Μπαρτσελόνα: Επιδρομές και συλλήψεις λόγω «Barçagate»

Μπαρτσελόνα: Επιδρομές και συλλήψεις λόγω «Barçagate»

Ενα χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου «Barçagate» στη Μπαρτσελόνα, οι αστυνομικές αρχές της Καταλονίας αφού πρώτα έκαναν... επιδρομή στα γραφεία του συλλόγου στο «Καμπ Νόου» στην συνέχεια συνέλαβαν μεταξύ άλλων και τον πρώην πρόεδρο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Στα γραφεία οι αρχές ανέκριναν υπαλλήλους και συγκέντρωσαν περαιτέρω στοιχεία. Ο σύλλογος επισήμως αναγνώρισε την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και δήλωσε πως θα συνεργαστεί με τις αρχές δείχνοντας την καλύτερη διάθεση προκειμένου να διευκολύνει το έργο τους.

Το «Barçagate» ήταν μια προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης των «μπλαουγκράνα» να ελέγξουν και να κατευθύνουν τις απόψεις της κοινής γνώμης μέσω των social media. Ετσι προσέλαβε την εταιρία Ι3Ventures προκειμένου να δημιουργήσει λογαριασμούς στις κυρίαρχες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι θα υπερασπίζονταν την «κυβέρνηση» Μπαρτομέου και παράλληλα θα σπίλωναν τη φήμη του άλλοτε προέδρου και νυν υποψηφίου στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, Τζουάν Λαπόρτα.

Ωστόσο, αυτοί οι λογαριασμοί δεν περιορίζονταν μόνο σ' αυτό, αλλά έφτασαν να επιτίθενται και σε ποδοσφαιριστές και στις οικογένειές τους. Ο Λιονέλ Μέσι κι ο Τζεράρ Πικέ, αρχηγοί της ομάδας, ήταν από τους στόχους. Οπως και οι σύντροφοί τους Αντονέλα Ροκούτσο και η pop star Σακίρα, αντίστοιχα. Στο... στόχαστρο βρέθηκαν και πρώην «μπλαουγκράνα» όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Τσάβι Ερνάντεθ και ο Κάρλες Πουγιόλ. Κανείς από τους προαναφερθέντες δεν είχε καλή σχέση με τη διοίκηση του Μπαρτομέου ή του προκατόχου του Σάντρο Ροσέλ. Το «Barçagate» ήταν ένας από τους λόγους που ο Λιονέλ Μέσι ήθελε ν' αποχωρίσει από τη Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι. Το συμβόλαιό του λήγει τον Ιούνιο και για την ώρα δεν είναι γνωστό αν θα παραμείνει.

Οι αρχές συνέλαβαν τον πρώην ισχυρό άνδρα του κλαμπ στο σπίτι του, ενώ παράλληλα στη διάθεση της καταλανικής αστυνομίας βρίσκονται και ο CEO Οσκαρ Γκράου, ο υπεύθυνος της νομικής υπηρεσίας της Μπαρτσελόνα, Ρομάν Γκόμεθ Ποντί και ο σύμβουλος του Μπαρτομέου, Τζάουμε Μασφερέρ. Οι δικαστικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση βλέπουν σ' αυτή, την πιθανότητα να έχει διαπραχθεί κακούργημα για κακοδιαχείριση χρημάτων, ενώ υπάρχουν και υποψίες για διαφθορά, μέχρι και για ξέπλυμα χρήματος. Το γκρουπ μελών της Μπαρτσελόνα με όνομα Dignitat Blaugrana είχε κάνει την καταγγελία στην αστυνομία λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και οι τέσσερις παρέμειναν σιωπηλοί, ακολουθώντας τις οδηγίες των δικηγόρων τους, όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στις αρχές. Ο Μπαρτομέου παρέμεινε υπό κράτηση. 

Η Μπαρτσελόνα, που πλέον έχει χρέη τα οποία ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, πλήρωνε την I3Ventures με ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο σε δόσεις των 200.000 ευρώ ώστε το ποσό να μην υπόκειται σε εσωτερικούς ελέγχους από την τότε compliance officer Νοέλια Ρομέρο. Αν και αρχικά ο Μπαρτομέου διέψευσε οποιαδήποτε σχέση του κλαμπ με τέτοιες πρακτικές, όταν αποδείχθηκε η δράση της I3Ventures, αναγκάστηκε να τερματίσει την σχέση του συλλόγου μ' αυτήν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Μπαρτσελόνα πλήρωνε ως και έξι φορές περισσότερα χρήματα από την... τιμή της αγοράς για τις υπηρεσίες που της παρείχε η συγκεκριμένη εταιρία.

Η Μπάρτσα αυτή την εποχή βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Στις 7 Μαρτίου τα μέλη θα κληθούν να εκλέξουν νέο πρόεδρο με τον Τζουάν Λαπόρτα να είναι το φαβορί αφού σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ξεπερνά το 57%. O Λαπόρτα σχολιάζοντας την σύλληψη του Μπαρτομέου τόνισε: «αυτό το γεγονός κάνει μεγάλη ζημιά στην εικόνα του συλλόγου». Οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, Τόνι Φρέισα και Βίκτορ Φοντ, τοποθετήθηκαν με παρόμοια σχόλια.

Η σύλληψη του Μπαρτομέου, ακόμη κι αν δεν καταδικαστεί, κάνει ακόμη δυσκολότερη την επόμενη ημέρα της Μπάρτσα. Ο σύλλογος δεν είναι μόνο διαλυμένος οικονομικά, αλλά και ηθικά. Τα τελευταία χρόνια τα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές τους Ροσέλ και Μπαρτομέου προκάλεσαν μεγάλο κακό στο κλαμπ. Αρχικά, οι δύο τους έβγαλαν την ουρά τους απ' έξω και η Μπαρτσελόνα καταδικάστηκε για κακούργημα επειδή δεν δήλωσε τα ακριβή ποσά της μεταγραφής του Νεϊμάρ από την Σάντος, ενώ στην στην συνέχεια ο Ροσέλ κατέληξε στη φυλακή για άλλη υπόθεση. Οπότε στις εκλογές που πλησιάζουν το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οχι μόνο όσον αφορά στο πως θα ξεπεράσει η Μπαρτσελόνα την οικονομική, αλλά και αγωνιστική κρίση, αλλά και με τις αξίες και αρχές θα επιδιώξει να χαράξει το μέλλον της.