Ο «έρωτας» Παναθηναϊκού – Χεζόνια και το... «προξενιό» της Μπαρτσελόνα

Ο «έρωτας» Παναθηναϊκού – Χεζόνια και το... «προξενιό» της Μπαρτσελόνα

Η χρονιά στην Ευρωλίγκα μοιάζει χαμένη για τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, το «τριφύλλι» στέκεται με το βλέμμα στην επόμενη σεζόν, καθώς προχώρησε σε μία κίνηση που την συνήθιζε μόνο στο εύρωστο οικονομικά παρελθόν του. Δύο μέρες μετά την προσθήκη του Κώστα Κουφού από τον Ολυμπιακό, απάντησε με μία από τις πιο «ηχηρές» φετινές μεταγραφές στην Ευρώπη, αποκτώντας ως το τέλος της σεζόν τον 26χρονο Κροάτη Μάριο Χεζόνια

Κι αν ο «αρραβώνας» των δύο πλευρών είναι συνέχεια του διαρκούς «φλερτ» που συντηρούσε ο ίδιος ο πρώην γκαρντ/φόργουορντ των Ορλάντο Μάτζικ, Νιου Γιορκ Νικς, Πόρτλαντ Μπλέιζερς (μ.ό. 6,9 πόντοι σε 330 ματς στο ΝΒΑ), για την ολοκλήρωσή του απαιτήθηκε το «προξενιό» της Μπαρτσελόνα -και μάλιστα δίχως... «προίκα». Τουλάχιστον για τη ώρα.

Ο Χεζόνια αποχώρησε από τους «μπλαουγκρανα» το 2015, όταν το Ορλάντο τον επέλεξε στο Νο5 του ντραφτ. Από την Αμερική δήλωνε διαρκώς τον θαυμασμό του για τον Δημήτρη Διαμαντίδη και την αγάπη του για το κοινό του «τριφυλλιού», ανεβάζοντας συχνά στα social media βίντεο από το γεμάτο ΟΑΚΑ. Σε αρκετές από αυτές τόνιζε την επιθυμία του να αγωνιστεί μία μέρα με τη φανέλα των «πράσινων». Και παρότι ακόμη τα ευρωπαϊκά δικαιώματά του ανήκουν στη «Μπάρτσα», η κατάλληλη ευκαιρία παρουσιάστηκε φέτος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Κροάτης παραχωρήθηκε με ανταλλαγή από το Πόρτλαντ στο Μέμφις. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι Γκρίζλις τον αποδέσμευσαν. Η επιστροφή στην Ευρώπη, ελλείψει ενδιαφέροντος από το ΝΒΑ, φάνηκε ως η μοναδική λύση για τον παίκτη, ο οποίος έψαχνε και αγωνιστικό ρυθμό ενόψει του Προ-Ολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική Κροατίας. 

Οι παράγοντες του Παναθηναϊκού, σε συζητήσεις με πολλούς χορηγούς τους, εξέτασαν το ενδεχόμενο να βγάλουν τα «πόδια» τους πιο έξω από όσο απλώνεται η φετινή τους «κουβέρτα». Παράλληλα, αμέσως μετά τη μεταγραφή, έγινε γνωστό ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με γνωστή αλυσίδα αθλητικών καταστημάτων, η οποία θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση της νέας φανέλας του Χεζόνια.

Η ΚΑΕ ήρθε σε επικοινωνία με τη Μπαρτσελόνα, που έχει τον πρώτο λόγο για τον 26χρονο στην Ευρώπη. Οι Καταλανοί τον είχαν αποκτήσει στα 17 του και όταν τον αποχωρίστηκαν για το ΝΒΑ, συμφώνησαν μαζί του να διατηρήσουν τα δικαιώματά του, όπως είχαν κάνει με τον Κώστα Παπανικολάου. Ο ίδιος ο Χεζόνια, λόγω της επιθυμίας του να αγωνιστεί με τα πράσινα, πίεσε την ισπανική ομάδα να μην ζητήσει χρήματα ως αντάλλαγμα, ενώ φαίνεται πως έριξε αρκετά τις αρχικές απαιτήσεις του, ώστε να πατήσει στο παρκέ του ΟΑΚΑ. 

Η προσθήκη του προφανώς και αναβαθμίζει το «πράσινο» ρόστερ, με έναν παίκτη που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στο ΝΒΑ, όμως επιστρέφει στην Ευρώπη σε φιλόδοξη ηλικία και αποτελεί «μέγεθος» για την Ευρωλίγκα στην οποία έχει ήδη αγωνιστεί τρεις σεζόν. Ο Παναθηναϊκός, εφόσον κατορθώσει να τον κρατήσει και μετά το καλοκαίρι, θα ενισχυθεί ουσιαστικά, κάτι που ενδεχομένως αναγκάσει και τον Ολυμπιακό να βάλει κι εκείνος πιο βαθιά το χέρι στον δικό του κουμπαρά. 

Τον ερχόμενο Ιούνιο, εφόσον υπάρχει κοινή επιθυμία για «γάμο», θα πρέπει να μπει στην «εξίσωση» των διαπραγματεύσεων και η Μπάρτσα. Για την ώρα, η Κυπελλούχος Ισπανίας δείχνει «γεμάτη» με «στρατιώτες» στις θέσεις που μπορεί να προσφέρει ο Κροάτης (έχοντας στο ρόστερ τους τους Κόρι Χίγκινς, Αλεξ Αμπρίνες, Ανταμ Χάνγκα, Κάιλ Κούριτς). Ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο Λιθουανός κόουτς Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα θελήσει να δεχθεί στο ρόστερ του έναν «εκρηκτικό» χαρακτήρα, όπως φαίνεται να είναι ο «Super Mario»