Arrival & Uber: η ηλεκτροκίνηση συναντά το ride hailing

Arrival & Uber: η ηλεκτροκίνηση συναντά το ride hailing

Αν σας φαίνεται παράξενος ο όρος ride hailing*, θα πρέπει να πούμε μία μόνο λέξη: Uber. Σε αντίθεση με το ride sharing, το λεγόμενο «διαμοιρασμό» ή κοινή χρήση των αυτοκινήτων – κατά κύριο λόγο επιβατικών – όπου αυτούς που μοιράζεται το αυτοκίνητο «του» με άλλους χρήστες είναι ταυτοχρόνως και ο οδηγός, στο ride hailing ο χρήστης δεν οδηγεί. Μιλάμε στην πράξη για κάτι σαν ταξί, μόνο που εδώ η ηλεκτρονική μεσολάβηση μεταξύ χρήστη και οδηγού είναι δεδομένη. Ο ρόλος δε της τεχνολογίας στην υπόθεση του ride hailing αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό, που στο βάθος μας περιμένει η αυτόνομη οδήγηση. Δηλαδή ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό που μας πηγαίνει στον προορισμό μας.

Μέχρι όμως να φτάσουμε στην κατάργηση του οδηγού, η τεχνολογία έχει και άλλα να δώσει, με πρώτο ζητούμενο στη σχετική λίστα τους μηδενικούς ρύπους.

Σε αυτό το σημείο έρχεται να παρέμβει η προς το παρόν όχι και τόσο γνωστή Arrival, για τις ιδιαιτερότητες της οποίας είχαμε γράψει στο παρελθόν. 

Η Arrival, λοιπόν, που παρά το - προς το παρόν τουλάχιστον – μικρό μέγεθός της, επιχειρεί να πλασαριστεί ως “game changer” στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Uber για την ανάπτυξη ενός προσιτού, ειδικά κατασκευασμένου για ride hailing ηλεκτρικού οχήματος. O λόγος για το Arrival Car του οποίου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2023 και το οποίο επί του παρόντος εξελίσσεται σε συνεργασία με τους οδηγούς Uber. Το Arrival Car θα έρθει τότε να ενταχθεί στη γκάμα των ήδη γνωστών προϊόντων της Arrival, που περιλαμβάνει ένα λεωφορείο και ένα Van – και τα δύο ηλεκτρικά. Σημειώστε στο σημείο αυτό ότι η Arrival συνεργάζεται ήδη με την εταιρία ταχυμεταφορών UPS.

Το Arrival Car θα έρθει ως απάντηση στις αλλαγές στο χώρο της κινητικότητας και την αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη για υπηρεσίες μετακίνησης (ride hailing) – όπου εκτιμάται ότι θα εμπλακούν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια οδηγοί - και διαμοιρασμού αυτοκινήτων (car sharing), προσφέροντας την πολυπόθητη για τα αστικά κέντρα ηλεκτροκίνηση. Σημειώστε ότι η Uber έχει δεσμευτεί να γίνει μια πλήρως ηλεκτρική πλατφόρμα κινητικότητας έως το 2025 στο Λονδίνο και έως το 2030 σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως ένα τυπικό όχημα υπηρεσιών μετακίνησης που διανύει κατά μέσο όρο 45-50.000 χιλιόμετρα ετησίως, έναντι 12.000 χλμ. ενός τυπικού ΙΧ, το Arrival Car θα δώσει προτεραιότητα στην άνεση, την ασφάλεια και την άνεση του οδηγού, διασφαλίζοντας παράλληλα στους επιβάτες μια ευχάριστη εμπειρία. Έχοντας αυτό κατά νου, η Arrival θα συνεργαστεί με τους οδηγούς της Uber στη διαδικασία σχεδίασης του οχήματος τους επόμενους μήνες για να διασφαλίσει ότι το Arrival Car αντικατοπτρίζει τις ανάγκες τόσο των επαγγελματιών οδηγών όσο και των επιβατών που μεταφέρουν. Η τελική μορφή του αυτοκινήτου αναμένεται να αποκαλυφθεί πριν από το τέλος του 2021. 

Μετά την κυκλοφορία του Uber’s Clean Air Plan στο Λονδίνο πριν από δύο χρόνια, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 135 εκατομμύρια λίρες (περίπου 158 εκ. ευρώ) για την υποστήριξη των οδηγών που θέλουν να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους με ένα ηλεκτρικό. Η Uber εστιάζει τώρα στο να ενθαρρύνει τους οδηγούς να υποβάλουν αίτηση για οικονομική ενίσχυση για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο πλαίσιο του προγράμματος Clean Air. 

Μέχρι στιγμής στο Λονδίνο, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια μετακινήσεις με πλήρως ηλεκτρικά οχήματα. Η Uber δηλώνει ότι σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των οδηγών στα ηλεκτρικά της οχήματα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του σχεδίου της για πλήρη εξηλεκτρισμό του στόλου της το 2025.

*Το Ride-hailing θεωρείται ότι παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία αποτελεσματικών «πολυτροπικών» συστημάτων μεταφοράς, μειώνοντας τόσο τον συνολικό αριθμό οχημάτων στις πόλεις, όσο και τις εκπομπές ρύπων.