Η Λόρελ Χάμπαρντ γράφει ιστορία με κάθε «βάρος» στους ώμους της

Η Λόρελ Χάμπαρντ γράφει ιστορία με κάθε «βάρος» στους ώμους της

Το όνομά της, πλάι στην ηλικία των 43 ετών, θα την κατατάξει ως την τέταρτη γηραιότερη αρσιβαρίστρια που θα λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μονάχα που η Λόρελ Χάμπαρντ ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στο Τόκιο για άλλον λόγο. Η αθλήτρια από τη Νέα Ζηλανδία θα είναι η πρώτη διεμφυλική που θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς, εννέα χρόνια μετά την απόφαση της, ως Γκάβιν Χάμπαρντ, να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου. Η επισημοποίηση της πρόκρισης της για την Ιαπωνία είναι ιστορική, αλλά προκαλεί αντιπαράθεση ακόμη και στην πατρίδα της.

Η Χάμπαρντ θα συμμετάσχει στην κατηγορία των +87 κιλών και θεωρείται μάλιστα και ένα από τα φαβορί για ένα μετάλλιο. Παρά το γεγονός ότι ως τη στιγμή που θα είχε γίνει πλήρης μετάβαση, βιολογικώς, δεν είχε δικαίωμα να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις, η τότε 39χρονη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Αναχάιμ των Η.Π.Α., το 2017! «Είμαι ενθουσιασμένη και ταπεινή μπροστά στη στήριξη που έλαβα από τους συμπατριώτες μου και κυρίως από εκείνους που μου είπαν να μην το βάλω κάτω το 2018», σχολίασε. 

Πριν από τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των Αγώνων Κοινοπολιτείας, η Χάμπαρντ υπέστη κάταγμα στον αγκώνα και πολλοί ειδικοί την συμβούλευσαν να δώσει τέλος στην καριέρα της... Η 43χρονη αρσιβαρίστρια έζησε ως άνδρας μέχρι την ηλικία των 35 ετών και η ένταξή της στη λίστα για το Τόκιο ήλθε έπειτα από αλλαγές στις οδηγίες της Δ.Ο.Ε. για τις transgender αθλήτριες, σύμφωνα με τις οποίες αθλητές που κάνουν αλλαγή φύλου από άνδρα σε γυναίκα έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται στις κατηγορίες των γυναικών δίχως να απαιτείται χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όρχεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, είναι το συνολικό επίπεδο τεστοστερόνης να διατηρείται κάτω από το όριο των δέκα νανογραμμαρίων ανά λίτρο για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από έναν αγώνα. Αυτό ισχύει πλέον για την Χάμπαρντ, αν και η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Ανα Φαν Μπελίνχεν, αρσιβαρίστρια από το Βέλγιο, σχολίασε πως η απόφαση είναι άδικη, θεωρώντας πως η Χάμπαρντ έχει γεννετικό πλεονέκτημα. Μάλιστα, ακόμη και η συμπατριώτισσά της και άλλοτε αθλήτρια της άρσης βαρών, Τρέισι Λάμπρετς, είναι εναντίον της άδειας να αγωνιστεί η Χάμπαρντ στο Τόκιο...

Η Λόρελ Χάμπαρντ, πάντως, έλαβε ίσως και απρόσμενη στήριξη, καθώς η μεγάλη αντίπαλός της από την Αυστραλία, Καρίσμα Αμόε – Τάραντ, τόνισε πως «την σέβομαι απεριόριστα και της εύχομαι κάθε επιτυχία!». Η 22χρονη πρόσθεσε ότι «έχω αντιμετωπίσει την Λόρελ σε πολλούς αγώνες και πάντοτε οι αναμετρήσεις μας ήταν δίκαιες και σε κλίμα σεβασμού». Στο πλευρό της αρσιβαρίστριας από τη Νέα Ζηλανδία στάθηκε και η πρωθυπουργός της χώρας της, Γιασίντα Αρντερν (φωτό κάτω), η οποία σχολίασε πως «από τη στιγμή που έχουν ακολουθηθεί όλοι οι κανονισμοί, δεν υπάρχουν λόγοι για αντιπαραθέσεις».