Black Box: Έρχεται η ώρα της ΔΕΗ

Ζήτημα ...24ώρων είναι πλέον η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές. Η επιχείρηση, της οποίας η μετοχή πρωταγωνιστεί τους τελευταίους μήνες στο χρηματιστήριο είναι έτοιμη να «σηκώσει» 500 εκατ. ευρώ ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αφού θεωρεί ότι έχει έρθει το σωστό τάιμινγκ και μπορεί να επιτύχει ένα ικανοποιητικό επιτόκιο.

Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, η επιχείρηση θα κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες την πρώτη της εμφάνιση στις αγορές μετά από επτά χρόνια, αφού η τελευταία της έξοδος ήταν αυτή του 2014.

Μετά την Alpha Bank που ολοκλήρωσε χθες την άντληση 500 εκατ. ευρώ, και εν αναμονή του ομολόγου της έκδοσης ομολόγου από τη Motor Oil, η ΔΕΗ, της οποίας η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται σταθερά άνω των 2 δισ ευρώ, θα είναι όχι μόνο η επόμενη επιχείρηση που θα κάνει την μεγάλη κίνηση, αλλά και η πρώτη ελληνική εταιρεία, που θα εκδώσει ομόλογο με «ρήτρα αειφορίας».

Δηλαδή ρήτρα μέσω της οποίας θα δεσμεύεται έναντι των επενδυτών για ποσοτικοποιημένη μείωση εκπομπών CO2 ανά έτος. Και ως γνωστόν, επιχείρηση με σταθερά μειούμενες εκπομπές CO2 σε βάθος ετών, μεταφράζεται διεθνώς σε μικρότερο επενδυτικό ρίσκο, επομένως μπορεί να επιτύχει καλύτερους όρους δανεισμού.

Εκεί πάντως όπου ποντάρει η επιχείρηση δεν είναι τόσο σε ένα θεαματικό pricing, δηλαδή σε απρόσμενα χαμηλές συνθήκες τιμολόγησης, όσο η επόμενη ημέρα της έκδοσης. Στην δευτερογενή αγορά, όπου διαπραγματεύονται τα Sustainability Linked Bonds, όπως ονομάζονται παγκοσμίως αυτού του τύπου τα ομόλογα, καταγράφουν πολύ καλές επιδόσεις.

Εκδίδοντας με άλλα λόγια τώρα ένα τέτοιο ομόλογο η ΔΕΗ, θα καταφέρει να κτίσει τέτοιες θέσεις, ώστε μελλοντικά, όταν θα ξαναβγεί στις αγορές, να μπορέσει να πετύχει ακόμη πιο φθηνή τιμολόγηση.

---

«Τρέχουν» και επισήμως πλέον οι διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ και στην αρμόδια Επιτροπή Επιλογής θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα ονόματα (και τα βιογραφικά) των πρώτων υποψηφίων. Όπως πληροφορείται η στήλη, η διαδικασία δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη φορά, καθώς μεταξύ των επιπλέον προσόντων που απαιτούνται για τους υποψήφιους, είναι η γνώση της ελληνικής γλώσσας. Και βέβαια, το εύλογο ερώτημα, είναι πόσοι τραπεζίτες τους εξωτερικού ξέρουν ελληνικά... Μήπως λοιπόν, αυτή τη φορά μας προκύψει Έλληνας, ή έστω ελληνικής καταγωγής CEO; Οπότε και τα βιογραφικά αναμένονται με ενδιαφέρον, τόσο για την Επιτροπή που θα κάνει την τελική εισήγηση, όσο και για την κυβέρνηση και τους θεσμούς που θα έχουν τον τελικό λόγο, ή για την ακρίβεια τη σύμφωνη γνώμη.

---

Μια διαφορετική επέτειος. Ο Μάρτιος ξυπνά μνήμες...ελληνικών ομολόγων. Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2019, το ελληνικό Δημόσιο «τόλμησε» να βγει στις αγορές μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου. Η τελευταία φορά που εκδόθηκε 10ετές ελληνικό ομόλογο ήταν και πάλι Μάρτιο, όμως το μακρινό 2010, λίγο πριν η πόρτα των αγορών κλείσει ερμητικά για τη χώρα μας.

Το 2019, η ταλαιπωρημένη από την ύφεση και τη δεκαετή κρίση ελληνική οικονομία βγήκε από το καβούκι της και ζήτησε από τις διεθνείς αγορές να τιμολογήσουν τον κίνδυνο της χώρας. Είχε προηγηθεί η διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody’ s μόλις δύο ημέρες πριν, που είχε βγάλει το ελληνικό αξιόχρεο από τον… πάτο των σκουπιδιών. Η Ελλάδα τελικά άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9%, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 11,8 δισ. ευρώ.

