Ο Χεζόνια, ο Κουφός και το χαλασμένο κουμπί της εκτόξευσης

Ο Χεζόνια, ο Κουφός και το χαλασμένο κουμπί της εκτόξευσης

Θα ήταν πολύ αισιόδοξο να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός πάτησε κάποιο κουμπί εκτόξευσης με την απόκτηση του Χεζόνια. Ακόμη δεν ξέρουμε σε ποια κατάσταση έρχεται, πότε θα παίξει όπως περιμένουμε κι αν το deal θα έχει συνέχεια. Αμφίβολο επίσης αν η συγκεκριμένη κίνηση θα πυροδοτήσει τα αντανακλαστικά του Ολυμπιακού, ώστε να προσπαθήσει, μετά την απόκτηση του Κουφού, για κάτι πιο μεγάλο. Είναι μια χρονιά χαμένη για τους «κόκκινους» και κρίσιμη για τους «πράσινους», οι οποίοι θα θεωρήσουν αποτυχία οτιδήποτε λιγότερο από την κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ.

Τα οικονομικά δεδομένα παραμένουν ίδια και για τους δύο. Το πολύ πολύ να προστεθούν κάποια επιπλέον έσοδα από εισιτήρια, αν τα γήπεδα ανοίξουν από τη νέα σεζόν. Οπότε δύο τρόποι υπάρχουν για να λειτουργήσει και η μια και η άλλη ομάδα. Ο ένας, να επενδύσει σε «λαχεία» που άλλοτε βγαίνουν κι άλλοτε όχι. Ο άλλος, να φέρει παίκτες - ονόματα που δεν θα βρίσκονται στα καλύτερά τους μα θα ψάχνουν ομάδα με όνομα. Μη ξεχνάμε πως και οι δύο μεγάλοι μας, παρά την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, διαθέτουν ακόμη πολύ σημαντικό brand name, εφάμιλλο της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα.

Από την άποψη αυτή ούτε ο Χεζόνια (που δηλώνει εδώ και χρόνια οπαδός του Παναθηναϊκού...) ούτε ο Κουφός θα πήγαιναν π.χ στην Αλμπα Βερολίνου ή στη Βιλερμπάν. Το θέμα είναι, αν και κατά πόσο τα δύο ελληνικά τοπ κλαμπ θα δείξουν διάθεση να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξαν τις τελευταίες μέρες, για να μπορέσουν να φέρουν κόσμο στο γήπεδο ή να πουλήσουν φανέλες των αστεριών που θα προσελκύσουν. Είδαμε, άλλωστε, ότι αμέσως μετά τη ανακοίνωση του Χεζόνια εμφανίστηκε ο Ενές Καντέρ, ο Τούρκος σέντερ του Πόρτλαντ, και επανέλαβε την παλαιότερα εκφρασμένη επιθυμία του να γίνει «πράσινος». 

Μια και μιλάμε για Παναθηναϊκό, ένα ακόμη θέμα έχει να κάνει με τις βαθύτερες σκέψεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Τίποτα δεν δείχνει ότι θα βγει από την κρυψώνα του. Φρόντισε να το ξεκαθαρίσει, για να μη δημιουργούνται ψευδαισθήσεις στον κόσμο, ο προεδρος της ΚΑΕ Τάκης Τριαντόπουλος. Τα οικονομικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει  τόσο, που να επιτρέπουν υπερβολική αισιοδοξία. 

Πρόωρο να προβλέψουμε και αν οι Αγγελόπουλοι θα θελήσουν να ακολουθήσουν ένα πιο «ακριβό» δρόμο. Αμφίβολο επίσης αν ο Ολυμπιακός Β΄ θα καταφέρει με όποιο τρόπο να ανέβει στην Α1. Ο αυτοκαταστροφικός αυτοϋποβιβασμός στην Α2 εξακολουθεί να κρατάει την ομάδα μακριά από τα πλεονεκτήματα και τα έσοδα που συνεπάγεται η συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ηδη βρίσκεται στη βαθμολογία 4ος, πίσω από Απόλλωνα Πάτρας, Παγκράτι και Μαρούσι και τους ίδιους βαθμούς έχουν η Ελευθερούπολη και η Καρδίτσα.

Αρα τα πράγματα δεν είναι απλά. Ισως υπάρχει, όμως, άλλος τρόπος ανόδου του Ολυμπιακού, τώρα που ο Βασιλακόπουλος αποχωρεί. Να επιδιώξει, δηλαδή, η ΚΑΕ με τον νέο πρόεδρο που θα προκύψει στην ομοσπονδία του Μπάσκετ, να διεκδικήσει ρόλο ισότιμο με του Παναθηναϊκού την επόμενη μέρα και να πετύχει κάποιες από τις αλλαγές που ζητάει στη Διαιτησία, ώστε να τον ανεβάσουν με wild card για να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην κορυφή της πυραμίδας. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον...