Η ποδοσφαιρική Ευρώπη «στα πόδια» του Γκαμπριέλ Μενίνο

Η ποδοσφαιρική Ευρώπη «στα πόδια» του Γκαμπριέλ Μενίνο

Η πιο «βραζιλιάνικη» αγγλική λέξη στην ποδοσφαιρική διάλεκτο είναι το «wonderkid». Είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται για κάθε νέο «παιδί – θαύμα» που ξεπηδά είτε από κάποια ακαδημία, με ιστορία «πασπαλισμένη» από φαβέλες ή μερικά σουτ με γυμνά πόδια σε παραλίες της χώρας. Αυτή η ιδιότητα «ανήκει» συνήθως σε ταλαντούχους και φινετσάτους επιθετικούς. Τον τελευταίο καιρό, πάντως, την έχει σφετεριστεί ένας 20χρονος που δεν «γεμίζει» τις στατιστικές με γκολ.

Ο Γκαμπριέλ Μενίνο, όμως, έχει βάλει το όνομά του στη λίστα όλων των σκάουτερ από την Ευρώπη και όπως αναφέρει ο Τύπος στην πατρίδα του, αλλά και Μ.Μ.Ε. σε Αγγλία και Ισπανία, αναμένεται σύντομα να γεμίσει και τον δικό του τραπεζικό λογαριασμό αλλά και ταμεία της Παλμέιρας... Ο νεαρός αμυντικός μέσος, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως στόπερ και στην Εθνική Βραζιλίας τον οραματίζονται ως δεξί μπακ και αντικαταστάτη του Ντάνι Αλβες, φέρεται να αποτελεί μετεγγραφικό στόχο των Τσέλσι, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους, χωρίς ακόμη κάποια εξέλιξη.

Παιδί της Γκουαρανί, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας, ο Μενίνο μετακόμισε το 2017 στην Παλμέιρας και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών κλαμπ λόγω της ικανότητάς του να παίζει σε διάφορες θέσεις της άμυνας και του κέντρου. Το συμβόλαιό του με τη φετινή νικήτρια του Κόπα Λιμπερταδόρες ολοκληρώνεται το 2024 και η ομάδα του έχει ορίσει ρήτρα παραχώρησης τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι πιστεύουν ότι το κόστος μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων.

Ο πρώην προπονητής του, Γκουστάβο Νάμπιγκερ, αποκάλυψε στο δίκτυο ESPN πως υποχρέωνε τον Μενίνο να παρακολουθεί κασέτες με αγώνες του άλλοτε σταρ των Ολυμπιακού, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι, Γιάγια Τουρέ, ώστε να προσαρμόσει με τον ίδιο τρόπο το δημιουργικό κυρίως παιχνίδι του.

Ο ίδιος ο παίκτης έχει τονίσει στην «A Bola» ότι βλέπει τον εαυτό του σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, όμως σε άλλες δηλώσεις του δεν έχει κρύψει πως είδωλό του είναι ο Λιονέλ Μέσι και θα ήθελε να αγωνιστεί στη Μπαρτσελόνα. Αφήνει, πάντως, όλες τις... πόρτες ανοικτές, προσθέτοντας στην «AS» ότι «μου αρέσει και το στυλ του Κασεμίρο της Ρεάλ Μαδρίτης».

Το ταλέντο του Γκαμπριέλ Μενίνο δείχνει να «ξεχειλίζει», όμως αυτό δεν ισχύει και για τα ευρώ από ταμεία των ομάδων που ενδιαφέρονται. Οι υποψήφιοι σύλλογοι εκτιμούν τις ικανότητές του, αλλά με δεδομένη τη συνηθισμένη περίοδο προσαρμογής που απαιτείται για τους νεαρούς Λατινοαμερικανούς στο ταξίδι στην Ευρώπη, σκέφτονται το ρίσκο. Η Ρεάλ ξόδεψε από σχεδόν 40 εκατ. ευρώ για τους Βινίσιους τζούνιορ και Ροντρίγκο, που άργησαν να μπουν στο rotation. Αυτό που δεν φαίνεται να αργήσει είναι οι προτάσεις στο γραφείο της Παλμέιρας.