Το ΝΒΑ εφαρμόζει καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας στις ομάδες

Το ΝΒΑ εφαρμόζει καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας στις ομάδες

Τον Ιούλιο του 2019, το ΝΒΑ αποφάσισε να αλλάξει το όρο «owner» (=«ιδιοκτήτης») για τους κατόχους του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών ομάδων και να τον αντικαταστήσει με το «governor» (=«κυβερνήτης»). Για άλλους αναγκαίο, για άλλους απλώς εύηχο. Για τους περισσότερους, μόνο τυπικό, καθώς 18 μήνες αργότερα, η Λίγκα φαίνεται ότι προχωρά σε μία άλλη, ουσιαστικότερη αλλαγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Sportico, η οποία επικαλείται τη μαρτυρία δύο παραγόντων που διατήρησαν την ανωνυμία τους, το ΝΒΑ και ο κομισάριος Ανταμ Σίλβερ συναίνεσαν σε πλαίσιο που επιτρέπει σε επενδυτικούς ομίλους κεφαλαίων να κατέχουν μέρος των μετοχών σε περισσότερες από μία ομάδες. Τα μεγάλα «καράβια» με τα υψηλά συμβόλαια χρειάζονται, στις σύγχρονες αθλητικο-επιχειρηματικές μέρες, πολλούς «καπετάνιους»...

Οι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων θα έχουν το δικαίωμα να αποκτούν μετοχές σε τουλάχιστον πέντε ομάδες, αλλά σε ποσοστό που θα φτάνει ως το 20%. Επίσης, καμία από τις 30 ομάδες του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ δεν θα μπορεί να διαθέσει σε διάφορους ομίλους ποσοστό μετοχών της που να ξεπερνά συνολικά το 30%.

Με τις αξίες των ομάδων του ΝΒΑ να αυξάνονται διαρκώς (τρεις εξ αυτών κοστίζουν πλέον άνω των 5 δισεκατομμυρίων!) το συμβούλιο των «κυβερνητών» αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την τροποποίηση, η οποία ακόμη δεν έχει εγκριθεί επισήμως. Αναφορές κάνουν λόγο για εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων που προτίθενται να επενδύσουν άμεσα ως και δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Το δημοσίευμα του Sportico επισημάνει πως ήδη η Arctos Sports Partners, στην οποία δραστηριοποιούνται στελέχη του Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, έδρας των Νιου Γιορκ Νικς, θέλει να γίνει η δεύτερη φίρμα που θα λάβει άδεια να εμπλακεί σε περισσότερες ομάδες. Μέχρι σήμερα, μόνο η εταιρία Dyal Homecourt Partners είχε επιλεγεί και μπορούσε να κατέχει μικρό ποσοστό μετοχών σε οργανισμούς της Λίγκας. 

Η ανοδική αξία των ομάδων (μ.ο. 2,4 δισ. στο μπάσκετ και σε ποσοστό 12% ετησίως σε όλα τα σπορ των ΗΠΑ) καθιστά δύσκολη την πώλησή τους σε έναν επιχειρηματία. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη του συμβουλίου των παραγόντων και το ΝΒΑ για την αλλαγή πλεύσης στην ιδιοκτησία. Ενας άλλος λόγος, βεβαίως, είναι το γεγονός ότι πλούσιες εταιρείες έχουν πρόθεση να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια, αυξάνοντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό στο πρωτάθλημα.