Στο Λαύριο γίνεται χορός και στο μπάσκετ

Στο Λαύριο γίνεται χορός και στο μπάσκετ

Λένε πως «ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινά με ένα μικρό βήμα». Για τον Χρήστο Σερέλη, αυτό το τεράστιο σε διάρκεια ταξίδι στον πάγκο της ομάδας μπάσκετ του Λαυρίου είναι ένα διαρκές μικρό και παράλληλα σεμνό βήμα. Είναι το δικό του βήμα. Με πιο απλά λόγια, ο δικός του τρόπος ζωής.

Ο προπονητής της φετινής έκπληξης της Basket League, η οποία μετρά οκτώ διαδοχικές νίκες και έφτασε με ρεκόρ 8-3 ως τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, είναι ο ίδιος άνθρωπος που ανέλαβε την άνοιξη του 2004 τα ηνία της ομάδας. «Ρίζωσε» εκεί για 17 χρόνια! Παραμένει το ίδιο ανέκφραστος έπειτα από μία απρόσμενη ήττα ή μετά τους φετινούς θριάμβους επί του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Περιστερίου και του Προμηθέα Πάτρας.

Το νεανικό σύνολό του, του οποίου ακόμη και οι έξι ξένοι (βασικό κομμάτι απόδοσης των λεγόμενων «μικρομεσαίων» ομάδων) έχουν μ.ό. ηλικίας μόλις τα 23 χρόνια, αποτελεί αντανάκλαση του δικού του μπασκετικού DNA. Λάτρης του γρήγορου ρυθμού, είδε τους παίκτες του να σκοράρουν 61 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο του «θαύματος», όπως χαρακτηρίστηκε το 92-82 επί του Παναθηναϊκού, στις 3 Ιανουαρίου! Αλλωστε, το Λαύριο έχει πέντε παίκτες με +10 πόντους ανά αγώνα και εννέα με +14 λεπτά συμμετοχής.

Στη φιλοσοφία του 46χρονου κόουτς, ο περίφημος «ελληνικός κορμός» είναι σημαντικός. Στην τρέχουσα σεζόν, ο 23χρονος Βασίλης Μουράτος, έπειτα από χρόνια απραξίας στον Ολυμπιακό ή δανεισμούς σε ομάδες της Α2, είναι ίσως ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Α1, με μ.ό. 10,6 πόντους και συνολικά 59 ασίστ, που τον καθιστούν κορυφαίο πασέρ της κατηγορίας.

Την περασμένη σεζόν εμπιστεύτηκε τον νεαρό – αλλά άτυχο από σοβαρό τραυματισμό – πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Λούντζη, ο οποίος «εξαργύρωσε» την ευκαιρία με μεταγραφή στον Προμηθέα Πάτρας και πρόσφατη κλήση στην Εθνική ομάδα. Η εμπιστοσύνη, άλλωστε, είναι το κύριο συστατικό της σχέσης του Χρήστου Σερέλη, γεννημένου στο Λαύριο, με την ομάδα της πόλης του.

Εβγαλε δελτίο στο Λαύριο ως παίκτης το 1986, σε ηλικία 12 ετών. Εκτοτε, αν εξαιρέσει κάποιος την τετραετία των σπουδών του στην Πάτρα, πέρασε όλη τη ζωή του στο κλειστό της Λαυρεωτικής. Το 2004 αντικατέστησε ως υπηρεσιακός, στα τέσσερα τελευταία ματς του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, τον Ανδρέα Πολέμη. Αυτό που έγινε «για μερικές εβδομάδες» εξελίχθηκε σε καριέρα, αν και εξακολουθεί να δηλώνει περήφανα «χομπίστας, διότι στα χόμπι σου δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου»!

Το 2015 οδήγησε το Λαύριο στην Α1. Βίωσε τη στήριξη όχι μόνο με την παραμονή του στον πάγκο, αν και άπειρος στη μεγάλη κατηγορία. Στις 8 Νοεμβρίου, η ομάδα του διασύρθηκε με 108-39 (!) από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Ωστόσο, σε... κολεγιακά πρότυπα και ένδειξη υπομονής που δεν είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα, δεν απολύθηκε και έφτασε να απολαμβάνει (και) το φετινό δημιούργημά του. Οι «κίτρινοι» έσωσαν στο τέλος την κατηγορία και την επόμενη σεζόν προκρίθηκαν για πρώτη φορά και στα πλέι οφ.

Η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα του ήταν την τελευταία αγωνιστική του 2018-2019, όταν η ομάδα υποβιβάστηκε διότι ο Παναθηναϊκός (λόγω της κόντρας του με τον Ολυμπιακό) δεν πήγε να παίξει στο ΟΑΚΑ κόντρα στην Κύμη. Οι φιλοξενούμενοι νίκησαν με 20-0 άνευ αγώνος, πανηγύρισαν την παραμονή και έπεσε το Λαύριο...

Ακόμη και τότε, παρά το γεγονός ότι ο Σερέλης είχε προτάσεις από ομάδες της Α1, αποφάσισε να μείνει εκεί αφοσιωμένος. Δεν χρειάστηκε, πάντως, να ακολουθήσει στην Α2, καθώς έγινε συγχώνευση με την Κύμη και παρέμεινε στη μεγάλη κατηγορία.

Το στιλ παιχνιδιού που του αρέσει και η ευχέρεια αποφάσεων δίχως την απειλή της απόλυσης, τον έχουν οδηγήσει σε επιλογές που αποδεικνύουν το ταλέντο, το μπασκετικό «μάτι» και την προοπτική του. Το 2016 διαλεξε τον πρωτοεμφανιζόμενο στην Ευρώπη, Κέβιν Πάντερ, και τον γυρολόγο Στίβεν Γκρέι.

Ο πρώτος κατέκτησε το 2018 το Champions League με την ΑΕΚ, στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και συνέχισε στην Ευρωλίγκα, με Ερυθρό Αστέρα και Αρμάνι Μιλάνο. Ο Γκρέι, στην πορεία έγινε παίκτης του Περιστερίου για 2,5 χρόνια και προ ημερών μετακόμισε στην Ιγκοκέα, στη Βοσνία. Υπό τις οδηγίες του, επίσης, ο Μακένζι Μουρ αναδείχθηκε το 2018 μέλος της καλύτερης πεντάδας της Basket League. Φετινό νέο «λαβράκι» του Χρήστου Σερέλη είναι ο 28χρονος Γκλεν Κόουζι (μ.ό. 11,9 πόντους), ο οποίος αγωνιζόταν στην αρχή της χρονιάς στη Δανία.