ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Πόσο επικίνδυνο είναι το κινητό στην οδήγηση; Ένα βίντεο που λέει πολλά…

Πόσο επικίνδυνο είναι το κινητό στην οδήγηση; Ένα βίντεο που λέει πολλά…

Εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια το “texting” κατά την οδήγηση, όπως γενικότερα επικίνδυνη είναι και η οδήγηση με το κινητό «στο χέρι», καθώς οδηγεί σε προσωρινή «τύφλωση του οδηγού». Και επειδή μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις, μια αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να πει πολλά σε μόλις 4,6 δευτερόλεπτα.

Η πρωτοβουλία μας έρχεται από την Αμερική, αλλά πίσω της κρύβεται μια μεγάλη ιαπωνική εταιρία. Ο λόγος για τη Lexus, η οποία αποφάσισε, στο πλαίσιο του Εθνικού Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Διάσπαση Προσοχής κατά την Οδήγηση (Απρίλιος), που καθιέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας (NSC) των ΗΠΑ πριν από 10 χρόνια, να μας θυμίσει μερικές πικρές αλήθειες και να μας κάνει επανεξετάσουμε κάποιες επιλογές που κάνουμε όταν είμαστε στο δρόμο και οδηγούμε.

Η απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση είναι, λοιπόν, εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς ήταν υπεύθυνη για την απώλεια 3.142 ζωών το 2019 στις ΗΠΑ (αυτά είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα) σύμφωνα με το NHTSA. Μία βασική αιτία της απόσπασης προσοχής – και ταυτοχρόνως μια πολύ επικίνδυνη συνήθεια - είναι η αποστολή και η ανάγνωση γραπτών μηνυμάτων.

Προσέξετε, λοιπόν: Πόσο χρόνο πιστεύετε ότι χρειάζεται να ρίξετε μια ματιά σε ένα μήνυμα κειμένου όταν οδηγείτε; Ένα ή δύο δευτερόλεπτα, σωστά; Λάθος!

Ενώ, λοιπόν, οι περισσότεροι οδηγοί πιστεύουν ότι τα γραπτά μηνύματα κατά την οδήγηση δημιουργούν μια στιγμιαία μόνο απόσπαση της προσοχής, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται πραγματικά για την αποστολή ή τη λήψη μηνύματος κειμένου όταν είστε πίσω από το τιμόνι είναι 4,6 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ασφάλειας της Κυκλοφορίας Εθνικών Οδών (NHTSA) των ΗΠΑ. Και οδηγώντας με 88 km/h το να πάρεις τα μάτια σου από το δρόμο για 4,6 δευτερόλεπτα είναι σαν να κάνεις το γύρω ενός ολόκληρου γηπέδου ποδοσφαίρου με τα μάτια σου κλειστά.

Για να μας πείσει σχετικά με τα παραπάνω η Lexus δημιούργησε και έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρωτότυπο βίντεο για να διαλύσει αυτήν την κοινή παρανόηση.

Στο νέο αυτό βίντεο που έχει τίτλο "Driving Disrupt", που κυκλοφόρησε σήμερα, η Lexus δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν ο οδηγός δεν μπορεί πλέον να δει το δρόμο για 4,6 δευτερόλεπτα. Οι συμμετέχοντες βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός Lexus NX, σε κλειστή διαδρομή, πιστεύοντας ότι έχουν παραλάβει το όχημα για δοκιμαστική οδήγηση. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι δεν οδηγούν ένα συνηθισμένο NX. Οδηγούν ένα μοναδικό, ειδικά τροποποιημένο όχημα που ονομάζεται "NX 4.6". Είναι ένα Lexus NX, εξοπλισμένο με ηλεκτροχρωματική τεχνολογία που μετατρέπει στιγμιαία το παρμπρίζ και τα παράθυρα από διαφανή σε αδιαφανή, μηδενίζοντας την ορατότητα – και κατά συνέπεια την επαφή του οδηγού με το δρόμο - για τον προαναφερθέντα κρίσιμο χρόνο των 4,6 δευτερολέπτων.

Στο βίντεο καταγράφεται το αναπόφευκτο χάος που ακολουθεί, που ακολουθεί καθώς οι έκπληκτοι οδηγοί δεν ξέρουν τι να κάνουν – και όπως είναι φυσικό βγαίνουν εκτός του νοητού δρόμου. Κάτι που στην πραγματική ζωή ισοδυναμεί τουλάχιστον με υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο.

«Η Lexus θέλει να ευαισθητοποιήσει για την ασφάλεια πίσω από το τιμόνι, αλλάζοντας τις αντιλήψεις σχετικά με τα γραπτά μηνύματα και την οδήγηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Lexus στις ΗΠΑ, Vinay Shahani, συμπληρώνοντας την παραπάνω δήλωση με το προφανές: «Ακόμα και τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας που κυκλοφορούν σήμερα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την απερίσπαστη προσοχή του οδηγού.»