Το μυστικό της μακροζωίας του Κριστιάνο Ρονάλντο

Το μυστικό της μακροζωίας του Κριστιάνο Ρονάλντο

Μπορεί η πολιτική σκοπιμότητα να κρυβόταν πίσω από την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε περισσότερους από 60.000 οπαδούς να γεμίσουν το Puskas Arena της Βουδαπέστης καταργώντας όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα της πανδημίας, αλλά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο ο Κριστιάνο Ρονάλντο άξιζε τη μεγάλη τιμή να γίνει ο μόνος ως τώρα σούπερ σταρ που έπαιξε σε γεμάτο γήπεδο την εποχή του κορονοϊού -και μάλιστα σε μια ξεχωριστή βραδιά για την καριέρα του. Τη στιγμή που έμπαινε στο γήπεδο για να καθοδηγήσει τους Πορτογάλους κόντρα στην Ουγγαρία, γινόταν ο πρώτος με πέντε σερί παρουσίες σε τελική φάση Ευρωπαϊκού!

Εχει ήδη εμφανιστεί σε 21 ματς, περισσότερα από κάθε άλλον, και χρειαζόταν ένα γκολ για να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσηςΠέτυχε δύο και πήρε το ρεκόρ από τον Μισέλ Πλατινί με 11 συνολικά, από τότε που τον είδαμε να κλαίει στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας έχοντας χάσει από την Ελλάδα το 2004. Κανένας άλλος δεν το κατάφερε και δεκαεπτά χρόνια μετά ποζάρει μόνος του, με στόχο να φτάσει στον τρίτο τελικό της καριέρας του…

Ο Φερνάντο Σάντος, έδειξε να διαθέτει καλύτερη ομάδα από εκείνη που θριάμβευσε στη Γαλλία εναντίον της Γαλλίας πριν από πέντε χρόνια. Ομως, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Ρονάλντο. Πέρασε μια αδιάφορη σεζόν με τη Γιουβέντους, έχει χάσει αρκετά από τα χαρακτηριστικά που τον καθιέρωσαν όταν βρισκόταν στο πικ του φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά φαίνεται να έχει βρει το κλειδί της μακροζωίας σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τα ήδη μεγάλα ρεκόρ του να τα κάνει (όσο μπορεί) ακατάρριπτα.

Πλέον, δεν συμμετέχει και τόσο στη συλλογική προσπάθεια, δείχνει να παίζει περισσότερο για τον εαυτό του, αλλά το γεγονός και μόνο ότι διαθέτει ασυλία σε ό,τι κι αν κάνει, του δίνει τη δυνατότητα να κυνηγάει τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα, χωρίς το παραμικρό άγχος. Στο 3-0 με την Ουγγαρία έχασε ένα... άχαστο στο πρώτο ημίχρονο, εξαφανίστηκε εντελώς στο δεύτερο και την ώρα που τον έβλεπαν και έλεγαν ότι αυτή τη φορά δεν θα κάνει τίποτα, πέτυχε δύο γκολ το ένα πάνω στο άλλο, δίνοντας προσωπικό θριαμβευτικό φινάλε στην προσπάθεια των… άλλων!

«Δεν είμαι ο ίδιος όπως πριν από 18 χρόνια, ή από 10 ή πέντε. Συνεχίζω  να προσαρμόζομαι και να προσαρμόζω. Το πιο έξυπνο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή είναι η ικανότητα προσαρμογής. Περνάω μια πιο ώριμη φάση. Αν κάποιος θέλει να παίξει πολλά χρόνια, πρέπει να ξέρει πώς να γίνεται ένα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει. Από τα 18 ως τα 36 το κατάφερα. Πάντα ήμουνα σε θέση να νικάω ως μέρος μιας ομάδας. Το κλειδί είναι η προσαρμογή». Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον…