Black Box: Γιατί πιέζονται οι τράπεζες στο ταμπλό

Φωτεινοί παντογνώστες δεν είμαστε, αλλά αυτό που διακρίνει η στήλη για τις τράπεζες είναι ότι η αγορά συντάσσεται περισσότερο με τις αυστηρές εκτιμήσεις Στουρνάρα για το ύψος των νέων κόκκινων δανείων της πανδημίας (8-10 δισ. ευρώ). Και αυτό δεν είναι καλό νέο, από τη στιγμή που μοναδική βοήθεια στο τραπέζι είναι ο Ηρακλής, ενώ το σχέδιο για Bad Bank βρίσκεται καταχωνιασμένο σε κάποια ανήλιαγα κυβερνητικά συρτάρια.

Η κακοδαιμονία των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο έχει αρχίσει να εξουθενώνει την αγορά και την πραγματική οικονομία. Χρόνια τώρα οι επενδυτές στροβιλίζονται γύρω από το ίδιο πρόβλημα. Τα κόκκινα δάνεια και ο τρόπος που θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Αλλά ενώ το πρόβλημα αντί να περιορίζεται διογκώνεται, οι δραστικές λύσεις -οι δραστικές, όχι οι «μαγικές»- απομακρύνονται από τραπέζι. Και τώρα, με την επιδείνωση των συνθηκών της πανδημίας, η αγορά ανησυχεί πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν και η ζημιά θα είναι πιο κοντά στο σενάριο Στουρνάρα που προβλέπει νέα κόκκινα δάνεια 8-10 δισ. ευρώ.  

Είναι γεγονός ότι εν μέσω της πανδημίας οι τράπεζες πλήττονται πανταχόθεν και ο κλάδος «στιγματίζεται» με τις χειρότερες χρηματιστηριακές επιδόσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρονιά πέρυσι έκλεισε με τον τραπεζικό δείκτη να μετράει απώλειες της τάξεως του 41% ενώ φέτος ο Ιανουάριος έκλεισε με περίπου -15%.

Η επίδοση αυτή δημιουργεί μεν συνθήκες «συμπιεσμένου ελατήριου» καθώς πλέον οι τράπεζες κατά μέσο όρο διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση στο 0,3 της λογιστικής τους αξίας. Από την άλλη η ακραία αυτή υποτίμηση, μαρτυρά πως κάτι δεν πάει καλά, αλλιώς θα είχαν σπεύσει όλοι να αγοράσουν την ευκαιρία.

Στην ουσία οι ελληνικές τράπεζες δίνουν μία μάχη με το χρόνο για να βάλουν σε μία τάξη τον Ισολογισμό τους σε συνθήκες που έχουν γίνει ιδιαίτερα αντίξοες.

 Έτσι στην Ηράκλεια προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν για βγάλουν από πάνω τους τα κόκκινα δάνεια (με μοναδική βοήθεια του ΗΡΑΚΛΗ μία που το σχέδιο Στουρνάρα για την δημιουργία κακής τράπεζας έχει κολλήσει σε κάποια κυβερνητικά συρτάρια), δημιουργούνται πλέον σοβαρά προσκόμματα.

Πρώτον η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (βλέπε πλειστηριασμοί) έχει μπλοκάρει όλο τα σύστημα. Οι servicers δεν μπορούν να εισπράξουν ενώ πρέπει να πληρώνουν τις προμήθειες που έχουν συμφωνήσει και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Δεύτερον οι τιμές των ακινήτων «έχουν καθίσει». Αγοραστές από το εξωτερικό δεν έρχονται με αποτέλεσμα η ζήτηση να έχει περιοριστεί δραματικά. Έτσι, ενώ οι τραπεζίτες προσδοκούσαν αύξηση των τιμών η οποία θα οδηγούσε σε ανατίμηση των ακινήτων – collaterals που διαθέτουν οι τράπεζες, αυτό δεν συμβαίνει. Μία τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε σημαντικά τα κεφάλαια που είναι αναγκασμένες να κάψουν οι τράπεζες προκειμένου να τιτλοποιήσουν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων. Παράλληλα  οι τράπεζες χάνουν σημαντικά έσοδα  από τη διαμεσολάβηση τους  - και όχι μόνο – από το  real estate.

Το τελευταίο αποτελεί και την τρίτη πηγή κακοδαιμονίας των τραπεζών.

   Ήδη η Πειραιώς σχεδιάζει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 1,1 δισ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών.  Αν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 30 ύψους δισ. ευρώ, η αγορά θεωρεί σήμερα σχεδόν δεδομένο πως όλες θα ακολουθήσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για να αναπληρώσουν τα κεφάλαια που θα κάψουν.

---

Και μιας και για τις τράπεζες ο λόγος, δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την καταρχήν συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να προχωρήσει ο Ηρακλής ΙΙ, και οι τράπεζες ετοίμασαν κιόλας τη μοιρασιά. Βέβαια μελάνι και χαρτί δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα μια που το «πράσινο φως» από τους θεσμούς άναψε στη διάρκεια των επαφών που είχαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της 9ης Αξιολόγησης.

Το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί (για το ακριβές ύψος των εγγυήσεων τις διαδικασίες παρακολούθησης κλπ) θα τα δούμε καλώς εχόντων τον Μάρτιο όταν η σχετική συμφωνία λάβει «νομική σάρκα» και κατατεθεί στη Βουλή.

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος σχεδόν θα είναι copy paste με τον προηγούμενο που αφορούσε τον Ηρακλής Ι.

Βέβαια μένει να δούμε πως θα γίνει ο χειρισμός κάποιων «τεχνικών ζητημάτων» τα οποία εξαιτίας των αναστολών και των άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω τη κρίσης, δημιουργούν κάποια προβλήματα.

