στα 300 εκατ. ευρώ, και σύντομα θα γράφει 3 δισ. ευρώ στο ταμπλό. Και με ελάχιστο καθαρό δανεισμό κάτω από το 1 δισ. ευρώ, θα μπορεί να διαπραγματευτεί ανταγωνιστικά επιτόκια με τις τράπεζες και να αντλήσει νέα κεφάλαια, σε μια περίοδο που υποχρεώνεται να μειώσει το πελατολόγιό της, να βάλει λουκέτο στο μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής λιγνιτικής ενέργειας και να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις με πράσινο προσανατολισμό.

---

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να μάθουμε τι σημαίνει η δυνατότητα συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στην ΑΜΚ της ΔΕΗ κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μην υποστούν απίσχανση.

--

Να το θυμηθείτε πως σε λίγα χρόνια η «διάσωση»της ΔΕΗ από το 2019 και εντεύθεν θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια…

---

Την τελευταία φορά που διοίκηση τράπεζας διέψευδε μετ' επιτάσεως τα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου ήταν η Alpha Bank. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωσε και λίγες ημέρες μετά την υλοποίησε.Ας κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι στα μισόλογα άλλων -πολύ- μεγάλων τραπεζών για τις οποίες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κορυφαίο -πολιτικό- επίπεδο. 

---

Στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Πατέλης κάνει επαφές υψηλού επιπέδου με επενδυτές. Η επιστροφή στα πάτρια θα έχει ειδήσεις. Κυρίως για τις τράπεζες.

---

Μια σχετική παγωμάρα υπήρξε χθες σε όλα τα επίπεδα για την προειδοποιητική επιστολή της κομισιόν σε ό,τι αφορά την πλημμελή υιοθέτηση της οδηγίας του 204 αναφορικά με το bail in (διάσωση εκ των έσω) για τις τράπεζες. Ψάχνονται τι έχουν κάνει «λάθος».

---

.Quiz…Ποια εταιρεία ακινήτων που έχει γιγαντωθεί τον τελευταίο χρόνο και διαθέτει ισχυρή μετοχική βάση ετοιμάζει νέα χρηματοδότηση;

Η στήλη ακούει ότι η εν λόγω εταιρεία που παρουσίασε σημαντικά αυξημένα έσοδα, ταμειακά διαθέσιμα μεγάλα και έχει κάνει σειρά αγορών ακινήτων πρόκειται να χρηματοδοτήσει το μελλοντικό της επενδυτικό πρόγραμμα με την έκδοση ομολόγου…

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η άντληση ενός ποσού της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο ασφαλώς θα επιτρέψει στην εταιρεία να ενισχύσει κι άλλο την αξία του χαρτοφυλακίου της με νέες προσθήκες, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και των σχετικών συζητήσεων.

Αν αυτό συμβεί σίγουρα θα είναι πιο κοντά στους στόχους πενταετίας… και ίσως πάνω από αυτούς… Αυτό λέγεται διαχείριση και turnaround story…

--

Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης για την απόδοση από το ΤΑΙΠΕΔ του 16% του ΟΛΠ στην Cosco η οποία μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο θα «ρίξει» στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ 88 εκατ.

Μέσω της νέας σύμβασης παραχώρησης παρέχετε πενταετή παράταση -μέχρι το καλοκαίρι του 2026-  για την ολοκλήρωση των 11 υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 293 εκατ, ευρώ, όπως αυτές προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης που κυρώθηκε με τον νόμο
Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές επενδύσεις της Cosco στον λιμάνι του Πειραιά όπως προβλέπει το master plan, ανέρχονται σε 612 εκατ. ευρώ, με τα 293,7 εκατ. ευρώ εξ αυτών να αφορούν τις λεγόμενες δεσμευτικές επενδύσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021 προκειμένου να μεταβιβαστεί στην Cosco και το υπόλοιπο 16% του ΟΛΠ.

Μαθαίνουμε ότι από τα 293 εκατ επενδύσεις έχουν συμβασιοποιηθεί τα 250 εκατ. ευρω, και η σύμβαση θα σημάνει την επιτάχυνση των επενδύσεων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

---

Δηλαδή έπρεπε να γίνει όλος αυτός ο θόρυβος για την efood για να τα μαζέψει όπως – όπως η εταιρεία και να πάρει πίσω τις αντεργατικές πρακτικές της; Λίγη στρατηγική δεν βλάπτει. Αντιθέτως σε γλιτώνει από αχρείαστες περιπέτειες

---

Στρατηγικής σημασίας το deal Τιτάνα και Τέρνα Ενεργειακής για τα απορρίμματα. Η στήλη στοιχηματίζει πως δεν θα εξαντληθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

---

Το μήνυμα του πολύπειρου επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου για τις τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να αποδειχθεί game changer για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Μια πρώτη εικόνα από τις δυνητικές επιπτώσεις μας την έδωσε χθες το χρηματιστηριακό ταμπλό. Οι βιομηχανικές εταιρείες που καίνε φυσικό αέριο για την παραγωγή, πήραν την κατιούσα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.