Super League-UEFA: η μπάλα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Super League-UEFA: η μπάλα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Οι διαχειριστές των social media του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εντυπωσιάστηκαν. Ο λογαριασμός του στο twitter σπανίως έχει αναρτήσεις που ξεπερνούν τα 100 retweets. Εκείνο, όμως, που απλά ανέφερε τις λέξεις UEFA, FIFA και Super League έσπασε τα κοντέρ τους. Ολα αυτά για κάτι που δεν είναι τόσο σημαντικό, ακόμη... Απλά σημαίνει πως το Ε.Δ. ενημερώθηκε για την υπόθεση έπειτα από αίτημα του Εμπορικού Δικαστηρίου της Μαδρίτης. Δεν την έχει ανοίξει καν. Δείχνει, όμως, πόσο ενδιαφέρει το ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία που σ' άλλες περιπτώσεις είναι αργή και αντιδρά καθυστερημένα έβγαλε και ανακοίνωση. «Είμαστε σίγουροι για τη θέση μας και θα την υπερασπιστούμε», δήλωσε.

Οι δικαστές του Λουξεμβούργου απλά σημείωσαν πως έλαβαν την ερώτηση του Εμπορικού Δικαστηρίου της Μαδρίτης για το αν η UEFA και η FIFA κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους και αν αποτελούν μονοπώλιο. Τώρα, το κείμενο θα πρέπει να μεταφραστεί στα γαλλικά και στην συνέχεια η έδρα θ' αποφασίσει αν θα το κάνει δεκτό ή όχι. Σε περίπτωση που προχωρήσει η υπόθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια νέα «υπόθεση Μπόσμαν»: οι συνέπειες θα προκαλούσαν μια επανάσταση στο άθλημα. Αν δεν προχωρήσει, θα σημάνει και το τέλος της Super League.

Ωστόσο, το παιχνίδι δεν θα παιχτεί με ανακοινώσεις, αν και η κοινή γνώμη θα παίξει ρόλο. Είναι άλλα τα... γήπεδα: η αθλητική δικαιοσύνη, τα πολιτικά δικαστήρια και έπειτα το ίδιο το ποδοσφαιρικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός της UEFA βρίσκεται σε λειτουργία. Μετά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στις εννιά «μετανιωμένες» (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Μίλαν, Ιντερ, Ατλέτικο Μαδρίτης), αναμένονται και τιμωρίες για τις τρεις που κρατούν ακόμη την σημαία της Super League: τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Ο Γενικός Γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα MARCA, το άφησε να εννοηθεί: «είναι μια πιθανότητα (το να αποκλειστούν από το Champions League). Αν δεν σεβαστούν τους κανονισμούς μπορεί να μείνουν εκτός».

Η υπόθεση αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA για την παραβίαση των άρθρων 49 και 51 του καταστατικού (συνοψίζοντάς το κατηγορούνται για ιδιωτικές συμμαχίες και διοργανώσεις). Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της τιμωρίας – το αργότερο ως τις 10 Ιουνίου αναφέρουν οι πληροφορίες. Θα είναι η πρωτοβάθμια απόφαση. Θα υπάρξει έφεση από τις τρεις και τελικά έχουν το δικαίωμα να φτάσουν ως το CAS. Τα δύο άρθρα, δε, δεν προβλέπουν ποινές, οπότε αυτές είναι στην ευχέρεια της Πειθαρχικής Επιτροπής. Σε ακραίες περιπτώσεις, κι αυτή είναι τέτοια, μπορεί να φτάσει και σ' αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για δύο χρόνια. Είναι πιθανό ότι το CAS θα δεχθεί την έφεση και θα απενεργοποιήσει την ποινή της UEFA όσο εξετάζει την υπόθεση, επιτρέποντας στα τρία κλαμπ να παίξουν στο Champions League. Στις 26 Αυγούστου είναι η κλήρωση των ομίλων. Ο Θεοδωρίδης ανέφερε πως η UEFA θα σεβαστεί κάθε απόφαση των δικαστηρίων. Αλλωστε, είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν υπό τη διοίκηση του Αλεκσάντερ Τσέφεριν.