Όπως για παράδειγμα ότι ο ισχύον νόμος προέβλεπε κάποιες κυρώσεις στην περίπτωση που οι εισπράξεις από τα κόκκινα δάνεια τα οποία είναι υποκείμενα στα senior bonds, είναι χαμηλότερες από τους στόχους.

Για να επανέλθουμε -μέχρι να λυθούν όλα τα παραπάνω- στο θέμα της κατανομής των εγγυήσεων. Στο νέο πρόγραμμα φαίνεται ότι θα συμμετάσχει η Τράπεζα Πειραιώς με δύο τιτλοποιήσεις 15 δισ. ευρώ συνολικά. Η Εθνική Τράπεζα υπολογίζει να πάρει μέρος με τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 7 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπο ποσό του Ηρακλής II (μέχρι τα 32 δισ.) αναμένεται να τα μοιραστούν Alpha Bank και Eurobank με τιτλοποιήσεις της τάξης των 4 - 5 δισ. η μία.

---

Παρά τις δυσκολίες, η ΕΚΤΕΡ δεν σταματά να κυνηγάει νέα έργα, έστω και μικρά. Ένα από αυτά που ανέλαβε πρόσφατα, αφορά το project, ύψους 747 χιλ. ευρώ, για λογαριασμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με αντικείμενο την αναδιάρθρωση της υφιστάμενης μονάδας εμβολίων. Θα πραγματοποιηθεί με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κι έτσι η κατασκευαστική θα πληρωθεί, μιας και πέρυσι τον Μάιο είχε προσφύγει στη διαιτησία για ξενοδοχείο που είχε ανακατασκευάσει στην Ανάβυσσο.

---

Στα 110 εκατ. ευρώ αποτιμάται η αξία των ακινήτων της Ektasis Development η εκποίηση των οποίων θα γίνει  μέσω 15 ανεξάρτητων πλειοδοτικών διαγωνισμών στο διάστημα μεταξύ 8-11 Φεβρουαρίου 2021. Σύμβουλος του ειδικού διαχειριστή είναι η ελεγκτική εταιρεία PwC και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει από την Ειδική Διαχειρίστρια στις 17 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία θα προσελκύσει ξένα και διεθνή ονόματα και κορωνίδα των εκποιούμενων αναμένεται να είναι το οικόπεδο στη διασταύρωση της οδού Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στον Δήμο Αμαρουσίου, 17 στρεμμάτων που έχει το παλαιό κτίριο της Kodak.  Με δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχουν γραφεία Class A όπως  της Google Hellas, Trastor, E&Y, Deloitte, Viohalco και το μέγεθος του ακινήτου είναι σημαντικό πείθει τους ανθρώπους της αγοράς για μεγάλη προσέλευση....

Αν και πρόκειται για σημαντικό διαγωνισμό που «σέρνεται» από το 2017, αναβάλλεται λόγω της πανδημίας. Ο λόγος για το έργο 37,7 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την ανάθεση του υποπρογράμματος γνωστού ως FOS, δηλαδή Follow On Support ή εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων AS-332C1 Super Puma που έχουν σώσει πολλές ζωές. Ο διαγωνισμός λοιπόν, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, μετατίθεται για τις 10 Μαρτίου.

---

Με σύμμαχο την ισχυρή ρευστότητα στα ταμεία της που φτάνει τα 7 εκατ. ευρώ (σε σύνολο δανείων 10 εκατ. ευρώ) και τα νέα πιστωτικά όρια που έχει εξασφαλίσει, επιχειρεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης η εταιρεία Χαϊδεμένος. Ο κορονοϊός έχει χτυπήσει σκληρά τον κλάδο των εκτυπώσεων, με την εταιρεία να καταγράφει πτώση εσόδων 24,4% στο 9μηνο του 2020 (10 εκατ. ευρώ) και ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ.

---

Eιδική ομάδα για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου έχει δημιουργήσει η εταιρεία Logismos προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενο εκτροχιασμό λόγω ασυνέπειας πελατών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό από την αναστολή δραστηριοτήτων.  Το αρμόδιο τμήμα αξιολογεί συνεχώς την φερεγγυότητας των πελατών λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοοικονομική τους κατάσταση και την εξυπηρέτηση των τρεχουσών οφειλών τους. Η εκτίμηση της εταιρείας είναι πως η αγορά θα αρχίσει να επιστρέφει στην «κανονικότητα» από το τρίτο τρίμηνο του 2021, επηρεάζοντας θετικά και τα δικά της μεγέθη.

---

Aναβολή επενδυτικών πλάνων φέρνει η τρέχουσα κατάσταση για τη Μοτοδυναμική, όπως ενημερώνεται η στήλη. Η εταιρεία προχωρά σε ενέργειες περιορισμού του κόστους και σε διαπραγμάτευση με τους κύριους προμηθευτές της για μείωση των εξόδων και βελτίωση των ταμειακών του ροών.

---

Αρνητικά έκλεισε το 2020 για τη Λανακάμ, η οποία το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα έτους. Η εταιρεία για να μπορέσει να ενισχύσει την ταμειακή της ρευστότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, πήρε νέα δάνεια. Στο 9μηνο ο δανεισμός της είχε αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, σε 1,4 εκατ. ευρώ.  Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να καταγράψει πτώση 25%, ενώ όπως ενημερώνεται η στήλη μέρος των δανείων που έλαβε η εισηγμένη θα κατευθυνθεί στη συνέχιση των επισκευών στα ακίνητα της εταιρείας. Απώτερος σκοπός; Η αξιοποίηση των ακινήτων της.