Το 3,9% ήταν προφανώς υψηλό και μη βιώσιμο, ωστόσο αποτέλεσε ένα τεστ μετά από τόσα χρόνια αδυναμίας και απαξίωσης. Στη συνέχεια η αλλαγή κυβέρνησης και το σχέδιο εφαρμογής φιλικών προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη πολιτικών ξεμπλόκαρε τους ελληνικούς τίτλους και μετά ήρθε η πανδημία να ανατρέψει τα πάντα.

Πριν ένα μήνα, το ελληνικό δημόσιο βγήκε ξανά στις αγορές με 10ετές ομόλογο, αυτή τη φορά με περίσσιο θάρρος αφού οι ελληνικοί τίτλοι συμμετέχουν για πρώτη φορά  - λόγω της πανδημίας - στο έκτακτο QE της ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Η Ελλάδα άντλησε 3,5 δισ. ευρώ με το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών 0,75% (!) και το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Έλληνες και ξένοι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο 31 δισ. ευρώ, περίπου 10πλάσιο ποσό από αυτό που ζητούσε. Ας είναι καλά τα αρνητικά επιτόκια και η δίψα των επενδυτών για αποδόσεις...

Μέσα σε δύο χρόνια ο κίνδυνος της χώρας τιμολογείται τόσο διαφορετικά από τις αγορές και όσο η ΕΚΤ συνεχίσει να εντάσσει τους ελληνικούς τίτλους στο QE, τουλάχιστον δηλαδή έως τον Μάρτιο (πάλι Μάρτιος) του 2022, η κυβέρνηση θα έχει μία μεγάλη ευκαιρία να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της οικονομίας με ιστορικά χαμηλό κόστος.

---

Έρχεται είδηση σε εισηγμένη του λιανεμπορίου που θα εκπλήξει θετικά τους μετόχους της. Αν μη τι άλλο και κέρδη θα εισφέρει και αξία θα αναδείξει. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία κλείνει από στιγμή σε στιγμή και οι επίσημες ανακοινώσεις θα βγουν την ερχόμενη εβδομάδα.

---

Λεπτές είναι οι ισορροπίες για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, ύστερα από τους νέους όρους που θέτει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για να εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης της επένδυσης 160 εκατ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει η στήλη, η DG Comp ζητάει τον διπλασιασμό σε 62 εκατ. ευρώ του αρχικού τιμήματος και τη σημαντική μείωση της διάρκειας παραχώρησης. Ως αποτέλεσμα, τα νούμερα για την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο και ελέγχει με 80% η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και με 20% η Goldair δεν βγαίνουν. Το τι μέλλει γενέσθαι για το project, που φιλοδοξεί να καθιερώσει την Ελλάδα ως πύλη logistics, θα κριθεί από τις νέες διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε το έργο, που δημοπρατήθηκε το 2016, να ξεκολλήσει. Ίδωμεν.

---

-Η αγορά που βλέπει τα τρένα να περνούν. Θα μπορούσε να τίτλος για το μελόδραμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών που συνεχίζει να κρατάει ομπρέλα στην παγκόσμια καταιγίδα ρευστότητας η οποία διοχετεύεται στις αγορές και μέσω αυτών στις επιχειρήσεις. Το 2020 ήταν ένα εξαιρετικό έτος για τις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως. Παγκοσμίως πλην Ελλάδας. Τα στοιχεία της Ernst & Young που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη μας πληροφορούν πως 1.363 επιχειρήσεις μπήκαν πέρυσι σε κάποιο χρηματιστήριο, αντλώντας συνολικά 268 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν αυξημένος κατά 19% και των κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά 29% με τις εταιρείες τεχνολογίας και τη βιομηχανία να κρατούν τα σκήπτρα. Και όλα αυτά στον καιρό του Covid. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει να ελπίζει πια στο 2021. Ξέρουμε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες από τράπεζες και μεγάλες χρηματιστηριακές για να μπουν κάποιες (λίγες και καλές) νέες εταιρείες στο Χρηματιστήριο. Αλλά σε αντίθεση με την κοσμογονία που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα συνεχίζει να χάνει όλους τους συρμούς περιμένοντας να αλλάξει το κλίμα.

---

Πρόσθετη αξία στους μετόχους του θα δώσει ο ΟΤΕ με την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς 30 εκατ. ιδίων μετοχών τις οποίες στη συνέχεια θα ακυρώσει. O OTE σκοπεύει να διαθέσει 167 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022 για την επαναγορά με ανώτατη τιμή τα 30 ευρώ. Σε ακύρωση των ιδίων μετοχών που επαναγοράζει θα προχωρήσει και η Mytilineos η οποία έχει ήδη αποκτήσει πάνω από 4,3% του μετοχικού της κεφαλαίου, κάνοντας τους αναλυτές να ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά τις μελλοντικές τιμές στόχους.

---

Σήμερα δημοσιεύονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου τα οποία θα δώσουν τη συνολική εικόνα του 2020. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν συνολική μείωση 10,2%, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση θα είναι οριακά χαμηλότερη του 10%.

