Η ουσία της ευκαιρίας και οι «ανούσιες» εξηγήσεις του Μάικ Τζέιμς

Η ουσία της ευκαιρίας και οι «ανούσιες» εξηγήσεις του Μάικ Τζέιμς

Μία χιουμοριστική ατάκα αναφέρει πως «ο γάμος είναι ο μοναδικός “πόλεμος” στον οποίο μπορείς να κοιμηθείς με τον εχθρό!». Κάτι που μάλλον μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιους από τους μπασκετικούς «γάμους» του Μάικ Τζέιμς. Στη σχέση του με διάφορες ομάδες, ο εκδηλωτικός, συχνά υπερβολικά αυθόρμητος και ενίοτε παρεξηγημένος Αμερικανός γκαρντ είχε μία βασική διαφορά. Οι σύλλογοι στους οποίους αγωνίστηκε θεωρούν πως τους έδωσαν πολλές (εκτός παρκέ) ευκαιρίες. Ο ίδιος, ωστόσο, επιμένει ότι δικαιούται άλλη μία και στην καριέρα του έμαθε να αναζητά πάντα την επόμενη.

Μετά την αποχώρησή του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, λόγω των φερόμενων άσχημων σχέσεων του με τον κόουτς Δημήτρη Ιτούδη και τη διοίκηση, ο 31 ετών άλλοτε παίκτης του Κολοσσού Ρόδου, της Μπασκόνια, του Παναθηναϊκού (δις) και της Αρμάνι Μιλάνο, έψαχνε ένα «άνοιγμα» στις Η.Π.Α.. Οι συνεργάτες του, ο σύμβουλος μάνατζμεντ Αντονι Ουόλτον, ο ατζέντης Χάπι Ουόλτερς και ο παιδικός φίλος του και μέντορας Σαμ Τόμπσον δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια όταν οι Ρώσοι έδιωξαν τον Τζέιμς...

Τη στιγμή που ο Αμερικανός φάνηκε να πετά στο καλάθι των αχρήστων την εξαιρετική σεζόν του με την ΤΣΣΚΑ (μ.ό. 20,7 πόντους και 5,9 ασίστ), η οποία τον είχε φέρει στη συζήτηση για τον MVP της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα, το γκρουπ των συμβούλων του επικοινώνησε και με τις 30 ομάδες του ΝΒΑ. Εψαχναν για άλλη μία ευκαιρία στη Λίγκα, μετά το διπλό πέρασμά του από Φίνιξ και Νέα Ορλεάνη, το 2017 – 2018. Οι φήμες για προσέγγιση των Νικς δεν επιβεβαιώθηκαν. Αν και η ομάδα της Νέας Υόρκης πρόσφερε τελικά τα τελευταία διαθέσιμα χρήματά της σε έναν άλλον γκαρντ, τον 25χρονο Αργεντινό, Λούκα Βιλντόζα, παίκτη της Μπασκόνια και MVP των ισπανικών τελικών του 2020.

Ο μοναδικός που απάντησε στις κλήσεις των φίλων του Μάικ Τζέιμς ήταν ο Σον Μαρκς, από τους Νετς. Η πρώτη ερώτηση που έκανε ήταν: «Μπορεί ο Μάικ να είναι αύριο εδώ;», αποκάλυψε ο Αντονι Ουόλτον στην ιστοσελίδα του Forbes. «Θα μπορούσαμε να πάμε και με τα πόδια στο Μπρούκλιν!», πρόσθεσε. Ο πρώην πια παίκτης της ΤΣΣΚΑ τέθηκε αρχικά σε ολιγοήμερη καραντίνα. Υπέγραψε ένα 10ημερο συμβόλαιο, μετά ένα δεύτερο και στις 13 Μαΐου συμφώνησε για το υπόλοιπο της χρονιάς με έναν εκ των διεκδικητών του τίτλου. Είχε βρει τη νέα ευκαιρία του.

Στη regular season κατέγραψε μ.ό. 7,7 πόντων και 4,2 ασίστ σε 13 ματς και μόλις 18,2΄ συμμετοχής. Στα Playoffs, πάντως, το rotation παραδοσιακά «στενεύει» και στη σειρά του 1ου γύρου με τους Σέλτικς αγωνίστηκε μόνο σε τρία από τα πέντε ματς και συνολικά για δέκα λεπτά... Οταν, όμως, στην πρεμιέρα των ανατολικών ημιτελικών με τους Μπακς τραυματίστηκε πάλι ο Τζέιμς Χάρντεν, ο Μάικ Τζέιμς ήταν έτοιμος. Πέτυχε 12 πόντους σε 30 λεπτά και βοήθησε τους Νετς στο 1-0  επί της ομάδας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, λέγοντας μετά πως «είναι απλώς μπάσκετ και θέλω πάντα να είμαι σε εγρήγορση». Στον δεύτερο αγώνα, τα ξημερώματα της Τρίτης (8/6), πέτυχε άλλους 10 πόντους με 4/12 σουτ σε 24 λεπτά, στην εντυπωσιακή νίκη 125-86 των Νετς για το προβάδισμα με 2-0!

Ο Μάικ Τζέιμς έγινε από μικρός γυρολόγος. Μεγαλωμένος στο Πόρτλαντ, βρήκε κολεγιακή «στέγη» στο πανεπιστήμιο Λαμάρ, στο Μπόμοντ του Τέξας. Ηταν αποδεδειγμένα καλός σκόρερ, όμως οι ειδικοί εκτιμούσαν πως είναι κοντός και δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ του 2012. Ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του στην Ευρώπη, παίζοντας σε Κροατία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ρωσία. Κάθε καλοκαίρι, αν και το ΝΒΑ δεν τον συγκινούσε αρχικά, έψαχνε ευκαιρίες σε σάμερ λιγκ.

Το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2020 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έδειχνε ικανό να τον κάνει να σταματήσει τις συχνές περιπλανήσεις. Δεν το πέτυχε, όμως όπως δήλωσε ο ίδιος στο Forbes, σε ερώτηση γιατί δεν βρέθηκε λύση με τους Ρώσους, «ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια. Δεν χρειάζεται να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν παρά μόνο στον εαυτό μου. Το μόνο που σκέφτομαι είναι πως είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι στο Μπρούκλιν».

Οι δεσμοί του με το Μπρούκλιν, πάντως, ήταν εξαρχής ισχυροί. Παίζοντας για χρόνια σε καλοκαιρινά τουρνουά, έγινε φίλος με τον μεγάλο σταρ των Νετς, Κέβιν Ντουράντ και τον αδερφό του, Τόνι. Διατηρεί καλή σχέση με τον ασίσταντ κόουτς, Ιμε Ουντόκα, με τον οποίο μεγάλωσαν μαζί στο Πόρτλαντ και η παρουσία του έκανε ευκολότερη και την απόφαση και την προσαρμογή του Τζέιμς. Την υποψηφιότητά του προώθησε και ο παλαίμαχος γκαρντ των ΑΕΚ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Τζέι Αρ Χόλντεν, νυν διευθυντής μπασκετικού προσωπικού των Νετς και στη σειρά με το Μιλγουόκι αντιμετωπίζει και το καλό φίλο του, Τζρου Χόλιντεϊ. Ο Μάικ Τζέιμς δεν λαμβάνει πλέον τίποτα ως δεδομένο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ψάχνει πάντα την επόμενη ευκαιρία του.