Το Open Αυστραλίας ζητά δάνειο 50 εκατ. για να καλύψει τη χασούρα

Το Open Αυστραλίας ζητά δάνειο 50 εκατ. για να καλύψει τη χασούρα

Ο διευθυντής του Open Αυστραλίας δηλώνει μεν περήφανος για την ολοκλήρωση του πρώτου τουρνουά Γκραν Σλαμ του 2021, ωστόσο τα νούμερα της διοργάνωσης κάνουν τον Κρεγκ Τίλι να ξεσφίξει νευρικά τη γραβάτα του. Η επιτυχία των αγώνων θεωρήθηκε μία συμβολική «νίκη» εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και ένας «μπούσουλας» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Τα οικονομικά δεδομένα που άφησαν πίσω τους, όμως, αναγκάζουν την ομοσπονδία τένις της χώρας να αναζητήσει ένα μεγάλο δάνειο 50 εκατομμυρίων.

Η αρχική άδεια για περίπου 30.000 θεατές στις εξέδρες σε καθημερινή βάση δεν υλοποιήθηκε λόγω ενός έκτακτου lockdown στη Μελβούρνη, που έκλεισε τις εξέδρες για πέντε ημέρες, Συνολικά τους αγώνες παρακολούθησαν 130.000 θεατές με αποστάσεις βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και προφανή την απώλεια κερδών σε σύγκριση με τους περσινούς 821.000 θεατές.

Το έκτακτο lockdown υποχρέωσε τους διοργανωτές να προχωρήσουν σε επιστροφή χρημάτων σε κατόχους τουλάχιστον 100.000 εισιτηρίων. «Φυσικά και δεχτήκαμε ένα επιπλέον πλήγμα με την απαγόρευση της προσέλευσης για εκείνο το πενθήμερο», παραδέχθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό SEN ο κ. Τίλι. Ο Αυστραλός παράγοντας ανέφερε στα μειονεκτήματα και την πτώση της τηλεθέασης κατά σχεδόν 30%, αποκαλύπτοντας ότι η ομοσπονδία θα λάβει δάνειο για να καλύψει τα άμεσα έξοδα και τις απώλειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θρίαμβος της Ναόμι Οσάκα στον τελικό των γυναικών συγκέντρωσε στην Αυστραλία περίπου 850.000 τηλεθεατές, αν μη τι άλλο αρκετά πιο λίγοι από τους 1,17 εκατομμύρια του αντίστοιχου αγώνα γυναικών, το 2020. Τον τελικό των ανδρών μεταξύ Νόβακ Τζόκοβιτς και Ντανίλ Μεντβέντεφ είδαν μέσω των τηλεοπτικών δεικτών 1,17 εκατ. Αυστραλοί, ενώ ο περσινός είχε αγγίξει το 1,5 εκατ.. Ο μέσος όρος τηλεθέασης ήταν 366.000 άνθρωποι, ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 522.000. 

Λόγω και της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων, το τηλεοπτικό δίκτυο Channel Nine, μάλιστα, έχει προαναγγείλει πως θα καταβάλει κατά 10% μειωμένο το ποσό της συμφωνίας στην ομοσπονδία, με περίπου 4,7 εκατ. λιγότερα. Ο κ. Τίλι ομολόγησε πως οι διοργανωτές δεν έχουν υπολογίσει ακόμη ακριβώς τη χασούρα και ανέφερε πως το Open Αυστραλίας θα λάβει ένα τραπεζικό δάνειο κοντά στα 50 εκατομμύρια (αμερικανικά) δολάρια, αντί των 35 που υπολογιζόταν αρχικά.