7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

XPeng P2: Ιπτάμενο & αυτόνομο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Κίνα

XPeng P2: Ιπτάμενο & αυτόνομο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Κίνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στην XPeng, την υψηλής τεχνολογίας νεοφυή κινεζική εταιρία που φαίνεται ότι βάλθηκε να αντιμετωπίσει στα «ίσια» την φοβερή και τρομερή Tesla, που έχει πια καθιερωθεί ως η υπερδύναμη της ηλεκτροκίνησης. Έχοντας ιδρυθεί το 2014 με έδρα την Guangzhou, η XPeng Motors κατάφερε το περασμένο καλοκαίρι να μπει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), συγκεντρώνοντας 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ πρόσφατα μπήκε και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχοντας στόχο να συγκεντρώσει άλλα 2,0 δισ. δολάρια.

Αυτή λοιπόν η τόσο οικονομικά δραστήρια εταιρία κατάφερε τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2018 μέχρι σήμερα, να λανσάρει τα πρώτα δύο ηλεκτρικά -και εντυπωσιακών προδιαγραφών- μοντέλα της: ο λόγος για το SUV Xpeng G3, αλλά και για τη σπορ/κουπέ λιμουζίνα της εταιρίας, XPeng P7. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι πρόσφατα η XPeng κατάφερε με το μοντέλο P7 να καταρρίψει ένα ρεκόρ αυτόνομης οδήγησης, πραγματοποιώντας μια επίδειξη του επιπέδου της τεχνολογίας που έχει στην κατοχή της.

Επίσης, στη φετινή έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης (Shanghai Auto Show, 21-28/4 2021) η XPeng ανακοίνωσε ότι δέχεται προπαραγγελίες για ένα νέο πλήρως ηλεκτρικό σεντάν, το P5, ενώ παράλληλα προχώρησε στην ανακοίνωση του Voyager X1, ενός τέταρτης γενιάς ιπτάμενου αυτοκίνητου. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα που απαιτεί την παρουσία οδηγού/χειριστή, έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά παράλληλα έχει και τη δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα.

Από τότε, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 10.000 δοκιμαστικές πτήσεις για την εξέλιξη του Voyager X1. Ενώ έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πραγματικά test drives στην Κίνα μέχρι το τέλος του έτους.

Πίσω από το εν λόγω ιπτάμενο όχημα “X1” βρίσκεται η θυγατρική της Xpeng, XPeng Huitian, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνολογία των ιπτάμενων αυτοκινήτων. H XPeng Huitian είναι λοιπόν αυτή που, ενώ το X1 βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με ένα νέο πρωτότυπο ιπτάμενο – και φυσικά ηλεκτρικό - αυτοκίνητο το οποίο όμως αυτή τη φορά διαθέτει και δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης.

Πρόκειται για το X2, είναι το πέμπτης γενιάς ιπτάμενο αυτοκίνητο από την XPeng, το οποίο σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO) της εταιρείας He Xiaopeng, μας φέρνει «πιο κοντά σε ένα ευρύτερα διαθέσιμο και ασφαλές ιπτάμενο αυτοκίνητο». Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σχετικό, διάρκειας ενάμιση λεπτού, βίντεο αναρτήθηκε στο Weibo από τον ίδιο τον CEO της XPeng.

Σημειώστε στο σημείο αυτό ότι το Weibo είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, με 445 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα.

Από τεχνική σκοπιά τώρα, το ιπτάμενο αυτοκίνητο της XPeng Huitian ζυγίζει 360 κιλά και διαθέτει μέγιστο βάρος απογείωσης 560 κιλά, μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 130 km/h, ενώ η μπαταρία του επαρκεί για 35 λεπτά πτήσης.

Το X2 διαθέτει οκτώ έλικες τοποθετημένους σε τέσσερις άξονες, αλλά και οκτώ ανεξάρτητες ομάδες μπαταριών, που προσφέρουν υπερ-επαρκή τροφοδοσία, σε περίπτωση δυσλειτουργίας των κελιών κάποιας μπαταρίας.

Το XPeng X2 διαθέτει επίσης τεχνολογία αυτόνομου σχεδιασμού των διαδρομών των πτήσεών του, η οποία υποστηρίζεται από πολλαπλούς αισθητήρες, επιτρέποντας στο σκάφος πέμπτης γενιάς να παρακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους, να μπορεί να επιστρέψει εύκολα στην ξηρά και να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με κέντρα ελέγχου σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρων.

Το X2 είναι επιπλέον εξοπλισμένο με ένα σύστημα 24ωρης παρακολούθησης της λειτουργίας του ώστε να εντοπίζονται τυχόν προβλήματα πριν κλιμακωθούν.

Ενώ ακόμα και στην περίπτωση που κάτι θα πάει στραβά, οι επιβάτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, καθώς κάθονται σε εκτοξευόμενα καθίσματα με αλεξίπτωτο!

Σημειώστε ότι η XPeng δεν είναι μόνη της στο χώρο των ιπτάμενων ηλεκτρικών αυτοκινήτων – ή αν θέλετε, αεροταξί. Η Hyundai έχει ήδη δείξει τη δική της ιπτάμενη πρόταση, που εντάσσεται σε ένα ολόκληρο οικοσύστημα μηδενικών ρύπων, ενώ στο παρελθόν τη δική της απόπειρα είχε κάνει η Audi σε συνεργασία με την Airbus.