Πόσο έχουν ανάγκη τις νίκες τα έσοδα στο ΝΒΑ;

Πόσο έχουν ανάγκη τις νίκες τα έσοδα στο ΝΒΑ;

Ο ήχος της πορτοκαλί μπάλας στο παρκέ και στο διχτάκι μοιάζει «γλυκός» για τους λάτρεις του μπάσκετ. Στις ΗΠΑ, όμως, όπου το άθλημα είναι κάτι παραπάνω και έχει γίνει πετυχημένο παγκόσμιο «προϊόν», μετρά και ο ήχος από τα... χαρτονομίσματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς παικτών και ομάδων. Αυτή η επιτυχία είναι περισσότερο «γλυκιά» για όλους.

Η ιστοσελίδα Sportico δημοσίευσε την προβλεπόμενη αξία όλων των ομάδων του ΝΒΑ για το 2021 και η κορυφή της επιβεβαιώνει πως για το οικονομικό μέγεθος δεν είναι απαιτούμενη η αγωνιστική επιτυχία. Οι Νικς της Νέας Υόρκης, παρότι εδώ και χρόνια κινούνται μεταξύ μπασκετικής φθοράς και αφθαρσίας, δίχως καν παρουσία στα πλέι οφς, παραμένουν στην πρώτη θέση με αξία 5,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη τα έσοδα κάθε οργανισμού, τις εμπορικές συμφωνίες και το ύψος των τηλεοπτικών συμβολαίων, αλλά και την ακίνητη περιουσία μαζί με την αξία του έμψυχου δυναμικού. Για τους Νικς, το ποσό ανεβαίνει λόγω των υψηλών συμβολαίων και του ενός δισεκατομμυρίου που κοστίζει η έδρα τους, το θρυλικό «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν».

Στη μέση της λίστας των 30 ομάδων, οι Μιλγουόκι Μπακς συνεχίζουν να αυξάνουν την αξία τους, αν και την τελευταία διετία δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες μέσα στο παρκέ και δεν έφτασαν ως τους τελικούς. Χάρη στην παρουσία του δις MVP και κορυφαίου αμυντικού της λίγκας, Γιάννη Αντετοκούνμπο, τα «Ελάφια» ανέβηκαν στην 16η θέση, με υπολογιζόμενη αξία 1,85 δισ..

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013, όταν οι Μπακς επέλεξαν τον «Αντέτο» στο Νο 15 του ντραφτ, το οικονομικό μέγεθος της ομάδας έχει γιγαντωθεί. Τότε η αξία ανερχόταν στα 312 εκατομμύρια. Την επόμενη χρονιά οι Ουές Ίντενς και Μαρκ Λάσρι απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών από τον πρώην Γερουσιαστή, Χερμπ Κολ, αντί 550 εκατομμύριων. Πλέον, η αξία τους συνεχίζει την ανοδική πορεία όχι απλώς λόγω της απήχησης του Giannis στα εμπορικά «γήπεδα», αλλά κυρίως από τη μετακόμιση στη νέα υπερσύγχρονη έδρας τους, το «Bradley Center», το 2018. Μετά την αγορά των κ.κ. Ίντενς και Λάσρι το Μιλγουόκι ανέβηκε από την 26η θέση στην 16η. Σημαντική άνοδος για μία ομάδα της λεγόμενης «μικρής» αγοράς των ΗΠΑ.

Η αγωνιστική «εξίσωση» δεν χρειάστηκε ούτε στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Οι πρωταθλητές του 2018 βρίσκονται στη δεύτερη θέση της έρευνας του Sporitco, με αξία 5,21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ήταν η ομάδα με τα περισσότερα κέρδη για το 2020. Εμειναν εκτός αγώνων από τον Μάρτιο ως τον Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς, λόγω κορονοϊού (σ.σ.: δεν αγωνίστηκαν στη «φούσκα» του Ορλάντο το καλοκαίρι, αφού δεν είχαν μαθηματικές ελπίδες για τα πλέι οφς), αλλά «εξαργύρωσαν» τις εξαιρετικές εμπορικές συνεργασίες τους και -όπως στην περίπτωση των Μπακς – τη μετακόμιση στο «Chase Center» του Σαν Φρανσίσκο.

Η μόνη ομάδα που βρίσκεται ψηλά σε αξία και σε μπασκετική επιτυχία είναι οι πρωταθλητές Λέικερς. Στην στην τρίτη θέση με 5,14 δισ.. Η μέση αξία των 30 ομάδων του ΝΒΑ ανέρχεται στα 2,4δισ. και στην τελευταία θέση είναι οι Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης, με 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια.