Η Κροατία κόντρα στην... κατάρα της φιναλίστ

Η Κροατία κόντρα στην... κατάρα της φιναλίστ

H Κροατία δεν περίμενε να βρίσκεται σ' αυτή τη θέση. Να δίνει «τελικό», δηλαδή, με την Σκωτία απόψε στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης (22:00, Μακεδονία TV) προκειμένου να εξαντλήσει τις πιθανότητές της να περάσει στην επόμενη φάση του EURO από τον 4ο όμιλο. Η ιστορία ίσως να επαναληφθεί, διότι καμία από τις προηγούμενες τέσσερις Ευρωπαίες φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα γκρουπ στο επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η αρχή έγινε με την Ιταλία του Αρίγκο Σάκι. Ηττήθηκε από τη Βραζιλία στον τελικό του Μουντιάλ του 1994 και στο EURO του 1996 και δεν προκρίθηκε στα νοκ άουτ, χάνοντας το εισιτήριο στην ισοβαθμία με την Τσεχία. Το ίδιο συνέβη και στη Γερμανία. Εχασε από τη Βραζιλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 και στο EURO 2004 της Πορτογαλίας «έμεινε» στους ομίλους. Δεν έκανε νίκη, ούτε καν κόντρα στην αδύναμη Λετονία. Το «φαινόμενο» παρουσιάστηκε και τέσσερα χρόνια αργότερα. Η «κατάρα» της φιναλίστ βρήκε τη Γαλλία. Το 2006 έχασε από την Ιταλία στον τελικό του Μουντιάλ και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 τερμάτισε 4η στον όμιλο με την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία. Η οποία ήταν το... τελευταίο θύμα. Από τον χαμένο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 κόντρα στην Ισπανία, στις τρεις ήττες στον όμιλο με Γερμανία, Πορτογαλία και Δανία στο EURO του 2012.

Το κοινό στοιχείο όλων των ομάδων ήταν η «μεταβατική» περίοδος και οι αρκετές αλλαγές που έγιναν μετά τους χαμένους τελικούς. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κροατία αυτή την εποχή. «Η εντύπωση που έχουμε δεν είναι καλή. Από την έναρξη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου (σ.σ. τον περασμένο Μάρτιο) κιόλας η απόδοσή μας δεν είναι καλή και δεν παίζουμε στο επίπεδο που είχαμε συνηθίσει. Οι Κροάτες έχουν δίκιο να μην είναι ικανοποιημένοι μ' αυτό που παρουσιάζουμε», είπε ο αρχηγός Λούκα Μόντριτς. «Δεν θα υποδείξω ποιοι φταίνε, ούτε θ' αναζητήσω δικαιολογίες, αλλά δεν είμαστε στην κατάσταση που θα έπρεπε. Είχαμε επτά με οχτώ παίκτες τραυματίες όταν άρχισε η προετοιμασία. Πίστευα πως το τουρνουά θα εξελισσόταν διαφορετικά για εμάς. Εφτασε η ώρα να βγάλουμε ότι καλύτερο έχουμε», πρόσθεσε ο προπονητής Ζλάτκο Ντάλιτς. Ωστόσο, ο σέντερ φορ Μπρούνο Πέτκοβιτς έστειλε το δικό του μήνυμα: «οσοι δεν μας στήριξαν και ήταν εναντίον μας θα λάβουν τις απαντήσεις τους στο ματς με την Σκωτία», είπε. Η Κροατία έχει δύο αντιπάλους, τους Σκωτσέζους και την... κατάρα.