Η πτώση εσόδων στη Bundesliga και το δίλημμα του «50+1»

Η πτώση εσόδων στη Bundesliga και το δίλημμα του «50+1»

Η πανδημία του κορονοϊού «έπιασε» απροετοίμαστο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τις οικονομικές παραμέτρους του. Το ξέσπασμα του ιού πριν από έναν χρόνο έφερε απώλειες στην πλειονότητα ομάδων, οργανισμών και ομοσπονδιών και γύρισε τη Bundesliga... 15 χρόνια πίσω. Η ετήσια έκθεση της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου δημοσιεύθηκε και έδειξε πτώση εσόδων στις δύο μεγάλες κατηγορίες για πρώτη φορά έπειτα από το 2005.

Η Bundesliga και η Bundesliga 2 εμφάνισαν μαζί έσοδα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2019-2020, αριθμός που σημείωσε πτώση της τάξης του 5,4% από την περασμένη σεζόν. Από τα 4,2 δισ. του 2018-2019, η πρώτη λίγκα έπεσε στα 3,8, κυρίως λόγω της αναγκαστικής ολοκλήρωσης της σεζόν δίχως οπαδούς στις εξέδρες. Η πώληση των εισιτηρίων πρόσφερε 363,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο παρουσίασε μείωση ύψους 30% και η φετινή απουσία προκαλεί «καμπανάκι» που στα ταμεία των συλλόγων θα ηχήσει ουσιαστικά το 2021-2022. 

Τα έσοδα της Bundesliga 2 ανήλθαν στα 726 εκατομμύρια. Οι ομάδες και των δύο λιγκών υποχρεώθηκαν να καταβάλουν φόρους 1,4 δισ., καθώς οι περισσότερες επέλεξαν να πληρώνουν κανονικά τους 52.786 εργαζόμενους στα πόστα όλων των συλλόγων ακόμη και κατά τη διάρκεια του προσωρινού «λουκέτου» και την πρώτη καραντίνα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της ομοσπονδίας, Κρίστιαν Ζάιφερτ, τόνισε ότι «κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος για την πανδημία και η Bundesliga δεν αποτέλεσε εξαίρεση». 

Ο Γερμανός παράγοντας επισήμανε πως η πτώση των εσόδων θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο την επόμενη χρονιά, αν οι αγώνες εξακολουθήσουν να διεξάγονται χωρίς θεατές... Η μοναδική «ανάσα» ήταν η καθυστερημένη ολοκλήρωση της περσινής σεζόν. Αν δεν είχε γίνει αυτό, οι 13 από τις 36 ομάδες των δύο πρωταθλημάτων θα απειλούνταν με «κατάρρευση», πριν λάβουν την τέταρτη δόση της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα...

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των συλλόγων είναι υπέρ του νόμου «50+1» - που ισχύει από το 1998, επιτρέπει στους φιλάθλους – μέλη να ορίζουν το μέλλον των ομάδων και απαγορεύει σε μεγαλοεπενδυτές να κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών – στη Γερμανία αρχίζουν και πάλι να υπάρχουν αμφιβολίες. Ο περίφημος κανόνας έχει ελάχιστες εξαιρέσεις, με την Μπάγερ Λεβερκούζεν να ελέγχεται από την ομώνυμη φαρμακοβιομηχανία, τη Βόλφσμπουργκ από την Volkswagen και την Χόφενχαϊμ από τον μεγιστάνα Ντίτμαρ Χοπ. 

Το 2018 λίγκα και ομοσπονδία αρνήθηκαν στον (πρώην πια) πρόεδρο του Ανόβερο, Μάρτιν Κιντ, να λάβει το πλειοψηφικό πακέτο. Κάποιοι παράγοντες τονίζουν πια την ανάγκη δραστηριοποίησης πλούσιων επιχειρηματιών, ώστε να σωθούν οι ομάδες. Ο νέος πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Χέρμπερτ Χάινερ, ανέφερε πρόσφατα ότι «πρέπει να παραδεχθούμε πως ο “50+1” δεν έχει βοηθήσει κάποια κλαμπ. Υπάρχουν ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα κεφάλαια». Ο Μάρτιν Κιντ πρόσθεσε ότι «επιθυμώ την κατάργηση του νόμου, γιατί οι σύλλογοι της Bundesliga είναι εμπορικές επιχειρήσεις και η πανδημία αποκάλυψε τις αδυναμίες τους...».