Η Super League, πάντως, κινήθηκε γρήγορα και ίσως να ήταν το μόνο που έκανε... σωστά εκείνες τις μέρες του Απριλίου προτού ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας. Στράφηκαν στο Εμπορικό Δικαστήριο της Μαδρίτης και ο δικαστής, Ρουΐθ δε Λάρα, εξέδωσε ένα προληπτικό μέτρο απαγορεύοντας στην UEFA και στη FIFA να τιμωρήσουν τις 12 ομάδες γιατί θα παραβίαζε την ελευθερία του ανταγωνισμού. Ο ίδιος δικαστής έστειλε την υπόθεση στο Ε.Δ.

Κι εκεί είναι που μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω στο ποδόσφαιρο. Αν με τον Μπόσμαν, άλλαξαν οι μεταγραφές με την Super League, μπορεί ν' αλλάξει το άθλημα. Οι δικηγόροι της Super League πιέζουν. Σε αντίθεση με την Euroleague: εδώ και πέντε χρόνια περιμένουν μιαν απάντηση από την Κομισιόν και ποιος ξέρει αν και πότε θα την έχουν. Τώρα, ελπίζουν πως αν ανοιχτεί η υπόθεση στο Ε.Δ. σε λιγότερο από δύο χρόνια θα υπάρχει ετυμηγορία.

Αν το Ε.Δ. ανοίξει την υπόθεση θα είναι μια ιστορική στιγμή. Θα πει μια για πάντα τί ισχύει με το αποκαλούμενο «ευρωπαϊκό μοντέλο» με τη μια Ομοσπονδία για κάθε άθλημα ισχύει ή όχι. Στο ενδεχόμενο που κριθεί εκτός ορίων τότε θα ανοίξει την πόρτα προς το «αμερικάνικο μοντέλο» με διαφορετικές ακόμη και ιδιωτικές Ομοσπονδίες να έχουν τη δυνατότητα να διοικήσουν ένα άθλημα. Αν όχι, «αντίο» Super League. Γι' αυτό και η UEFA νιώθει πως βρίσκεται σε αποστολή: να κάνει τους πάντες να δουν τον αντίκτυπο που θα είχε στην κοινωνία, όχι μόνο στον αθλητισμό, η λειτουργία της Super League. Ισως βοηθήσει πως έχει και τις κυβερνήσεις στο πλάι της. Οι πολιτικοί έχουν εκφράσει την στήριξή τους προς την UEFA και πως δεν θα τους άρεσε να δουν ιδιωτικά κινήματα στο ποδόσφαιρο. Βέβαια και στην υπόθεση Μπόσμαν, η Κομισιόν ήταν με την UEFA και την επόμενη μέρα το Ε.Δ. αποφάσισε υπέρ της ελεύθερης αγοράς.

Φυσικά, ακόμη και το Ε.Δ. να συμφωνήσει με την Super League, δεν θα είναι εύκολη η άμεση δημιουργία ενός τουρνουά χωρίς τους Αγγλους, τους Γερμανούς και τους Γάλλους και τους φιλάθλους εναντίον. Τότε, η μάχη θα γίνει κοινωνική και πολιτική. Η τελευταία ευκαιρία είναι το Ε.Δ. να μην αναλύσει το ερώτημα του Εμπορικού Δικαστηρίου της Μαδρίτης. Προκειμένου να συμβεί αυτό, λένε οι της Super League, θα χρειαζόταν μια πιο... χαλαρή στάση που η UEFA δεν δείχνει, ιδίως με τις απειλές για διετή αποκλεισμό. Διότι αν δεν γίνει δεκτή η υπόθεση, η Super League θα μπει στο... αρχείο. Αλλίως η Συνομοσπονδία θα έρθει αντιμέτωπη με σενάρια που ίσως να μην την συμφέρουν.