---

Με αρκετό ενδιαφέρον, όμως, αναμένεται η επόμενη εβδομάδα η οποία θα έχει και το πρώτο τραπεζικό αποτέλεσμα για τη χρήση του 2020.  .  Την Τετάρτη το απόγευμα η Eurobank θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τις επιδόσεις του δ’ τριμήνου και την εξέλιξη των δανείων σε αναστολή δίνοντας και ένα στίγμα για το τι θα πρέπει να αναμένουμε στα τραπεζικά τεστ αντοχής που έρχονται το καλοκαίρι. Αποτελέσματα χρήσης και μέρισμα θα ανακοινώσει και η Intercontinental ΑΕΕΑΠ την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Αεροπορίας Αιγαίου με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στην συνέλευση θα προσδιοριστούν λεπτομερώς και οι όροι συμμετοχής στην ΑΜΚ.

---

Με μπανεράκι πλέον στην ιστοσελίδα της Jumbo η εταιρεία ενημερώνει ότι υποστηρίζει πλέον τις πωλήσεις με σύστημα click inside. Καιρός ήταν.

---

Τιμές αλουμινίου στα 2.300, 2.500 και 2.750 δολάρια ανά τόνο βλέπουν οι αναλυτές της Goldman Sachs για τα έτη 2021, 2022 και 2023 στην ανάλυση τους για την μετοχή της Alcoa. Οι αναλυτές βασίζουν την εκτίμηση τους στην έλλειψη του μετάλλου που αναμένεται από την αύξηση της ζήτησης λόγω των προγραμμάτων δημοσιονομικής επέκτασης και το περιορισμό της προσφοράς λόγω μείωσης της παραγωγής στην Κίνα για λόγους που συνδέονται με εκπομπές ρύπων και της στροφής της αγοράς στο «πράσινο αλουμίνιο».

---

Τελικά τα Μάρμαρα Θάσου εξαγοράστηκαν από την Ικτίνος όπως μας ενημέρωνε επισήμως η εταιρεία ένα χρόνο πριν ότι προτίθετο να κάνει έως το τέλος του 2020;

---

Η Doppler συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αναλαμβάνει έργα. Το υψηλό ανεκτέλεστο φέρνει ικανοποίηση στη διοίκηση της εισηγμένης για το μέλλον, καθώς υπάρχουν αρκετά έργα που…περιμένουν. Η εταιρεία ανταποκρίνεται πλήρως στα δάνειά της, όπως αυτό των 1,8 εκατ.ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, στην πρώην Αγροτική Τράπεζα ύψους 1,3 εκατ.ευρώ, στην Attica Bank 1,2 εκατ.ευρώ και στην Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα η πλειονότητα του δανεισμού της εταιρείας έχει σε ένα μεγάλο μέρος αποπληρωθεί.

---

Διαχειρίσιμες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη Μύλοι Λούλη. Μείωση καταγράφεται στις κατηγορίες των επαγγελματικών προϊόντων αλευρόμυλου και στα στα μείγματα πρώτων υλών για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστικά. Αντίθετα ανοδικά κινούνται τα έσοδα των καταναλωτικών προϊόντων αλευρόμυλου και τα μείγματα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Η εταιρεία καταγράφει πτώση του κύκλου εργασιών, ενώ το βάρος της διοίκησης χει «πέσει» στην είσπραξη των απαιτήσεων και στην ομαλοποίηση των αρρυθμιών που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

---

Αντιθέτως, οι επιπτώσεις στη Λανακάμ είναι αρνητικές. Λογικό εφόσον η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας ενδυμάτων και μόδας έχει να κάνει με το λιανεμπόριο. Τα μέτρα κρατικής στήριξης «κρατούν» την εισηγμένη καθώς όπως μαθαίνουμε έχουν ανασταλεί οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, έχει καταβάλει μειωμένα ενοίκια στους χώρους που μισθώνει, ενώ η εισηγμένη αιτήθηκε και έλαβε επιδότηση των τόκων του τραπεζικού δανεισμού. Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στη θυγατρική εταιρεία στην Κύπρο.

---

Campina των Nou Nou και Milner είδες τις επιδόσεις σε επίπεδο κερδοφορίας να επηρεάζονται από την πανδημία. Η εταιρεία που έχει παρουσία και στην Ελλάδα, έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας κατά 1000 εργαζομένους, στην προσπάθειά της να μειώσει το λειτουργικό της κόστος. Σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά, το 2020 σημειώθηκε μείωση κύκλου εργασιών.

---

Η αγορά του καφέ αναπτύσσεται στη χώρα μας. Από το ρεπορτάζ του Liberal Markets για την Coffee Berry, έως τις πληροφορίες της στήλης για είσοδο στο λιανεμπόριο της Coffee Island, φαίνεται πως η αγορά προετοιμάζεται για επαναφορά στην κανονικότητα και προσδοκά σε ανάκαμψη. Η Coffee Island ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες αλυσίδες supermarket, προκειμένου να μπουν στα ράφια τους νέες σειρές προϊόντων.