Τα... «κακά παιδιά» του Γιασικεβίτσιους άρχισαν τη συλλογή τίτλων!

Τα... «κακά παιδιά» του Γιασικεβίτσιους άρχισαν τη συλλογή τίτλων!

Οταν το καλοκαίρι του 2004 ο Νέστορας Κόμματος υπέγραψε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο τότε προπονητής – και μετέπειτα κόουτς του Ολυμπιακού – Πίνι Γκέρσον ρωτήθηκε για τον ατίθασο χαρακτήρα του Ελληνα διεθνούς φόργουορντ. «Δεν τον θέλω για γαμπρό της κόρης μου! Τον αποκτήσαμε για να παίξει μπάσκετ»... Οι δυο τους, με «ενορχηστρωτή» στο παρκέ τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, κατέκτησαν το 2005 την Ευρωλίγκα. Ο «Σάρας» έμαθε τότε για τα καλά, ότι οι νίκες χρειάζονται κάτι παραπάνω από ταλέντο...

Ο Λιθουανός, πάντα «στρατηγός» στο παρκέ και κατά το κοινώς λεγόμενο «προπονητής μέσα στις τέσσερις γραμμές», δεν το σκέφτηκε πολύ μετά το τέλος της σπουδαίας καριέρας του, το 2014. Προσελήφθη ως βοηθός προπονητή στη Ζαλγκίρις Κάουνας και το 2016 πήρε προαγωγή στην άκρη του πάγκου. Το μπασκετικό «μάτι» του και οι παραστάσεις που είχε από άλλους μεγάλους κόουτς όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, καθόρισαν τη φιλοσοφία του, όταν έβγαλε τη φανέλα και φόρεσε το κοστούμι. 

Τον Πέσιτς τον αντικατέστησε το περασμένο καλοκαίρι στη Μπαρτσελόνα, έπειτα από πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Λιθουανίας, αλλά και μία παρουσία σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, το 2018, με τη Ζαλγκίρις. Ο 44χρονος «Σάρας» επέστρεψε στην αγαπημένη του Βαρκελώνη, στην οποία αγωνίστηκε από το 2000 – 2003 και το 2012 – 2013, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα, τρία Κόπα ντελ Ρέι και μία Ευρωλίγκα. Το βράδυ της Κυριακής (14/2) φόρεσε και το πρώτο καταλανικό «στέμμα» του ως κόουτς.

Αν και το φθινόπωρο είχε χάσει το Σούπερ Καπ από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αυτή τη φορά την νίκησε μέσα στην έδρα της και κατέκτησε το Κύπελλο του 2021. Ηταν ο 26ος τίτλος της Μπαρτσελόνα στη διοργάνωση και ο τέταρτος του Γιασικεβίτσιους, ο οποίος έγινε ο έβδομος που πανηγυρίζει και ως παίκτης και ως προπονητής - μετά τους Κλίφορντ Λούικ, Λόλο Σάινθ, Πάμπλο Λάσο, Εντουάρντο Κουχάρσκι, Φερνάντο Φοντ, Φρέντι Μποράς, Ιγνάσιο Πινέδο, Βέλιμιρ Περάσοβιτς - το τρόπαιο του «βασιλιά». 

Ο πάντα εκδηλωτικός Λιθουανός γιόρτασε ως... παίκτης τη νίκη επί της Ρεάλ Μ. και στο τέλος επιβεβαίωσε πόσο σημαντικό είναι για τη νοοτροπία του, είτε να αισθάνεται ακόμη σαν αθλητής είτε να είναι πάντα κοντά στους παίκτες του. «Για να νικήσεις, πρέπει να είσαι... “μπ......ος”!», εξήγησε. Ολοι στην ομάδα είναι καλοί χαρακτήρες. Ωστόσο έχω μάθει πως για αν θέλεις να νικήσεις, πρέπει να γίνεις κακός.». 

Λίγο αργότερα, κι ενώ είχε σηκώσει το τρόπαιο μαζί και με την Ελληνίδα σύζυγό του, η κάμερα τον «συνέλαβε» να προτρέπει τον MVP του τελικού, Κόρι Χίγκινς, «να ζήσεις αυτή τη γ......η στιγμή!». 

Με αυτή την επιτυχία ξεχάστηκε και το «άτυχο» περιστατικό της Κωνσταντινούπολης, όταν άφησε τον Τομά Ερτέλ έξω από το γήπεδο να γυρίσει μόνος του, μόλις έμαθε ότι είχε συμφωνήσει με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ηταν μια μεγάλη, κυρίως επικοινωνιακή, αποτυχία που σήκωσε σκόνη και σχολιάστηκε από τους περισσότερους αρνητικά. Ο ίδιος ο Λιθουανός, όμως, τονίζει ότι «προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους παίκτες να αφομοιώσουν πως κανένας δεν είναι πάνω από την ομάδα. Ο σταρ και ο ρολίστας οφείλουν να “θυσιαστούν” το ίδιο. Δεν παίζουμε γκολφ ή τένις. Ολοι μαζί νικάμε και χάνουμε. Αρκεί να πιστεύουμε ο ένας στον άλλον». 

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης με την Μπαρτσελόνα (2003), Μακάμπι (2004, 2005) και τον Παναθηναϊκό (2009), γνωρίζει το «μονοπάτι» και φιλοδοξεί να φέρει τους «μπλαουγκράνα» στην κορυφή της Ευρώπης για τρίτη φορά και πρώτη μετά το 2010. Για να το πετύχει, θα είναι πάντα πλάι στον παίκτη του. Κάτι που επιβεβαίωσε και ως κόουτς της Ζαλγκίρις, όταν το 2017 έδωσε άδεια στον Αουγκούστο Λίμα, εν μέσω ημιτελικών πλέι οφ, για να μεταβεί στη Βραζιλία, για τη γέννηση του παιδιού του.

Ρωτήθηκε τότε σε συνέντευξη Τύπου «αν αυτό είναι φυσιολογικό» και αποκρίθηκε πως «εγώ του το επέτρεψα». Μάλιστα, ρώτησε τον ρεπόρτερ αν έχει παιδιά και όταν εισέπραξε αρνητική απάντηση, του είπε: «Οταν κάνεις παιδιά, μικρέ, θα καταλάβεις ότι η γέννησή τους είναι πιο σημαντική από έναν αγώνα μπάσκετ!».