Η «κληρονομιά» του Εντ Γούντγουορντ είναι συνδυασμός αποτυχίας και αλαζονείας...

Η «κληρονομιά» του Εντ Γούντγουορντ είναι συνδυασμός αποτυχίας και αλαζονείας...

Τα δολάρια (της JP Morgan) που «πετούσαν» μπροστά στα μάτια του Εντ Γούντγουορντ, έγιναν ξαφνικά ένας... «χάρτινος πύργος» που «σωριάστηκε» πριν καν πατήσει γερά στα πόδια του. Η περίφημη European Super League που ο μεγαλοπαράγοντας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε οραματιστεί μαζί με μερικούς άλλους φιλόδοξους – και για πολλούς, άπληστους – συναδέλφους του, είχε διαλυθεί πριν καν δημιουργηθεί. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος των «κόκκινων διαβόλων», όμως, αντέδρασε όπως κάθε φορά...

Τη στιγμή που η αποχώρηση από την ESL των επίσης αγγλικών συλλόγων της Αρσεναλ και της Τότεναμ συνοδευόταν από δημόσιες απολογίες προς τους οπαδούς τους, ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, ζητούσε συγγνώμη αλλά και συγχώρεση από τον Γερμανό προπονητή των πρωταθλητών, Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος είχε εναντιωθεί στην «ανταρσία των 12». Ο Γούντγουορντ, όμως, δεν συγκινείται από τέτοιες συμπεριφορές.

Η παραίτησή του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχε ίχνος αναφοράς στα τελευταία γεγονότα. Το μόνο που επισήμανε είναι το πόσο περήφανος είναι για όσα πέτυχε με την ομάδα του «Ολντ Τράφορντ» από το 2012 κι έπειτα, που ανέλαβε τη θέση του Ντέιβιντ Γκιλ στο Μάντσεστερ. «Ηταν τιμή μου να εμπλακώ σε αυτό το σπουδαίο κλαμπ για συνολικά 16 χρόνια και θα είναι δύσκολο να αφήσω τη θέση μου στο τέλος του 2021», δήλωσε.

Στο μυαλό των οπαδών της Γιουνάιτεντ, πάντως, έχουν μείνει πολλές και πανάκριβες μετεγγραφές, οι οποίες όμως από την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του Γούντγουορντ, δεν οδήγησαν σε τίτλο στην Premier League την ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στο «νησί». Εκείνος και η οικογένεια των Αμερικανών Γκλέιζερ, η οποία πάντοτε είχε απέναντί της τους φαν του συλλόγου, απέτυχαν να αποδείξουν την «εξαγγελία» πως δεν βλέπουν τη Γιουνάιτεντ απλώς μία επιχείρηση.

Ο Εντ Γούντγουορντ αποχωρεί υπό το βάρος της αποτυχίας στο θέμα της ευρωπαϊκής Super League, αν και η ομάδα δημοσίων σχέσεων του επιμένει πως η απόφαση της παραίτησής του ήταν ειλημμένη... Οπως και να έχει, το «φιάσκο» της ESL φέρει και τα δικά του «αποτυπώματα». Ο Τύπος του Μάντσεστερ ανέφερε εδώ και χρόνια πως ο ίδιος, από μόνος του, έχει «“κάψει” τα χέρια του σε “φωτιές” που δεν μπορούσε να ελέγξει. Η ειρωνεία για τον ίδιο είναι πως ο κλοιός άρχισε να «σφίγγει» γύρω του τη μοναδική σεζόν μετά την αποχώρηση του κόουτς Σερ Αλεξ Φέργκιουσον που η Γιουνάιτεντ έδειξε πως με μεθοδικές κινήσεις μπορεί να ανακτήσει την παλαιά δυναμική της.

Αυτό δεν αποτυπώνεται απλώς από τη 2η θέση στο πρωτάθλημα και την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League. Ο Γούντγουορντ ένιωθε δικαιωμένος και «φούσκωνε» από περηφάνια για τη δική του επιλογή να στηρίξει τον κόουτς Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ. Ο Νορβηγός υπήρξε αγαπητός παίκτης, θα φέρει πάντα την «υπογραφή» του «ήρωα» του τελικού του Champions League του 1999 στο «Καμπ Νου», όμως μόνο ο Γούντγουορντ ήταν εκείνος που πίστευε ότι δεν είναι απλώς ένας «κοινός» προπονητής σε έναν πάγκο «πέντε αστέρων».

Ο Εντ Γούντγουορντ, ωστόσο, αν και ο ίδιος δηλώνει περήφανα πως η κοινωνικότητά του τον κάνει αυτό που στις Η.Π.Α. αποκαλούν «άνθρωπος των ανθρώπων», είναι κατά τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ ένας στυγνός «βιομήχανος» σε ένα εργοστάσιο ποδοσφαίρου». Δεν μπορεί να μιλήσει την κοινή γλώσσα του αθλήματος, και όπως εξηγούν, δεν είχε ποτέ την ταπεινότητα να το παραδεχθεί.

Τον κατηγόρησαν ως «συγκεντρωτικό», «αμετανόητο ηγέτη που δεν γνώριζε προς τα πού να πάει». Κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι με τη Λίβερπουλ, στις 20/10/2019, ένα αεροπλάνο πέρασε πάνω από το γήπεδο κουβαλώντας ένα πανό που έγραφε: «Γούντγουορντ: Ακόμη αποτυγχάνει!». Οι φαν των «κόκκινων διαβόλων» πανηγυρίζουν για την παραίτηση του και πολύ θα ήθελαν να τον ακολουθήσουν οι Γκλέιζερ...

Ο παλαίμαχος αμυντικός της Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ (ο οποίος εξαρχής είχε αποκαλέσει «ντροπή» τη Super League), δεν έκρυψε στο Twitter τη χαρά του. Εκτός από ένα χαρακτηριστικό πανηγυρικό emoji, ο Νέβιλ τόνισε πως ανυπομονεί για τις εκδηλώσεις χαράς όταν αποχωρήσουν και οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες. Καταλήγοντας, χαρακτηριστικά, ότι «ο Εντ Γούντγουορντ είναι ο “κορμός” του “δέντρου”... Πάμε τώρα και για τις “ρίζες” του!».